Predivno divlji otok

Francuski novinar oduševljen Cresom: ‘Ovo je jedno od najljepših mjesta na kojima sam ikad bio’

Biljana Savić

Za nekoliko dana stižu još jednom – Eric Marten i Jean Louis Tremblais / arhiva NL

Za nekoliko dana stižu još jednom – Eric Marten i Jean Louis Tremblais / arhiva NL

Jean Louis Tremblais prošao je cijeli svijet i Cres mu je, kaže, jedna od najljepših i najuzbudljivijih destinacija koje je posjetio. Kolegama je preporučio da dođu i pišu o predivno divljem Cresu, da probaju fantastičnu cresku gastronomiju, janjetinu i ulje...



Francuski turisti otkrili su Cres. Broj turista s francuskom putovnicom od 1. siječnja do 23. svibnja ove godine u odnosu na isto razdoblje lani nedvojbeno pokazuje značajan porast broja turista iz Francuske koji dolaze na Cres. Primjerice, broj dolazaka veći je za 56 posto, a Cres u ovom razdoblju bilježi čak 323 posto više noćenja francuskih turista nego lani. Francuzi u prosjeku ostaju na Cresu šest dana. Najnoviji pak podaci pokazuju da su noćenja Francuza od 1. siječnja do 19. lipnja povećana su za 246 posto, a u prvih 19 dana lipnja Francuzi su na Cresu ostvarili 65 posto više noćenja nego lani u istom razdoblju.



Zamolio me da mu u kolovozu pronađem kuću gdje bi želio provesti godišnji odmor sa svojom obitelji, te da mu pomognem i oko realizacije kupnje manje kućice na Cresu gdje bi se mogao uvijek i ponovo vraćati. Oduševili su ga i priroda i osjećaj dobrodošlice svugdje gdje je došao, kaže Sanja Živanović.



Zadivljeni ljepotom




– Sve je to velikim dijelom posljedica angažmana uglednog francuskog novinara Jeana Louisa Tremblaisa koji je sa svojim fotografom Ericom Martenom posjetio Cres u srpnju 2016. godine kako bi mi prenio pozdrave moje nekadašnje televizijske kolegice, a sada predstavnice HTZ-a u Parizu, Danijele Mihalić Đurice. Njegova namjera bila je otići sedam dana na Lošinj i napisati reportažu o tom otoku. S obzirom na to da je imao nešto vremena, kratko smo obišli Cres i ispričali mu ponešto o creskoj povijesti. Između ostalog, posjetili smo akademskog slikara Matu Solisa koji izvrsno govori francuski, a nekoliko godina njegovi umjetnički radovi krasili su galerije Pariza, zatim smo posjetili Samostan Sv. Frane, Uljaru PZ Cres. Bili smo i u Belom te snimali naše bjeloglave supove, pričali o bio raznolikosti i specifičnostima ovog dijela otoka.


Cres


Cres



Napravili su nekoliko fotografija i ponešto zapisali i oni su se odlučili svakako vratiti i napraviti nešto ozbiljnije jer ih je zadivila ljepota kraja koji su posjetili, ali i tradicija ovčarstva, maslinarstva, bogatstvo flore i faune. Jednostavno, htjeli su više, pripovijeda nam direktorica TZ-a Cres Sanja Živanović i navodi da je već za nekoliko dana ovaj simpatični novinarski par najavio svoj ponovni dolazak te zatražio plan i pomoć oko snimanja i pisanja reportaže o Cresu.


– Zamolili smo našeg vanjskog suradnika Franju Toića da nam pomogne jer odlično poznaje pješačke staze, dobra mjesta za snimanje, a i govori francuski jezik. Franjo ih je dočekao Lubenicama gdje je Erik napravio fantastične fotografije. Posjetili su i Valun kojim su bili očarani. U nekoliko navrata počastili smo ih lokalnim gastronomskim specijalitetima u Valunu i Loznatima. Tek na dodjeli nagrada Zlatna penkala u Lošinju shvatili smo u kolikoj se mjeri ovaj simpatični Francuz zaljubio u Cres. Upoznao nas je sa svojim brojnim nagrađivanim kolegama iz cijele Europe kojima je toplo preporučio da dođu i pišu o predivno divljem Cresu, da probaju fantastičnu cresku gastronomiju ili kako je sam rekao »najbolju janjetinu na svijetu« i »najbolje maslinovo ulje«. Prošao je cijeli svijet i Cres mu je, kako kaže, jedna od najljepših i najuzbudljivijih destinacija koje je posjetio, kaže Sanja Živanović.


Budite ponosni


A svoje viđenje ispričao nam je i sam Jean Louis Tremblais.


– Otkrio sam Hrvatsku 1991. godine, nakon raspada Jugoslavije. Tada sam već radio kao novinar i pisao o sukobima u bivšoj Jugoslaviji. Bilo je to teško razdoblje, ali me ipak odmah osvojio šarm Hrvatske. Bila je to ljubav na prvi pogled i nakon rata sam počeo redovito posjećivati Hrvatsku, i to svake godine. Od Plitvica do Dubrovnika, prolazeći preko Korčule (tragovima Marka Pola) ili Lastova, nastojao sam vidjeti što više. Nikad razočaran, uvijek opčaran: ljudi, pejzaži, povijest, gastronomija, umjetnost življenja, gostoprimstvo… nedavno sam imao sreću otkriti Kvarner i Istru. Čarobno i nepoznato. Cres i Lošinj su biseri. Kad bih mogao, kupio bih kamenu kuću, a to ću i napraviti, podno brda ili u luci, i pisao bih lice u licem nebu i moru. Išao bih popiti piće s mojim prijateljima Hrvatima. Pričao bih o kiši i lijepom vremenu, prepričavao šale i gledao kako prolaze oblaci. Ukratko, u Hrvatskoj bih bio sretan. Budite ponosni na tu zemlju koju je Bog blagoslovio – obišao sam svijet, ali nikada joj nisam vidio ekvivalent. Jako volim Hrvatsku, kazao nam je Jean Louis Tremblais, kojega ćemo ovog ljeta opet vidjeti na Cresu.