Kulinarski znalci

Food Revolution Day: Tanjuri zdravlja Jamieja Olivera na malinskarskoj rivi

Mladen Trinajstić

U improviziranoj kuhinji na otvorenom skupina iskusnih kulinarskih znalaca predvođena Sabinom Barbiš, službenom ambasadoricom Oliverovog pokreta u našoj zemlji, pripremala je za posjetitelje zdrava i fina jela, temeljena na domaćim namirnicama, i k tome još i besplatna



MALINSKA Da i otočani imaju svoju Food Revolution zajednicu okupljenu pod okriljem istoimenog svjetskog pokreta što ga je potaknuo slavni britanski chef – Jamie Oliver, vidjeti se moglo u Malinskoj. Ondje su, u improviziranoj kuhinji na otvorenom, aktivni i predani promotori zdrave, domaće i uravnotežene prehrene upriličili umnogome neobičan gastro događaj – Food Revolution Day u sklopu kojeg je skupina iskusnih domaćih kulinarskih znalaca predvođena Sabinom Barbiš, službenom ambasadoricom spomenutog pokreta u našoj zemlji, organizirala akciju pripravljanja zdravih, finih jela, temeljenih na domaćim namirnicama.



U realizaciji malinskarskog događanja važnu ulogu odigrao je tim kuhara volontera, među kojima i Ratko Iveković, Časlav Matijević i Šime Sušić iz showa Masterchef, kao i volonteri iz Malinske i Krka – Laura Ljubić, Martina Kalauz, Katarina Kraljić, Maria Elena Brusić i Dino Buljat.



 Edukacija o hrani




– Cilj ove akcije koju smo u Malinskoj upriličili drugu godinu zaredom edukacija je ljudi o hrani, a sve u cilju vraćanja zdravih, kuhanih obroka u naše obitelji, škole i vrtiće – rekla nam je Barbiš predstavljajući smisao Food Revolution Daya i cjelokupnog pokreta te podsjetivši da je upravo Jamie Oliver već dugo jedan od najglasnijih zagovornika takvih nastojanja. Smisao pokreta i ove akcije poticanje je lokalnog uzgoja hrane i vraćanje kupnje domaćih namirnica u fokus konzumenata.


Zbog obilježja današnjice i sve većeg udjela nezdravih prehrambenih navika, zapanjujuć 41 milijun djece mlađe od 5 godina suočen je s prekomjernom težinom, ali ništa manje zabrinjavajući podatak nije niti onaj da je čak 159 milijuna mališana pothranjeno, rekla je Barbiš. Bitno je djeci omogućiti kvalitetnu hranu i informacije o osnovama zdrave prehrane kako bi sutra odrasli u zdrave ljude, pune energije i potencijala za učenje, zaključila je inicijatorica manifestacije.


Veganski sladoled


Tijekom višesatnog kuhanja ukusnih jela spravljenih u duhu Jamie Oliverove kuhinje, posjetitelji su potpuno besplatno mogli uživati u meniju u sklopu kojeg se nudio gulaš od divljači s fužima, dagnje na buzaru, tjestenina s povrćem i plodovima mora, domaći pršut, hrskava šarena salata, voćni smoothiji te najnoviji krčki veganski sladoled, pripremljen bez šećera i mlijeka.


Nudilo se ponešto slanih, ali i slatkih delicija, na oduševeljenje malih, kao i velikih posjetitelja ove hvalevrijedne manifestacije tijekom koje su kreatori ukusnih, zdravih i domaćih specijaliteta posjetiteljima »kuhinje na otvorenome«, osim porcija ića i pića, dijelili i svoju iskrenu ljubav prema dobroj hrani. Spomenimo i da je, osim u Malinskoj, Food Revolution Day ove godine po prvi put obilježen i u Zagrebu, Varaždinu te u Dubrovniku.