Brojna događanja

Festival Lošinjskim jedrima oko svijeta: Rujan će na Lošinju biti u znaku tradicije, pomorstva i sporta

P. N.



MALI LOŠINJ Grad Mali Lošinj i Turistička zajednica u rujnu za svoje goste i stanovnike pripremaju brojna sportska, kulturna, zabavna i edukativna događanja, s ciljem očuvanja tradicije i autentičnosti destinacije.


Tako će se od ove subote, 2. rujna pa sve do 23. rujna, održati Festival Lošinjskim jedrima oko svijeta, posvećen bogatoj pomorskoj i brodograđevnoj tradiciji otoka Lošinja. Prvog dana Festivala održat će se 5. Lošinjska regata pasara na vesla, dok će se u jednoj od najljepših lošinjskih uvala Čikat održavati scenski prikaz »Ispraćaj lošinjskih pomoraca« i 2. Plivački maraton »Apoxyomenos challenge«. U Muzeju Apoksiomena moći će se posjetiti izložba »Lošinjski kapetani i jedrenjaci« autorice Aldine Stuparich Burić te izložba »Mario Tarabocchia« u Lošinjskom muzeju. Tijekom Festivala posjetitelji će također moći uživati u gastro delicijama kušajući »Jela lošinjskih kapetana« u lošinjskim restoranima.



U sklopu Festivala od 13. do 17. rujna održat će se 31. Euro-afričko prvenstvo u podvodnom ribolovu, na kojem se se očekuje više od 120 sudionika iz 20 različitih zemalja Europe i Afrike. Na otvaranju prvenstva u Malom Lošinju, zabavu će osigurati poznata splitska grupa T.B.F.





Kako bi oživjeli te prezentirali povijesno i kulturno nasljeđe lošinjskog pomorstva, u sklopu Festivala, 8. rujna održat će se Lošinjska pomorska večer. Duž Rive lošinjskih kapetana prikazat će se tradicionalne pomorske vještine i zanati (kalafatanje, pletenje mreža, izrada vrša, vezivanje mornarskih čvorova) te izložba ribarskog alata i brodske opreme autora Ive Rušina. Prikazat će se i tradicionalna lošinjska pasara, a mladi Lošinjanin Vedran Kabalin posjetiteljima će predstaviti svoju jedrilicu »Eloa« kojom ove jeseni planira prejedriti Atlantski ocean. Lošinjska pomorska večer bit će u znaku gastro užitka, a začinit će je Marijan Ban & Diktatori.


Po završetku 41. Nerezinske regate tradicijskih barki na jedra, uz vatromet u Nerezinama, splitski kantautor Tedi Spalato pobrinut će se za zabavni program prilikom zatvaranja ovogodišnjeg Festivala lošinjskim jedrima oko svijeta. Ovaj Festival ujedno je i dio EU projekta turističke valorizacije pomorske, ribarske i brodograditeljske baštine Sjevernog Jadrana »Mala barka 2«.


Lošinj je jedinstveni primjer pomorstva čiji se svjetski značaj zapravo otkriva u zlatnom dobu od 1853. do 1884. godine kada je u Malom Lošinju izgrađeno čak 247 brodova. Zbog toga je bio treće brodograđevno središte u Austro-ugarskom carstvu, odmah iza Rijeke i Trsta. Pomorska tradicija seže sve do danas što će mještani i posjetitelji moći vidjeti upravo tijekom Festivala lošinjskim jedrima oko svijeta.


I po završetku Festivala rujan na Lošinju nastavlja se u znaku sporta. Tako će se od 27. rujna do 7. listopada održati i ekipno prvenstvo Hrvatske u šahu na kojem se očekuje dvjestotinjak najboljih hrvatskih i stranih šahista. Atletski klub Lošinj organizira 30. rujna 7. Lošinjski polumaraton, na stazi dugoj 21.097 metara