62. Ljetne priredbe

Europska glazbena baština kroz devet krčkih koncerata

Mladen Trinajstić

Vizual 62. Ljetnih priredbi

Vizual 62. Ljetnih priredbi

Program ovog poznatog ljetnog festivala sve do 23. kolovoza nudit će kvalitetan presjek glazbene baštine



Želja nam je i obaveza da u Krku – gradu povijesti i kulture, programom 62. Ljetnih priredbi, u korelaciji s obilježavanjem Europske godine kulturne baštine, priredimo kvalitetan i atraktivan sadržaj, kao dio gradske kulturne ponude. Istaknula je to Maja Parentić, ravnateljica Centra za kulturu Grada Krka, najavljujući program još jednog izdanja spomenute manifestacije, jednog od najdugovječnijih kulturnih događanja na istočnoj obali Jadrana. Za ovu prigodu posebno koncipiranim glazbenim programom Ljetnih priredbi, točnije serijom od devet koncerata ozbiljne glazbe, obilježit ćemo 900. godišnjicu prvog pisanog spomena knezova krčkih Frankopana na otoku Krku, obitelji koja je Krku donijela sjaj, umjetnost, ekonomsku snagu i neovisnost, nastavila je Parentić, predstavljajući proteklog vikenda započele programe. Istaknula je kako se Krk svojim Frankopanima sad odužuje i na ovaj način, ovog puta kroz ukazivanje na bogatstvo i različitost europske glazbene baštine od 12. do 17. stoljeća.


Program 62. Ljetnih priredbi koji je započeo s prvim danom srpnja, ističu organizatori tog poznatog i uvijek posjećenog krčkog ljetnog festivala »glazbe i scene«, potrajat će sve do 23. kolovoza te će posjetiteljima njegova glazbenog dijela ponuditi zanimljiv, atraktivan i nadasve kvalitetan presjek europske glazbene baštine, u devet epizoda kojima će se predstaviti ona stara (srednjovjekovna), rana (renesansna), ali i klasična, odnosno barokna glazba. Ravnateljica Centra za kulturu nije propustila napomenuti i da je, osim zbog vrhunskih izvođača uključenih u program, glazbeni doživljaj posjetiteljima ovoljetnih koncertnih zbivanja zagarantiran već i zbog njihove sinergije s jedinstvenim povijesnim ambijentima unutar kojih će se program događati – Frankopanskog kaštela, crkve sv. Kvirina, Krčke katedrale te franjevačkog samostana u Krku.


Program 62. Ljetnih priredbi definiran je u suradnji s maestrom Tomislavom Fačinijem, pa je tako krenuo u crkvi svetog Kvirina koncertom ansambla Antiphonus koji je, naglašava Parentić, izgradio i u Krku u ovoj prilici izveo zaista jedinstven i delikatan repertoar djela iz samih početaka europske glazbe. Program je nastavljen prije samo koji dan u Frankopanskom kaštelu koncertom slovenskog ansambla »Musica cubicularis«, čije su izvedbe bile posvećene predstavljanju glazbene baštine od srednjeg vijeka do klasicizma. U nastavku Ljetnih priredbi već 13. srpnja Krčane i posjetitelje toga grada očekuje i koncert Zbora Hrvatske radiotelevizije koji će se predstaviti u prostoru krčke katedrale.


Otomanski zvuci




»Zvuci Otomanskog carstva« misao je vodilja idućeg planiranog kulturnog zbivanja kojim će se, nakon hrvatske ranobarokne baštine, 19. srpnja u Kaštelu publici predstaviti tursko glazbeno nasljeđe – autentična, stoljećima stara glazba otomanskog dvora, kao i specifična, kontemplativna sufi-glazba u izvedbi članova jednog od najcjenjenijih turskih ansambala – Kudsi Ergunera. Uslijedit će i predstavljanje glazbe Serenissime koju će, po gostovanju slovenskih i turskih glazbenika, posjetiteljima Ljetnih priredbi 26. srpnja predstaviti talijanski ansambl I Musicali Affetti. Hrvatski barokni ansambl predstavit će se pak u nedjelju 29. srpnja, a za njima, već 7. kolovoza, i vokalno-instrumentalni ansambl Minstrel čiji su članovi posvećeni izvedbama autentičnih duhovnih skladbi srednjeg vijeka, renesanse i ranog baroka. Već 12. kolovoza na red dolazi i ruski virtuoz na violini Dmitry Sinkovsky koji će, uz podršku svestranog Pavla Mašića na čembalu, nastupati u atriju krčkog franjevačkog samostana. Posljednja glazbena izvedba bit će upriličena 23. kolovoza u crkvi svetog Kvirina. Tom će se prilikom predstaviti njemački vokalni ansambl Singer Pur koji će prizvati glazbenu umjetnost velikih europskih majstora.


Kazališni program


Organizatori 62. izdanja Ljetnih priredbi niti ove godine iz programa te kulturne manifestacije nisu izostavili niti kazališno-scenske izvedbe koje, baš kao i one glazbene, imaju svoju brojnu i vjernu publiku. Nakon što su se krčkoj publici na Sceni Zidine dječjom predstavom »Doktor od životinjica« već predstavili glumci Dječje scene Teatra Gavran, članovi iste kazališne kuće idućeg će tjedna izvesti i komediju »Sve o ženama«, dok će Kazalište Moruzgva 16. srpnja otočane zabaviti svojom komedijom »OtpisaNE«. Komična drama Ludens teatra »Sjećanja vode«, dječja predstava Kazališne družine Ivana Brlić Mažuranić »Ljepotica i zvjer« i komedija »Parovi« Teatra Gavran zaključit će srpanjski dio kazališnog programa na koji će se, u tjednima kolovoza, nadovezati i izvedba životne komedije Zijaha Sokolovića nazvane »Cabares Cabarei«, satirične komedije »Za umrijeti od smijeha« u izvedbi Kazališta Planetart i Teatra Rugatino, dječje predstave »Ježeva kućica« Kazališta Smiješko, a u samoj završnici i izvedba humorne drame »Igra u dvoje« Glumačke družine Histrioni.