Staro mjesto - novi sadržaj

Etnološka građa Tramuntane zamijenila bjeloglave supove

Ira Cupać Marković

Jedan od najzaslužnijih za bogatstvo postava je msgr. Josip Bandera, a dio građe predstavile su sestre Sara i Ivana Bandera, odjevene u bejsku nošnju i za mehom Mario Mužić.



BELI Zgrada škole u Belom staro je sjedište jednog novog Eko centra.


Naime, nije to više Eko centar Caput Insulae Beli, zaštitni znak integralne zaštite bjeloglavih supova, koji je kroz proteklih dvadeset godina pod vodstvom ornitologa dr. sc. Gorana Sušića, promicao ime ovog mjesta i otoka Cresa, već će na staroj adresi, Društvo »Tramuntana« – za istraživanje i čuvanje povijesne i kulturne baštine, predstavljati nove sadržaje, etnološku građu kao i izložbe vezane uz jedinstveni prostor sjevernog dijela otoka Cresa, Tramuntanu.


 

Skupu je nazočio i dr. sc. Goran Sušić. Treba reći da se u sklopu kompleksa škole ne može razgledati oporavilište i volijera za bjeloglave supove jer taj segment više u Belom ne postoji. Predsjednik Mjesnog odbora Beli, Livio Hrelja kazao nam je da smatra kako bez dr. Sušića više u mjestu neće biti moguće ostvariti onu posjetu i interes koji je postojao za otok i Tramuntanu, budući da je u najvećem dijelu posjeta proizlazila upravo iz atraktivnosti i znanstvene utemeljenosti projekata koje je osmišljavao i vodio dr. Sušić. Kazao je da će Mjesni odbor od Uprave za zaštitu prirode i dalje tražiti podršku kako bi mogli barem pružiti pomoć stradalim supovima, jer ljudi i dalje u takvim slučajevima zovu u Beli, ali sada nema mogućnosti da se u Belom stradalim supovima pomoć i pruži.




I dok je prijašnji centar u sjedištu svojih programa imao bioraznolikost, zaštitu supova i očuvanje prirode, novi u središte stavlja kulturno povijesnu građu, pa se na otvorenju izložbe mogao razgledati bogat postav etnološke zbirke, a dio baštine uživo su predstavile sestre Sara i Ivana Bandera, odjevene u bejsku nošnju i za mehom Mario Mužić, koji je kazao kako se meh nekada svirao i u Belom.


Za bogatstvo građe etnološkog postava jedan od najzaslužnijih je msgr. Josip Bandera, koji ju je skupljao tijekom dugog svećeničkog staža na svojoj rodnoj Tramuntani, gdje je i oborio svjetski rekord po duljini službovanja, budući da je od 1949. do 2011. godine aktivno služio mise ne samo u svom rodnom Belom nego i u još dva mjesta na Tramuntani, Dragozetićima i Predošćici.


Stoga je i msgr. Josip Bandera bio i glavna zvijezda svečanosti otvorenja, a ovom je prigodom proslavljen i njegov 99. rođendan (koji je službeno danas), te je zajedno s dogradonačelnicom Cresa, Jadrankom Blatt, don Bandera presjekao vrpcu čime je službeno označen početak rada novog Eko centra. 


U prigodi otvorenja skupu se obratila predsjednica Društva za istraživanje i čuvanje povijesne i kulturne baštine Tramuntane, Agnese Host, dogradonačelnica Jadranka Blatt, koja je čestitala i zahvalila Društvu Tramuntana što su uložili napore kako bi od zaborava sačuvali bogatu građu, iskazala je nadu da će ustrajati, iako, kako je rekla, neće biti lagano, a kazala je i da vjeruje da će Grad Cres pružati podršku daljnim projektima.


Muzejska savjetnica u Creskom muzeju, Jasminka Ćus Rukonić, postav etnološke zbirke ocijenila je besprijekornim i rekla da su u Društvu Tramuntana nadmašili sebe te je poželjela uspjeh u daljnjem radu.


 Više od stotinu pedeset posjetitelja otvorenja, s posebnim zanimanjem slušali su msgr. Banderu, kojeg, za razliku od nogu koje su ga pomalo izdale, ne izdaje um ni duh, pa je i ovo njegovo obraćanje bila još jedna potvrda britkosti uma i pozitivnog duha legendarnog otočnog svećenika.

Don Bandera koji je prije nešto više od dvije godine smješten u domu za umirovljene svećenike u Krku, kazao je kako nije bio siguran da li će za svoj rođendan i otvorenje Eko centra moći biti u Belom, pa je za njega dolazak malo čudo: 


– Veseli me da Beli još uvijek malo živi, učinite sve da se doista može reći kako nije umro, kazao je don Bandera te podsjetio na veliku i značajnu ulogu Gorana Sušića u promicanju Belog i cijelog otoka Cresa.


Poručio je prisutnima da svojim djelima pridonesu da povijest mjesta i otoka bude bolja i savršenija, te je uputio blagoslov za zdravlje duše i tijela svim prisutnima.