Dva ugovora

Država daje novac za otočni projekt težak 360 milijuna kuna

Bojan Purić

Foto Bojan Purić

Foto Bojan Purić

Potpisani su ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava i sufinanciranju poboljšanja vodovodne i komunalne infrastrukture aglomeracije Cres-Martinšćica-Nerezine-Mali Lošinj-Veli Lošinj



MALI LOŠINJ – U Malom Lošinju jučer su potpisana dva vrijedna i značajna ugovora – o dodjeli bespovratnih sredstava, odnosno o sufinanciranju projekta poboljšanja vodovodne i komunalne infrastrukture aglomeracije Cres-Martinšćica-Nerezine-Mali Lošinj-Veli Lošinj.


Ugovore su potpisali ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i direktor Vodoopskrbe i odvodnje Cres-Lošinj Neven Kruljac, koji je istaknuo da je udio lokalnog vodovoda u ukupnom iznosu od 360 milijuna kuna osam posto, odnosno 32 milijuna kuna. »Nikad dosad nismo povoljnije dobili sredstva za naše projekte«, kazao je Kruljac, dodajući da je vodovodna mreža na otocima, koja datira iz pedesetih godina prošlog stoljeća, već odavno amortizirana.


Uz potpisnike, riječ su ovom prilikom imali i gradonačelnici dva zainteresirana grada – Ana Kučić uime Grada Malog Lošinja i Kristijan Jurjako uime Grada Cresa, kao i ministar turizma Gari Cappelli.




Aglomeracija obuhvaća izgradnju 25 kilometara sanitarne kanalizacije, zatim sanaciju 8,5 km sanitarne kanalizacije, 23 crpne stanice i rekonstrukciju dvije crpne stanice, zatim 17,1 km tlačnog cjevovoda, uređaje za pročišćavanje otpadnih voda u Cresu (uvala Kimen), Malom Lošinju (Kijac), Martinšćici i Nerezinama, zatim 900 metara podmorskog ispusta. U vodoopskrbnom sustavu bit će izgrađeno 20,9 km vodovoda, 10,9 kilometara transportnog vodovoda te vodosprema Nerezine volumena 1.000 kubičnih metara.


Potpisi na ugovore stavljeni su u glavnoj dvorani Lošinjskog muzeja, nakon čega su se sudionici uputili prema obližnjem Muzeju Apoksiomena, gdje je održana svečana sjednica Gradskog vijeća s dodjelom ovogodišnjih javnih priznanja.