Festival otočnih proizvoda

Drobnica Fest: Sjajna maslinarska sezona donijela odlična krčka ulja

Mladen Trinajstić

Sudionici i posjetitelji mogli su degustirati sva maslinova ulja koja su sudjelovala u ocjenjivačkoj akciji / Foto M. TRINAJSTIĆ

Sudionici i posjetitelji mogli su degustirati sva maslinova ulja koja su sudjelovala u ocjenjivačkoj akciji / Foto M. TRINAJSTIĆ

Više od 85 posto ulja prijavljenih na ovogodišnje natjecanje po organoleptičkim, ali i kemijskim svojstvima, rangirano je u kategoriju najboljih – ekstradjevičanskih maslinovih ulja



KRK – U krčkom hotelu Valamar Koralj održano je deseto, jubilarno izdanje Drobnica festa – festivala posvećenog maslinovom ulju, ali i svim ostalim autohtonim gastroproizvodima otoka Krka. Jedino ocjenjivačko okupljanje maslinara i proizvođača kvalitetnih maslinovih ulja na području Primorsko-goranske županije, iza kojeg organizacijski stoje članovi krčke udruge maslinara »Drobnica«, bilo je idealna prigoda za druženje i razmjenu iskustava ovdašnjih znalaca poljoprivrednog »faha«, ali jednako tako i podvlačenje crte pod izuzetno dobru maslinarsku godinu koja je, nakon nekoliko godina obilježenih podbačajima uroda, napokon razveselila i maslinare, ali i ljubitelje krčkih ekstradjevičanskih maslinovih ulja koja, spomenimo i to, od lani ponosno nose europsku markicu zaštite njihove izvornosti.


Rezimirajući sve lanjske aktivnosti otočnih maslinara, ali i svih onih koji ih institucionalno, odnosno logistički pa i materijalno podupiru, tajnik Drobnice Goran Marević, prije svečanosti podjele priznanja »autorima« ponajboljih, medaljama, plaketama i peharima nagrađenih ulja, nije propustio naglasiti i na iznimnu kvalitetu ulja prijavljenih na ovogodišnju ocjenjivačku akciju.


Potpora države


– Potvrđuje to već i činjenica da je više od 85 posto ulja svojim organoleptičkim, ali i kemijskim svojstvima, zaslužilo rangiranje u kategoriju najboljih – ektradjevičanskih maslinovih ulja – kazao je Marević. Među brojnim prijavljenim te u konačnici pohvaljenim i nagrađenim uljima posebno se istaknulo ono Mate Šegulje kojemu je, iz ruku državnog tajnika u Ministarstvu poljoprivrede Tugomira Majdaka, dodijeljen šampionski pehar.




Vlasnik šampionskog ulja Mate Šegulja nagradu je primio od državnog tajnika Tugomira Majdaka


Vlasnik šampionskog ulja Mate Šegulja nagradu je primio od državnog tajnika Tugomira Majdaka



Državni tajnik je, u formalnijem dijelu maslinarske fešte, pohvalio dugogodišnji trud otočnih maslinara čiji je rad, napomenuo je, rezultirao uvrštenjem krčkog ulja u registar proizvoda zaštićenih europskom oznakom izvornosti, ali i posvemašnjim zamahom poljoprivredne proizvodnje koju će, najavio je, država već u idućim mjesecima nastojati dodatno pomoći i potaknuti donošenjem novog Zakona o poljoprivrednom zemljištu, Zakona o OPG-ima i niza drugih s njima povezanih zakonskih akata. Njima će se, objasnio je okupljenim otočanima Majdak, lokalnoj samoupravi dati značajno veće i samostalnije ovlasti u raspolaganju državnim poljoprivrednim zemljištem, a time i novi alati u najstojanjima poticanja razvoja poljoprivrede.


Krčki jelovnik


Ovogodišnji Drobnica fest, pored prezentacije, degustacije i nagrađivanja vrhunskih maslinovih ulja, donio je i predstavljanje brojnih, u odnosu na maslinova ulja ništa manje vrijednih i kvalitetnih otočnih gastroproizvoda, posebice sireva i pršuta, ali i predstavljanje projekta »Jelovnik krčkih zaštićenih proizvoda« na kojemu već neko vrijeme vrijedno i složno rade promicatelji bodulskih gastroaduta, posebice oni iz maslinarskih redova. »Jelovnik krčkih zaštićenih proizvoda« bi registracijom i formalnom zaštitom niza krčkih gastroproizvoda poput sireva, šurlica, imbriagona, ali i vina, naposljetku trebao »zaokružiti« sve dosadašnje aktivnosti okrenute čuvanju i promoviranju gastroproizvoda, a tako i pripomoći daljnjem razvijanju, unapređivanju i obogaćivanju otočne turističke ponude.


Pokroviteljsku podršku ovogodišnjem, jubilarnom Drobnica festu uz Primorsko-goransku županiju i Grad Krk, dala je i Turistička zajednica Grada Krka.