Iskorak u krčkoj kulturi

Dramski studio Frankopan podučavat će osnovce glumi

Mladen Trinajstić

Plakat kojim se djeca pozivaju na uključenje u rad Dramskog studija Frankopan

Plakat kojim se djeca pozivaju na uključenje u rad Dramskog studija Frankopan

Voditeljica škole glume, odnosno dramske skupine koja 13. listopada kreće s radom, bit će zagrebačka kazališna redateljica Frana Marija Vranković. Podršku projektu dala je krčka Gradska uprava



KRK  U Osnovnoj školi »Fran Krsto Frankopan« u gradu Krku uskoro s radom kreće radionica novoosnovanog glumišta Dramskog studija »Frankopan«. Kako doznajemo od predstavnika vodstva udruge Krčki knezovi Frankopani, zahvaljujući financiranju tog programa od Grada Krka radionice koje s radom kreću već u subotu, 13. listopada, za sve njihove polaznike biti će potpuno besplatne.


Najavljujući taj vrijedan iskorak u krčkoj kulturnoj svakodnevici, Petar Kopanica, predsjednik povijesne skupine čiji su članovi već godinama redovitim i aktivnim sudionicima gotovo svih manifestacija koje se održavaju u gradu Krku, napomenuo je i da će voditeljica škole glume, odnosno dramske skupine koja uskoro kreće s radom, biti zagrebačka kazališna redateljica Frana Marija Vranković.


– Posebno me veseli činjenica da je inicijativa osnutka dramskog studija namijenjenog našim mlađim sugrađanima, osnovcima i osnovkama iz grada, ali i s cijelog otoka, na neki način potekla od njih samih, dječaka i djevojčica koji su sudjelujući u aktivnostima koje provodimo iskazivali želju za uključenjem i angažmanom u toj vrsti kulturnog, odnosno dramskog stvaralaštva – prenio nam je Kopanica, ne skrivajući zadovoljstvo podrškom koju je tom hvalevrijednom projektu dala Gradska uprava.





Otvorenje i početak rada koje je zakazano za subotu, 13. listopada, svojom će nazočnošću uveličati kostimirani članovi udruge Knezovi krčki Frankopani koji su suradnju sa spomenutom zagrebačkom redateljicom, inače dugogodišnjom sezonskom stanovnicom grada Krka, a sad i voditeljicom Dramskog studija, ostvarili kroz ovog ljeta započetu kooperaciju u sklopu koje je upravo Frani Mariji Vranković bilo povjereno režiranje djela programa kojim je otvoren srednjovjekovni dio Krčkog sajma.



Pomoć škole


– Grad je, naime, na našu inicijativu za pokretanjem ovakve vrste aktivnosti odgovorio pozitivno te i prije no što smo se nadali osigurao sredstva nužna za pokrivanje djelovanja Dramskog studija u cijeloj idućoj godini – nastavio je Kopanica, ne zaboravivši istaknuti i da je veliku pomoć u realizaciji istog projekta dalo i vodstvo krčke škole koje je organizatorima i provoditeljima kazališno-scenskog programa na raspolaganje stavilo školske prostorije.


– Praktično provođenje aktivnosti koje će, siguran sam, uvelike uljepšati i oplemeniti svakodnevicu značajnog broja naših osnovaca željnih glume kreće već ovih dana, tijekom kojih osnovce i osnovke pozivamo da se prijave, i to posredstvom elektroničke pošte šaljući poruku na adresu [email protected] – istaknuo je Kopanica, navodeći da će se profesionalno vođene dramske radionice odvijati tijekom jednog vikenda u mjesecu.


Dramski studio Frankopan / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ


Dramski studio Frankopan / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ



Dvije skupine


Predviđeno je da se aktivnosti organiziraju unutar dviju uzrasnih skupina učenika, one mlađe koja će okupljati glumice i glumce nižih razreda te one starije skupine u koju će biti uključeni polaznici viših razreda, najavljuju organizatori zanimljivog projekta od kojih smo doznali i da će se prva »runda« dramskih radionica, u vikendu 13. i 14. listopada, odvijati u vremenu od 13 do 14.30, odnosno od 15 pa do 17.30 sati.


Kroz rad dramske skupine razvijat će se govorno izražavanje mališana, njihova mašta, opažanje i izražajnost, i to kroz njihov zajednički rad na glumačkim zadacima. Učenici će se također upoznati i s kazališnom terminologijom, odnosno procesom nastanka profesionalne kazališne predstave, od improvizacija pa do rada na kazališnom predlošku. Naravno, zaključuje naš sugovornik, proces će završiti javnim nastupom tijekom kojeg će polaznici Dramskog studija Frankopan dobiti priliku pokazati sve naučeno.