Pokrenuta tri postupka

Donačelnik Punta pod povećalom Povjerenstva za sukob interesa

Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Povjerenstvo je pokrenulo tri postupka protiv zamjenika načelnika Općine Punat, zbog mogućeg nesklada između prijavljene imovine i podataka kojima raspolažu nadležna državna tijela 



PUNAT Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa donijelo je odluku o pokretanju postupka odlučivanja o sukobu interesa protiv Gorana Bonifačića, nestranačkog zamjenika načelnika Općine Punat Marinka Žica (SDP) i to slijedom više neanonimnih prijava koje su tom tijelu upućene tijekom 2015. i 2016. Obrađujući prijave, Povjerenstvo je po odluci koju potpisuje predsjednica Dalija Orešković, zamjenika načelnika Punta odlučilo »pretresti« u čak tri postupka.


Upravljanje »Ulikom«


Prva odluka pokrenuta je zbog moguće povrede odredbi Zakona o sprečavanju sukoba interesa a koja proizlazi iz Bonifačićeva propusta da po pisanom pozivu Povjerenstva u danom roku obrazloži nesklad između prijavljene imovine iz podnesenog izvješća o svom imovinskom stanju od 29. listopada 2013. godine i stanja imovine iz podataka nadležnih državnih tijela, a koje je Povjerenstvo uspjelo pribaviti.


Drugi se postupak protiv Bonifačića, stoji na stranicama Povjerenstva, pokreće zbog moguće povrede istog Zakona a koja proizlazi iz njegova propusta da po pisanom pozivu Povjerenstva u danom roku podnese pravilno i potpuno ispunjeni obrazac izvješća o svom imovinskom stanju, i to povodom »bitne promjene na imovini« dok je treći postupak Povjerenstvo protiv zamjenika načelnika Punta pokrenulo zbog moguće povrede članka 14. Zakona o sprečavanju sukoba interesa koja prozilazi iz spoznaje o njegovom istovremenom obnašanju navedene dužnosti i obavljanja poslova upravljanja poslovnim subjektom »Ulika« – obrta za proizvodnju, trgovinu i ugostiteljstvo čiji je Bonifačić vlasnik.




Povjerenstvo je u istoj prigodi odlučilo i da protiv Bonifačića neće pokretati postupak o odlučivanju o mogućem sukobu interesa povodom prijava koja se tiču njegova korištenja (u svrhu pružanja ugostiteljskih usluga op.a.) nekretnina odnosno dvaju zemljišta u vrijeme dok su ista bila u vlasništvu Republike Hrvatske.



Zamoljen da prokomentira navode temeljem kojih se protiv njega od Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa pokreću spomenuti postupci zamjenik općinskog načelnika Općine Punat jučer nam je u kraćem telefonskom razgovoru rekao da nikakav dokument od Povjerenstva do njega još nije stigao te da mu je naš upit zapravo »prvi glas« o svemu tome.


– Uistinu, nikad i ni u kojem smislu nisam imao namjeru nešto skrivati niti iznositi neistine, već sam tražene obrasce popunio u obliku za koji sam smatrao da je dovoljan, ustvrdio je jučer Bonifačić napomenuvši i da je iz dokumentacije koju mu je u međuveremnu Porezna uprava dostavila, a on prenio Povjerenstvu, razvidno da on nema nikakvih poreznih dugovanja. Na našu primjedbu da eventulani porezni dug nije niti bio tema interesa Povjerenstva Bonifačić je rekao da je sve o čemu ga pitamo vrlo vjerojatno rezultat njegove greške odnosno propusta učinjenog prigodom podnošenja spomenutog izvješća, odnosno u načinu ispunjavanju samog obrasca.


– O svemu ću se u svakom slučaju očitovati kad dobijem odluku o kojoj me pitate, a ono što mogu reći vezano uz navodni sukob interesa u kojem se navodno nalazim kao vlasnik obrta jest da sam od prvog dana svog stupanja na dužnost zamjenika načelnika u Općini volonter. S obzirom da ondje nisam u radnom odnosu uvjeren sam da me se odredbe o kojima govorite zapravo niti ne tiču, završio je Bonifačić.



U obrazloženju odluke stoji da je Povjerenstvo u svibnju prošle godine zaprimilo potpisanu prijavu protiv Bonifačića kojom je prijavitelj, a kojemu to tijelo jamči zaštitu identiteta, ukazao na nepotpunost Bonifačićeva izvješća o imovinskom stanju, ali i očiti nesrazmjer ondje prijavljenih prihoda i iskazanih financijskih, odnosno kreditnih obveza. Bonifačić je u podacima koji se tiču prihoda naveo da prima naknadu za volontersko obavljanje dužnosti zamjenika načelnika u mjesečnom iznosu od 3.800 kuna kao i da je s temelja poslovanja svog obrta u 2013. godini ostvario godišnji prihod od 60 tisuća kuna.


Istovremeno je u istoj prijavi ukazano i da dužnosnik u svom izvješću, u dijelu koji se tiče obveza, navodi kreditno zaduženje u vrijednosti 1,12 milijuna eura te dodatnih 90,7 tisuća kuna iz čega proizlazi da su Bonifačićeve mjesečne (kreditne) obveze višestruko veće od njegovih prijavljenih primanja!?


Obrađujući ovu prijavu Povjerenstvo je koncem prošle godine kod Porezne uprave izvršilo uvid u prijave ostvarenih primitaka poreznog obveznika Gorana Bonifačića i to za 2013. ali i 2014. te 2015. godinu te se, na taj način, uvjerilo u utemeljenost sumnji u točnost odnosno potpunost podataka iskazanih u njegovoj prijavi, utvrdivši nesrazmjer između njegovih prijavljenih prihoda i rashoda. Iz toga, ocijenjeno je, proizlazi mogućnost da je Bonifačić pogrešno iskazao propisane podatke o svojim, Povjerenstvu tako predočenim novčanim »priljevima i odljevima«, jednako kao i da u svom izvješću o imovinskom stanju nije prikazao ispravan iznos koji mu je, slijedom dokumentacije pribavljene iz Porezne uprave, u 2013. bio isplaćen u svojstvu vlasnika obrta.


Kako stoji u vrlo zanimljivom i sadržajnom obrazloženju odluke o pokretanju postupka protiv Gorana Bonifačića, zamjenik načelnika Punta je sredinom rujna ove godine od Povjerenstva bio pozvan da u roku od 15 dana ispuni i podnese pravilno i potpuno ispunjeni obrazac izvješća o imovinskom stanju dužnosnika, što je ovaj, navodi se u dokumentu potpisanom od predsjednice Povjerenstva, propustio učiniti.


Rok 60 dana


Zamjeniku puntarskog općinskog načelnika, uz sve spomenuto, istim se dokumentom »stavlja na teret« i činjenica što je, a sukladno provedenim uvidima u Obrtni registar Hrvatske, postupao suprotno odredbama Zakona o sprečavnju sukoba interesa već i samim time što je za trajanja svog dužnosničkog djelovanja (a koje je i dalje aktualno op.a) nastavio voditi poslovanje svog obrta odnosno što je propustio njegovo upravljanje prenijeti na »poslovođu«, onako kako zakon predviđa. Povjerenstvo je stoga Bonifačiću naložilo da u roku od 60 dana od primitka ove odluke uskladi svoje postupanje s obvezama koje proizlaze iz Zakona o sprečavanju sukoba interesa te da u istom roku dokaze o tome dostavi Povjerenstvu.