Izložba u Kotoru

Djela Ivana Volarića Piturića pred crnogorskom publikom

Mladen Trinajstić

Izložbom u kotorskoj galeriji premijerno će se predstaviti krčki dio opusa rođenog Vrbenčana, umjetnika koji je početkom 20. st. oslikao interijere brojnih otočnih i crkava razasutih najjužnijim dijelom naše zemlje i Crne Gore. Izložba s Volarićevim bokeljskim opusom bit će dogodine postavljena u Krku



KRK Unutar suradnje koju već godinama, ponajviše u sklopu programa usmjerenih obilježavanju godišnjica Lepantske bitke i promoviranja bogate kulture, pa tako i maritimne baštine, na obostrano zadovoljstvo provode kulturne ustanove Grada Krka i crnogorske Općine Kotor, točnije rečeno Centra za kulturu Grada Krka i Pomorskog muzeja Crne Gore smještenog u tom gradu, u pripremi je još jedan vrijedan i zanimljiv projekt.


– Kao rezultat suradnje krčkog Centra za kulturu, Biskupije Krk, Pomorskog muzeja Crne Gore u Kotoru i Opštinske javne ustanove »Muzeji Kotor«, u Galeriji Solidarnosti u Kotoru od ovog će petka (19. listopada) biti predstavljena izložba »Od Krka do Kotora: Ivan Volarić Piturić«.


Izložba je posvećena životu i djelu javnosti uglavnom nepoznatog otočnog slikara i dekoratera rođenog u Vrbniku, Ivana Volarića (1873. – 1948.) – informirala nas je ravnateljica CZK-a Grada Krka, Maja Parentić.


Ivan Volarić Piturić


Ivan Volarić Piturić





Šišujić, Šešuja


Još 2015. godine, kao jedan od eksponata u krčkoj galeriji »Decumanus«, bio je izložen Volarićev portret nepoznate žene, djelo iz fundusa Pomorskog muzeja Crne Gore u Kotoru.


Tako se i nametnula priča o autoru čiji je opus, unatoč broju i monumentalnosti njegovih djela, danas uglavnom zaboravljen, s time da je na otoku Krku, ali i duž Boke Kotorske, razasuta značajna količina njegovih radova, otkriva Parentić.


Predlažući nove projekte kojima bi gradovi Krk i Kotor i nadalje njegovali svoje višegodišnje prijateljstvo, prihvaćen je upravo zajednički angažman na prvom izložbenom predstavljanju ovog, široj javnosti malo poznatog i plodonosnog slikara-dekoratera, zvanog još i Šišujić, Šešuja, odnosno Piturić.


No, nastavlja ravnateljica Centra za kulturu, obzirom da je Volarićev život bio uglavnom neistražen, a njegovo djelo slabo sistematizirano, morali smo krenuti s prikupljanjem i obradom građe, što je naposljetku rezultiralo upravo ovom kotorskom izložbom za kojom će već naredne godine, kao nastavak projekta, uslijediti i izložba koja će biti priređena u Krku.


Ivan Volarić Piturić


Ivan Volarić Piturić



Dva originala


Krčki dio ove zanimljive priče zajednički su iznjedrili krčki Centar za kulturu i Biskupija Krk, dok je bokeljski segment povjeren Pomorskom muzeju Crne Gore u Kotoru i Opštinskoj javnoj ustanovi Muzeji Kotor.


Građu je, ne samo na otoku Krku, već i na Cresu te Lošinju, prethodno detaljno istražio vlč. Franjo Velčić koji se već dulje bavi izučavanjem života i stvaralaštva ovog do jučer zaboravljenog krčkog majstora.


Valorizacija Volarićevog opusa ostvarenog na području Boke Kotorske povjerena tamošnjim kustosicama – Radojki Abramović i Maji Mihaliček.



Ovim projektom, koji iduće godine, pod geslom »Od Kotora do Krka: Ivan Volarić Piturić« donosi predstavljanje bokeljskog opusa Ivana Volarića u gradu Krku, osvjetljava se dosad posve zanemaren segment nacionalne slikarske baštine, a što je posve u skladu s ciljevima postavljenim u sklopu još uvijek aktualne inicijative Europske godine kulturne baštine, napominje Maja Parentić. Podršku ovom zanimljivom projektu, uz inicijatore, pružila su i ministarstva kulture dviju susjednih država te Grad Krk, Općina Kotor, Turistička zajednica grada Krka, kao i Općine Malinska-Dubašnica, Punat i Omišalj.



Izložbom koja se uskoro otvara u kotorskoj galeriji premijerno će se tako predstaviti krčki dio Volarićeva opusa, i to uglavnom posredstvom fotografske dokumentacije njegovog zidnog i dekorativnog slikarstva pronađenog u interijerima mnogobrojnih otočnih crkava i kapela – od Omišlja, Njivica i Malinske pa preko Dobrinja, Gostinjca i Vrbnika, sve do Vrha i Baške.


Dijelom postava kojim će se predstaviti stvaralaštvo umjetnika koji je u svom radu, početkom 20. stoljeća oslikavao interijere brojnih otočnih i crkava razasutih najjužnijim dijelom naše zemlje, pa i susjedne Crne Gore, bit će i dva originala: oltarna slika Bogorodice sa sv. Martinom iz crkve sv. Martina biskupa u Gostinjcu, kao i portret Luke Turata koji je u privatnom vlasništvu obitelji Bašić.


Izložbu će pratiti i bogato opremljen katalog s tekstom Franje Velčića koji donosi pregled Volarićevih radova na Krku, Cresu i Lošinju, kojem je pridružen i prilog o dubrovačkoj slikarskoj ostavštini krčkog majstora, a kojeg potpisuje Sanja Žaja Vrbica.