Ugovor

Deset milijuna eura za veću sigurnost pristaništa Žigljen

Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Investicijom u rekonstrukciju i dogradnju pristaništa smanjit će se broj dana kada je trajektna linija za otok Pag u prekidu i omogućiti prihvat većih plovila



NOVALJA – Više od 73 milijuna kuna vrijedan ugovor za dodjelu bespovratnih sredstava u svrhu rekonstrukcije i dogradnje trajektnog pristaništa Žigljen, na otoku Pagu, potpisali su jučer u Novalji ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje projekata Tomislav Petric te ravnatelj Lučke uprave Novalja Igor Vidas. Potpisivanju su prisustvovali i župan Ličko-senjske županije Darko Milinović te gradonačelnik Novalje Ante Dabo. Ukupna vrijednost projekta iznosi 73,4 milijuna kuna, od čega će Lučka uprava Novalja, kao korisnik dobiti 62,4 milijuna iz Kohezijskog fonda, dok će se ostatak u iznosu od gotovo 11 milijuna kuna financirati iz Državnog proračuna. Rekonstrukcijom i dogradnjom pristaništa omogućit će se prihvat većih plovila, kao i pristajanje brodova po lošijim vremenskim uvjetima.


Osim toga, izgradnjom dodatnih ukrcajno-iskrcajnih rampi za pristajanje trajekata povećat će se ukupni kapacitet i razina uslužnosti u luci te smanjiti gužve na pristaništu.


Tek početak


Ministar Butković ovom je prilikom istaknuo kako i ovaj projekt potvrđuje »renesansu« na hrvatskoj obali, kazavši kako se nikada do sada nije ulagalo u lučku infrastrukturu na Jadranu kao danas.




– Ovakvi projekti ne povezuju samo otoke, oni su lice i naličje svakog našeg primorskog i otočnog mjesta, duž cijele hrvatske obale, dodao je ministar.


Rekonstrukcija luke Žigljen tek je početak velikih ulaganja u lučku infrastrukturu na području grada Novalje, a koja će u idućih nekoliko godina obuhvatiti dogradnju luke otvorene za javni promet, ribarske te luke nautičkog turizma, najavio je prilikom potpisivanja ugovora gradonačelnik Dabo.


– Ovim projektom bit će omogućeno pristajanje trajekata u težim vremenskim uvjetima, kao i istodobno pristajanje triju trajekata u luci Žigljen. Po jakoj buri problem nije sama plovidba od Prizne, nego pristajanje u Žigljenu koje će realizacijom projekta biti znatno sigurnije te uvelike smanjiti broj dana kada je trajektna linija Prizna – Žigljen u prekidu. To će puno značiti za stanovnike i gospodarstvo ne samo Grada Novalje nego cijelog otoka Paga, rekao je Dabo.


U planu i marina


Već danas gradonačelnik putuje u Zagreb, u Ministarstvo mora, na sastanak o financiranju projekta luke otvorene za javni promet u Novalji, procijenjene vrijednosti od sto milijuna kuna koji će, ističe, omogućiti sigurniji privez plovila na brzobrodskim linijama i drugih brodova u Novalji.


– Osim toga planiramo i izgradnju ribarske luke, kako bismo ribarima osigurali mjesto za privez i iskrcaj ulova, a naš najveći projekt je luka nautičkog turizma, odnosno marina u zapadnom dijelu novaljske luke, za koju uskoro očekujemo izdavanje lokacijske dozvole, a tijekom iduće godine krećemo u postupak koncesioniranja. U marinu očekujemo ulaganja od oko 200 milijuna kuna, rekao je Dabo.


Projekt ulaganja u lučku infrastrukturu u RH pokrenulo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture uz podršku Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU-a.


Pritom su za projekte u lukama dostupna sredstva u iznosu od 709,2 milijuna kuna, od čega se čak 85 posto odnosi na sredstva iz Kohezijskog fonda, dok je ostatak osiguran u proračunu RH. Dosad je u sklopu programa ugovoreno 13 lučkih projekata, a ovog tjedna bit će potpisan i ugovor za luku Mrtvaška na Lošinju.