Izvrsna predsezona

Debelim plusevima Krk juri prema ciljanih 5 milijuna noćenja

Mladen Trinajstić

U prvih pet mjeseci ostvareno je 107 tisuća dolazaka te 431 tisuća noćenja, čime su lanjska ostvarenja premašena za čak 30 posto, a trenutni šampion je Grad Krk s 33 tisuće dolazaka i 136 tisuća noćenja, a zanimljivo je da je na drugom mjestu Omišalj (Njivice) s 90 tisuća noćenja



KRK  Ako se po jutru dan poznaje, onda se već sada može reći da naša očekivanja da ćemo premašiti dosadašnje turističke rekorde nisu nerealna, rekla je u uvodnom dijelu prigodnog okupljanja otočnih turističkih djelatnika direktorica Turističke zajednice otoka Krka mr. Majda Šale. Također je dodala da sada više ne djeluju neostvarivo niti nadanja da bi 2018. otoku mogla donijeti dugo čekano premašenje brojke od pet milijuna turističkih noćenja.


I to samo u kategoriziranom smještaju, ne računajući posjetitelje koje ubrajamo u kategoriju »prijatelja«, kao i sva ona noćenja koja ostvaruju u sustav E-visitora također »zavedeni« vikendaši, nastavila je izlaganje čelnica krovne organizacije otočnog turizma kojoj u prezentaciji predsezonskih rezultata i brojnih novih promotivnih izdanja društvo radili aktualni predsjednik otočnog TZ-a, krčki gradonačelnik Darijo Vasilić, te Anton Bolonić, dopredsjednik iste bodulske turističke asocijacije.


Pridonio raspored blagdana


U prvih pet mjeseci na otoku je ostvareno 107 tisuća dolazaka te 431 tisuća noćenja, čime su lanjska ostvarenja premašena za čak 30 posto, a trenutni šampion otočnog turizma je Grad Krk sa svojih 33 tisuća dolazaka i više od 136 tisuća noćenja. Posebno su pažnje vrijedni statistički pokazatelji iz kojih proizlazi da je u prvih pet mjeseci po broju noćenja druga po uspješnosti otočna destinacija bila ona omišljska. U tom krčkom lokalnom središtu, odnosno u Njivicama koje ondje nose glavninu turističkog prometa, dosad je naime ostvareno više od 90 tisuća noćenja, devet tisuća više od Baške koja je na godišnjoj razini već tradicionalno i uvjerljivo druga najposjećenija destinacija otoka Krka koji sam nosi šest posto nacionalnog turističkog prometa.




Rezimirajući odlične ali ipak, priznala je, varljive svibanjske i rezultate prvog dijela godine (čija ostvarenja uvelike ovise o rasporedu vjerskih blagdana), Šale nije propustili ukazati i da su, također po običaju, najveći udio u predsezonskom turističkom kolaču imali hotelijeri u čijim je objektima u istom periodu ostvareno više od 46 tisuća dolazaka te 166 tisuća noćenja. I više nego dobro u prvom dijelu godine poslovali su i otočni kampovi u kojima je do konca svibnja ostvareno 155 tisuća noćenja, čak 41 posto više no lani – rekla je direktorica TZO Krka upoznavši u taverni hotela »Valamar Koralj« okupljene novinare, čelnike svih lokalnih TZ-a i predstavnike hotelskih tvrtki s podatkom da je najveći postotni skok u odnosu na prošlogodišnje rezultate u prvih pet mjeseci ipak ostvaren u segmentu kućne radinosti.



Kako će se ovog ljeta na Krku održati više od 300 različitih zabavnih, kulturnih, sportsko-rekreacijskih i gastro programa, turistički djelatnici pripremili su za potencijalne posjetitelje cijeli niz novih promotivnih i informativnih izdanja, dio kojih je predstavljen na jučerašnjoj presici.


Predstavnici otočnog TZ-a posebno su, uz »kalendar događanja 2018.« istaknuli značaj također jučer predstavljenog novog outdoor kataloga otoka Krka, kataloga otočnih hotela te netom zgotovljenog on line kataloga obiteljskog smještaja otoka Krka koji je svim posjetiteljima već dostupan na www.holidays.krk.hr. Također je najavljen i formalni početak prikupljanja prijava zainteresiranih za uključenje u akciju odabira najljepših vrtova i balkona otoka Krka – »Otočnu rožicu«.  



Najviše Nijemaca


Da i iznajmljivači smještaja u domaćinstvu koji u glavnoj sezoni nosi polovinu ukupnog turističkog prometa otoka Krka polako ali sigurno produljuju sezonu i povećavaju stupanj iskorištenja svojih kapaciteta, potvrđuje podatak da je njihovih 23 tisuće noćenja gotovo za polovicu veća brojka od terminski usporedivih lanjskih ostvarenja inače vrlo moćne i razvijene bodulske »zimmer frei industrije«.


Tijekom okupljanja krčkih turističkih djelatnika rečeno je i da su najbrojniji posjetitelji otoka u dosadašnjem dijelu godine uvjerljivo bili Nijemci (33 tisuće posjetitelja i 172 tisuće noćenja), a za njima i Slovenci (21 tisuća), Austrijanci, domaći gosti te Talijani. Zaključujući svu silu u ovoj prilici obznanjenih brojki i »pokazatelja u plusu«, Šale, Bolonić i Vasilić nisu bježali od konstatacije da se dobar dio zasluga za odlična dosadašnja ostvarenja može pripisati »višoj sili«, odnosno lijepom vremenu i povoljnom rasporedu vjerskih blagdana i državnih praznika u zemljama okruženja.


Ipak, naglašavaju, ne treba zanemariti niti »zasluge« koje u nastavku jačanja krčkog turističkog proizvoda i rasta prometa ima nastavak golemih ulaganja u unapređenje kvalitete otočnih kapaciteta. Kao i prethodnih godina, i protekle je zime u krčke kampove, hotele, ali i apartmane investirano na stotine milijuna kuna, a s ništa manje vrijednim iznosima razvoju otoka i njegova turizma nastvaljaju pridonositi i sve krčke lokalne samouprave, komunalci i lokalni TZ-i koji, svatko u svojoj domeni, također ustrajno rade, grade i infrastrutrno razvijaju naš naturističkiji otok, završila je Šale.