Srdačan susret

Davna legenda o dvojici klesara povezuje Rabljane i prijatelje s Apenina

Hrvoje Hodak

Susret u Maloj vijećnici

Susret u Maloj vijećnici

Još je jednom potaknut intenzivniji dijalog gradova povezanih istom povijesnom matricom, točnije legendom iz 298. godine o dvojici klesara, Marinu i Leu



RAB U Maloj vijećnici Grada Raba skupina građana talijanske općine San Leo predvođena načelnikom Maurom Guerrom i vijećnicom za turizam Francescom Mascellom, zajedno s kapetanom sanmarineškog kaštela Chiesanuova Marinom Rostiem i Marom Valentini iz državnog ureda za vanjske poslove Republike San Marino, susrela se s predstavnicima Grada Raba; gradonačelnikom Nikolom Grgurićem, predsjednikom Gradskog vijeća Grada Raba Željkom Peranom, direktoricom Ureda TZG-a Raba Ivanom Matušan i eminentnim konzervatorom i povjesničarom umjetnosti, predsjednikom Hrvatskog vijeća za kulturna dobra, prof. Miljenkom Domijanom.


Ovim gostovanjem prijatelja iz San Lea i San Marina, koji su na Rab stigli promoviranom Stazom Lea i Marina, još je jednom potaknut intenzivniji dijalog gradova povezanih istom povijesnom matricom, točnije legendom o dvojici klesara, Marinu i Leu, koji su se 298. godine, bježeći iz tadašnje rimske provincije Dalmacije pred Diolklecijanovim progonom kršćana, domogli zapadne obale Jadrana. Zaređeni od biskupa Riminija za đakone, širili su kršćanstvo.


I dok se sv. Marin kao pustinjak skrasio na brdu Monte Titano gdje je osnovao Republiku San Marino, sv. Leo je na obližnjem brdu Montefeltro osnovao istoimeni gradić koji danas nosi njegovo ime.


Europski projekt




– Zahvaljujući uspostavljenim polustoljetnim bratskim odnosima s Rabom, i iskustvu koje su naši prijatelji iz San Marina ljubazno podijelili s nama, posljednjih godina ostvarena je i čvršća povezanost između San Lea i Grada Raba. Općina San Leo prošle je godine u lipnju aktivno sudjelovala i na proslavi pedesete obljetnice bratimljenja između San Marina i Raba, a svaki naš boravak ovdje otkriva nove duboke slojeve povezanosti i, zahvaljujući informacijama dobivenima od prof. Miljenka Domijana, brojne reference na našu tradiciju i umjetnost – rekao je Mauro Guerra, gradonačelnik San Lea.


Ovaj svibanjski susret rezultirao je i razgovorima o konkretnim načinima jačanja i poboljšanja prijateljstva kroz moguće povezivanje na projektima vezanima uz turizam. U tom smislu bilo je riječi i o europskom projektu MADE IN-LAND – MAnagement and DEvelopment of INLANDs koji okuplja deset partnera iz Hrvatske i Italije, i mogućim novim interakcijama San Lea i San Marina s Gradom Rabom.


Veliko prijateljstvo


Gradonačelnik Raba Nikola Grgurić srdačno je pozdravio sve drage goste, podsjetivši i ovoga puta da je lani dostojno obilježeno 50 godina doista velikog prijateljstvu između »otoka i brda«, između Raba i San Marina. Riječ je o prijateljstvu koje su srcem i dušom međusobno gradili mali ljudi, obitelji iz San Marina i Raba, a koliko je to prijateljstvo snažno, pokazalo se ponajviše u vrijeme Domovinskog rata, kada su ljudi poput Massima Mancinija, Itala Righija i dr. Nikše Šimetovića činili iznimne napore u nastojanju da dostave humanitarnu pomoć potrebitima, kako na Rabu, tako i na ratom zahvaćenim područjima Hrvatske.


Grad Rab će, kazao je Grgurić, svakako razmotriti sve opcije mogućih projektnih suradnji i sa San Leom i sa San Marinom, s naglaskom na one programe koji su usmjereni na turizam i povezivanje kopna s morem, a svim dragim gostima poželio je da se na Rabu osjećaju kao kod svoje kuće.


Upitan da nam ispriča nešto više o svetom Leu, koji je za razliku od svetog Marina Rabljanima prilično nepoznat, prof. Miljenko Domijan je kazao:


– Povijest je takva da su sveti Marin (San Marino) i sveti Leo (San Leo) ravnopravni. Dapače, eklezijalno gledajući u crkvenoj hijerarhiji, sveti Leo je bio značajniji nego sveti Marin. Čak su ga držali biskupom, makar u to vrijeme na prostorima tadašnjeg Montefeltra još nema institucije biskupije. Ime Montefeltro (današnji San Leo) potječe od Mons Feretri, što proizlazi od Jupitera Feretriusa (Jupitera Gromovnika), božanstva kojem je hram posvećen i koji je stajao na mjestu današnjeg San Lea. Na tom je mjestu sveti Leo zapravo podigao prvu bogomolju još za svojega života, a umro je 360. godine poslije Krista, dakle početkom druge polovine 4. stoljeća – zaključio je Domijan.