Vježbanje na otoku

Danas se obilježava međunarodni dan yoge, na Krku brojni zanimljivi programi

Mladen Trinajstić

Foto Pixabay.com

Foto Pixabay.com



KRK Međunarodni dan yoge koji se, ove srijede, diljem svijeta pa tako i Hrvatske obilježava pod motom »Yoga za sklad i mir« prigodinim će programom biti proslavljen i na otoku Krku. Treću godinu zaredom na tom će kvarnerskom otoku, ovog puta u samom gradu Krku, spomenuti dan biti obilježen i ispunjen mnoštvom zanimljivih programa kojima će se, u organizaciji Veleposlanstva Indije, Grada i Turističke zajednice Grada Krk te Surya Yoge iza koje stoji krčka licencirana yoga trenerica Svjetlana Vrkljan Radovčić, yoga predstaviti svim zainteresiranima za njeno prakticiranje.


Porijeklom iz Indije, yoga kao spiritualna vještina ima dugu tradiciju i kako organizatori ovog dađanja ističu – mnogo je više od tek još jedne metode vježbanja.


– Ona predstavlja način života, svjetonazor koji pomaže u lakšem svladavanju svakodnevnih napora i boljem razumijevanju samog smisla života, a sastoji se od niza pokreta, meditacija, kontrole disanja i drugih tehnika za pomoć pojedincima u lakšem savladavanju životnih prepreka – istakla je, najavljujući ovotjedni događaj, Vrkljan Radovčić koja je, spomenimo i to, početkom godine zbog svog humanitarnog djelovanja proglašena »najotočankom godine« u akciji koju već tradiocionalno provode predstavnici Multimedijalne udruge »Krčka beseda« i internetsrkog portala »otok-krk.org«.




Zbog svega navedenog, yoga je 2016. godine upisana na UNESCO-ov popis nematerijalne svjetske baštine Azije i Oceanije, nastavlja naša sugovornica, ističući da će Krk i ove godine, tim povodom, posjetiti indijski veleposlanik Sandeep Kumar. On će nazočiti prigodnoj proslavi, ali i programima vježbanja koji će na Međunarodni dan yoge biti organizirani na lani uređenom vježbalištu na otvorenome – Activity centru Krk na Dražici. Program, najavljuju organizatori, kreće već u 9.30 sati, a pozvani su svi, kako oni kojima je yoga već poznata, tako i oni koji tek žele nešto doznati i naučiti o ovoj tehnici vježbanja.


Doznali smo da će tijekom radionica i organiziranih skupnih vježbi kojima će se tog dana na tom krčkom lokalitetu moći priključiti svi, uz sve ostalo, biti organizirana kolektivna praksa protokola yoge asana, tehnike disanja koju će sudionicima predstaviti voditeljica Svjetlana Vrkljan Radovčić, jednako kao i vođena meditacija te gong kupka koje će u djelo provoditi voditeljice Tatjana Ljuštura Milaković i Daliborka Margetić.


Promocija Krka na indijskom tržištu 


– Sve ovo radim s ciljem promicanja zdravog i aktivnog načina života te približavanja istinskog i ispravnog pogleda na yogu javnosti – rekla je, najavljujući ovotjedni program, Svjetlana Vrkljan Radovčić, napomenuvši da se kroz sudjelovanje predstvnika indijskog veleposlanstva i promotivnih materijala koji će u toj prigodi biti snimljeni. osim promocije yoge, čini i velika te vrijedna promocija otoka Krka na indijskom turističkom tržištu.