Svečana akademija

Dan Općine Omišalj: Anamariji Žuvić nagrada za životno djelo

Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Nagrade su dobili i udruga Obitelj za mlade, ugostiteljski obrt Ulikva te mladi sportaši – Lucija i Mate Grgurić te Petra Deša



OMIŠALJ – Omišljani su jučerašnjom prigodnom akademijom te ujedno i svečanom sjednicom Općinskog vijeća obilježili Duhovski utorek – Dan Općine Omišalj. Svečarsko okupljanje brojnih uzvanika i velikog broja mještana, po običaju, upriličeno je na trgu Prikešte gdje su, u onom najsvečajnijem dijelu događanja, zaslužni Omišljani i Njivičani nagrađeni prigodnim općinskim priznanjima.


Iz ruku predsjednika omišaljskog Općinskog vijeća Ante Trogrlića nagradom za životno djelo ovjenčana je Annamarija Žuvić, dugogodišnja predsjednica KUD-a »Ive Jurjević«, i to za njen izniman doprinos promicanju kulture, kulturnog stvaralaštva i njegovanje tradicijske baštine u općini Omišalj, kao i za nebrojeno puta iskazivanu ljubav prema Omišlju.


»Uvodna« događanja


Razloga za zadovoljstvo i ponos imali su i dobitnici godišnjih nagrada Općine Omišalj, priznanja kojima su se također zasluženo okitili predstavnici vodstva udruge »Obitelj za mlade« (za 15 godina djelovanja, doprinos organiziranom i sadržajnom korištenju slobodnog vremena djece i mladih te za doprinos poboljšanju kulture življenja u Njivicama), ugostiteljskog obrta Ulikva (za doprinos razvoju ugostiteljske djelatnosti, turizma, tradicijske i kulture življenja u općini Omišalj), kao i mladi sportaši – plivači Lucija i Mate Grgurić te kuglačica Petra Deša (za postignuća i doprinos u sportu).




Obilježavanje Dana Općine Omišalj započelo je još prošlog tjedna nizom prigodnih »uvodnih« događanja – kulturnih, sportskih i zabavnih manifestacija. Prošlog petka je u prostorijama Društvenog centra Kijac organizirana izložba radova članova udruge »Obitelj za mlade«, a već idući dan nastavljena tradicionalnim turnirom u šahu. Tijekom subotnje večeri čestitke žiteljima Općine Omišalj glazbom su uputili članovi orkestra i klape Hrvatske ratne mornarice koji su održali koncert na njivičkoj obali, a u nedjelju je u omišaljskom Lapidariju predstavljena izložba radova akademskog kipara Ljuba de Karine.


Susret sopaca


Po običaju, jučerašnje obilježavanje Duhovskog utorka odvijalo se tijekom cijelog dana, a započelo je svečanim misnim slavljem u župnoj crkvi, a potom nastavljeno i desetim susretom sopaca »Na tenko i debelo« koji je na omišaljskoj Placi krenuo u podne.



Slavlje Dana Općine Omišalj, nakon večernje svečanosti na trgu Prikešte, preselilo se na mjesnu Placu gdje je u večernjim satima uslijedila pučka fešta uz nastup Lee Mijatović. Spomenimo i da su među uzvanicima i gostima omišaljskog slavlja bili i čelnici svih ostalih krčkih lokalnih jedinica, predstavnici PGŽ-a, ali i čelnici s Omišljem zbratimljenih općina iz zemlje i inozemstva.


Društveni dom u Omišlju pred završetkom gradnje


Podvlačeći crtu pod proteklo jednogodišnje razdoblje, načelnica Mirela Ahmetović istakla je da se od prošlog Duhovskog utorka na području najsjevernije otočne općine mnogo radilo i gradilo te da je pred ostvarenjem niz, za žitelje tog djela otoka, važnih i vrijednih projekata.


– Jedna od najvažnijih investicija – ulaganje u gradnju našeg novog društvenog doma u Omišlju – pred završetkom je te ćemo po završetku ljeta napokon dobiti taj funkcionalni objekt – napomenula je načelnica.


Ustvrdila je da uspješno napreduje i projekt širenja mjesnog groblja te da se stvaraju preduvjeti skorašnjeg ulaganja u osuvremenjenje i uljepšanje njivičke Place, ali i parka između hotela Jadran i Plave terase. Nije zaboravila spomenuti ni plan ulaganja u uređenje i osuvremenjenje prometnice od Križa do Rive brzina ostvarenja koji će, rekla je, ovisiti o brzini ishođenja nužnih dozvola.


Uputila je kritike državnoj vlasti »na račun« nastavka forsiranja gradnje, kako je rekla, »fantomskog LNG terminala« s nametanjem kojega se ni ona osobno, kao i ni najveći dio njenih sumještana, nikad neće pomiriti. Rekla je i da je Općina Omišalj Europskoj komisiji uputila službeni prigovor vezan uz način realizacije tog projekta te da čeka datum sastanka koji će u Bruxellesu imati s odgovornim predstavnicima izvršne vlasti EU-a.