Gradonačelnik Novalje o sigurnosti

Dabo o tragediji na Zrću: Ulažemo velike napore kako bi podigli sigurnost, ali tragediju nismo mogli prevenirati

Marin Milić

Foto Silvano Ježina

Foto Silvano Ježina



NOVALJA Gradonačelnik Novalje Ante Dabo jučer je bio na službenom putu no u telefonskom razgovoru kazao nam je kako mu je jako žao zbog tragedije koja se dogodila jučer ujutro i u kojoj je život izgubio jedan, a ranjena su dva državljana Velike Britanije kada je, prema neslužbenim informacijama, došlo do sukoba između dviju skupina Britanaca, najvjerojatnije zbog droge.


Obitelji stradalog britanskog državljanina izrazio je sućut i osudio svaki oblik nasilja.


– Ulažemo velike napore kako bi podigli sigurnost u našem gradu i okolnim mjestima i usprkos ovoj tragediji, koju na žalost nismo mogli prevenirati, mislim da je ta razina zaista na visokoj razini. U prostorijama Općine Novalja svakodnevno održavamo sastanke s predstavnicima policije, vatrogasaca, hitne medicinske pomoći, Stožera za provedbu mjera sigurnosti tijekom turističke sezone i svih ostalih koji su involvirani ili na bilo koji način mogu pomoći u očuvanju i podizanju sigurnosti lokalnog stanovništva, ali i naših gostiju. Na tim sastancima razgovaramo o svakom pojedinom problemu koji uočimo, iznosimo prijedloge i potom usmjeravamo djelovanje s ciljem prevencije. Također, gotovo svakodnevno razgovarao i s organizatorima festivala, ali i vlasnicima klubova koji rade do kasno u noć. Dakle, činimo sve što je u našoj moći – kaže Dabo dodajući kako su i sami vlasnici ugostiteljskih objekata i raznih klubova postali svjesni mogućih opasnosti i prevencije radi postavili video-nadzor te angažirali  zaštitarske službe.




Video-nadzor postavljen je i na više gradskih lokacija, kao i plakati kojima se upozorava na civilizirano ponašanje i odijevanje. Reakcije lokalaca o ovom događaju kreću se od ravnodušnosti do zasićenosti takvim i sličnim događajima na Zrću.


Iako podosta lokalnih iznajmljivača direktno i indirektno živi od partijanera s ove planetarno popularne party plaže, mnogi izražavaju nezadovoljstvo ovim vidom turističke ponude jer smatraju da ovakvi događaji ruše turistički rejting otoka Paga zbog crnih naslova u medijima.


Oni ravnodušni kažu kako nisu iznenađeni i kako je to “uobičajena pojava” na Zrću tijekom ljeta koja će se prije ili kasnije, nažalost, ponoviti, a razlog tome je vrsta posjetitelja ove top destinacije.