Festival

DICA VA PUNTU KANTAJU Mali Patrik očarao publiku i žiri

Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Mali pjevači prvi su put podijeljeni u kategorije. Patrik Polonijo s pjesmom »Večeras je naša fešta« pobjednik je u »mlađoj« kategoriji, ali i čitavog festivala, dok je kod starijih pobijedila Paola Šamanić



PUNAT U velikoj sali Narodnog doma u Puntu, kao dio višednevne predbožićne manifestcije »Dječji zimski grad« koja ove godine obilježava svoju jubilarnu, desetu godišnjicu, održan je festival Dica va Puntu kantaju 2018. Dvanaesto izdanje te lijepe, kvalitetne i uvijek odlično posjećene glazbene manifestacije i ovog je puta bilo prilika za mnogobrojne mlade otočanke i otačane da s velike pozornice publici pokažu svoje pjevačko umijeće, i to pred mnogobrojnom publikom koja je i ove godine uživala u gotovo trosatnom festivalskom, ali i onom popratnom, revijalnom, ništa manje zanimljivom programu.


Na ovogodišnjem su festivalu nastupila čak 23 raspjevana natjecatelja pristigla s cijelog otoka Krka. Po prvi put, organizatori festivala Dica va Puntu kantaju u nastojanju osiguravanja čim ravnopravnijih i pravednijih uvjeta natjecanja, pjevače su podijelili u dvije natjecateljske kategorije – prvu unutar koje su se ogledali oni najmanji »grdelini«, odnosno učenici nižih razereda, te onu drugu, značajno brojniju kategoriju koju su činili pjevači viših osnovnoškolskih razreda.



U konkurenciji mlađih pjevača, na 12. festivala »Dica va Puntu kantaju« nastupili Samantha Verić, Lorena Justić, Kiara Karabaić, Veronika Žic, Patrik Polonijo i Ana Derenčinović. U »starijoj« konkurenciji redom uspješnim izvedbama publici su se pak predstavile Paola Šamanić, Mara Biljan, Tea Kamenar, Paula Bukal, Lucija Derenčinović, Iva Lipovac, Hana Lukarić, Elhana Majetić, Lucija Gajzler, Lana Šulava, Petra Mršić, Nadia Ibrahimović, Anamarija Skočilić i Laura Kraljić kao i Sandro Aćimović, Emanuel Žic te Rino Juranić. Mlade pjevačice i pjevače, kao i prateći bend »Sixth sense«, za nastupa na festivalu pripremila je i uvježbala učiteljica glazbenog odgoja, prof. Ana Jagić Aljić.





Temperamentna izvedba


Naposljetku, u cijelom nizu iznimno dobrih pjevačkih interperatacija, srca gledatelja, kao i festivalskog žirija, u onoj mlađoj konkurenciji »ukrao« je mali, ali glasni Patrik Polonijo koji se za naslov pobjednika 12. izdanja otočnog festivala izborio svojom temperamentnom interpretacijom Ivčićeve uspješnice »Večeras je naša fešta«. Malenome Poloniju naslov pobjednika pripao je i slijedom prosudbe žirija koji ga je proglasio pobjednikom mlađe kategorije, kao i publike koja je upravo njemu, u »apsolutnoj konkurenciji«, dodijelila najveći broj glasova.


Spomenimo i da je u mlađoj kategoriji drugo mjesto osvojila Ana Derenčinović, a treće Veronika Žic. Među starijim sudionicima ovog uistinu posebnog glazbenog događanja, prvo mjesto i naslov pobjednice osvojila je pak Paola Šamanić koja se publici predstavila hitom Zorice Kondže – »Ima jedan svijet«.


U istoj su kategoriji nagrađene još i Iva Lipovac koja je po sudu žirija osvojila drugo mjesto, te trećeplasirana Lucija Gajzler. Inače, u dupkom ispunjenoj dvorani puntarskog Doma, nezahvalnu ulogu zaduženih za odabir i proglašenje »najboljih među najboljima« imali su članovi festivalskog žirija kojim je predsjedala Martina Jurjević, a koji su s njom još činili i Antonio Krištofić, Katja Budimčić, Stefany Žužić, Ivana Stolfa, Serđo Sablić te nazaobilazni knez Mikula IV Frankopan utjelovljen u Petru Kopanici.


Zimski grad


Valja naglasiti i da je i prije samog festivala, u i oko Narodnog doma u Puntu bilo živo i veselo jer je prigodnim događanjima ondje svečano otvoren Dječji zimski grad – slijed zabavnih, predbožićnih te djeci prilagođenih zbivanja u sklopu kojeg će se u idućim danima ondje kontinuirano odvijati programi od kojih će dobar dio i ovog puta imati i humanitarni karakter.


U moru predblagdanskih manifestacija za organizaciju kojih su, baš kao i u svim dosadašnjim izdanjima tog projekta, najzaslužniji članovi udruženja »Puntarske užance«, sve do Božića u Dječjem zimskom gradu najavljeno je i održavanje niza sajmova, kreativnih radionica, čajanki, filmskih projekcija, dječjih predstava, rolaonica te mnoštvo sličnih zbivanja zbog kojih će Punat i tijekom ovog adventa biti središte okupljanja malih otočanki i otočana.