Problematično nadmetanje

“Čudni” rokovi i dokazi: Natječaj za direktora omišaljske Turističke zajednice osporen i prije zaključenja

Mladen Trinajstić

Berislav Janković prigovorio je na činjenicu da je dan zaključenja natječaja bila nedjelja te da je nejasno definiran oblik dokazivanja poznavanja stranog jezika, no načelnica Općine i predsjednica Turističkog vijeća Mirela Ahmetović tvrdi da je sve u skladu sa zakonom te da se natječajni postupak nastavlja



Nakon što je aktualna direktorica Turističkog ureda TZ-a Općine Omišalj Katica Jakovčić nadređene izvijestila o namjeri da s koncem ove godine ode u zasluženu mirovinu, Turističko vijeće TZO-a Omišalj pokrenulo je postupak izbora i imenovanja novog direktora/direktorice spomenutog Ureda. Kako to zakon i propisuje, s tim je ciljem početkom studenog raspisan i u dnevnim tiskovinama objavljen javni natječaj temeljem kojeg su potencijalni kandidati dobili priliku dostaviti svoje prijave, zajedno sa svom traženom dokumentacijom i dokazima zadovoljavanja formalno propisanih uvjeta, među inima i onih koje, sukladno Pravilniku o posebnim uvjetima, moraju ispunjavati zaposleni u turističkim uredima turističkih zajednica općina, gradova, županija i Glavnog ureda HTZ-a.


Natječaj objavljen 6. studenog u našem listu, ali i na službenim internetskim stranicama Općine Omišalj, koji je nakon dvotjednog roka za prijavu istekao upravo s posljednjim danom proteklog tjedna, u očima jednoga od mogućih kandidata – po prijavama na natječaje ove vrste već iskusnog Berislava Jankovića iz Dramlja – postao je problematičan još za trajanja natječajnog postupka. Ukazavši na elemente protivne zakonu, Janković je Ministarstvu turizma, čije su službe zadužene i za nadzor zakonitosti rada institucija iz sustava turističkih zajednica, uputio zahtjev za poništenje raspisanog natječaja. Kako nas je posredno izvijestio sam Janković, elementi na koje se ovog puta požalio nadležnima u Ministarstvu, vezani su uz dva, po njegovom mišljenju, nezakonita elementa.



– Uopće ne znam tko se, niti koliko se uopće zainteresiranih kandidata dosad prijavilo jer prijave niti ne dolaze meni na ruke, već aktualnoj direktorici TU TZO-u Omišalj, napomenula je, odgovarajući na naš upit o odazivu zainteresiranih na ovaj natječaj, čelnica Turističkog vijeća TZO-a Omišalj Mirela Ahmetović. Uostalom, s obzirom da one eventualne, poštom u posljednji čas upućene prijave vrlo vjerojatno još uvijek putuju, uobičajeno je prije poduzimanja bilo kakavog novog koraka u smislu njihova razmatranja pričekati još koji dan. Stoga ćemo i mi, s obzirom da je krajnji rok za dostavu molbi bila ova nedjelja, pričekati još koji dan dajući vremena da poštanska dostava odradi svoj dio posla, zaključila je Ahmetović, ne želeći se upuštati u komentiranje motiva autora predstavke na koju se očitovala, držeći da oni baš i nemaju previše veze sa samim poslom, odnosno funkcijom koja je, ističe, vrlo važna za razvoj i napredak turizma te otočne lokalne samouprave. Istakla je i da je nedjelja za dan objave spomenutog natječaja, a posljedično i kao dan njegova isteka (nakon dva tjedna trajanja, op.a.) izabrana jedino i isključivo zbog činjenice da je tog dana u tjednu u našem listu najmanja cijena objave takvih oglasa, odnosno natječaja.





Dva sporna elementa


Jedan se odnosi na dan zaključenja natječajnog postupka, u nedjelju 20. studenog (odnosno točno dva tjedna nakon što je raspisan). Drugi problematičan element na koji je potencijalni novi direktor TU-a TZO-a Omišalj ukazao tražeći poništenje natječaja još za njegova trajanja, ticao se po njemu nejasno definiranog oblika dokazivanja poznavanja stranog jezika, i to stoga što u tekstu natječaja nije navedeno da kao dokaz njegova poznavanja može poslužiti indeks nekog fakulteta.


Jankovićevu predstavku nadležni su, s pozivom za očitovanje na »problematične detalje«, proslijedili organizatorima spomenutog natječaja – Turističkom vijeću TZO-a Omišalj, na čijem je čelu načelnica Općine Mirela Ahmetović.


– Vezano uz primjedbu da je zadnji dan za podnošenje prijava na natječaj nedjelja, 20. studenog 2016. kad, po navodu spomenutog gospodina, navodno ne radi niti jedna pošta osim one glavne u Zagrebu, ukazujemo da niti jednim propisom niti općim aktom koji regulira pitanje raspisivanja javnog natječaja za izbor i imenovanje direktora/ice TU TZ-a Općine Omišalj nije propisana zapreka da zadnji dan za podnošenje prijave bude nedjelja, stoji u očitovanju Mirele Ahmetović na spomenutu predstavku. Suprotno tvrdnjama g. Jankovića, i nedjeljom se može dostaviti prijava na natječaj i to putem poslovnice Hrvatske pošte koja se nalazi u Rijeci, Osječka 67A, a čije je uredovno vrijeme od 8 do 14 sati, nastavlja u svom očitovanju Ahmetović, pobijajući i drugu primjedbu koja se tiče Jankovićeve ocjene da kao dokaz za aktivno znanje jednog svjetskog jezika nije naveden indeks. Ukazujemo da su u samom tekstu javnog natječaja za izbor direktora/direktorice TU TZO-a Omišalj navedeni uvjeti koje svaki kandidat treba ispuniti, a jedan jest i aktivno znanje jednog svjetskog jezika.


Indeks jest dokaz


Također, nastavlja u svom očitovanju čelnica omišaljskog TZ-a, navedeno je i da je kandidat dužan, uz prijavu, dostaviti dokaz o aktivnom znanju jednog svjetskog jezika uz navođenje isprava koje predstavljaju takav dokaz. Indeks izdan od strane fakulteta ili druge visokoškolske ustanove u kojemu stoji da je kandidat položio kolegij iz nekog od svjetskih jezika, predstavlja dokaz da je ispunjen uvjet aktivnog znanja jednog svjetskog jezika – zaključuje Ahmetović, ističući da u konačnici ništa u spomenutom natječaju ne vidi spornim, kao što ne vidi niti razlog zbog kojeg bi se netko žalio na elemente natječaja koji ni po čemu ne odudara od zakonom propisanih normi i uvjeta kakve moraju zadovoljavati kandidati koji se prijavljuju na natječaje svih ostalih sličnih institucija.


Odgovor, odnosno očitovanje na predstavku, istakla je Ahmetović, osim Jankoviću, dostavljen je i nadležnim predstavnicima Ministarstva turizma. Ne ulazeći u razloge zbog kojih je spomenuti, još za trajanja dvotjednog natječaja pokrenuo postupak njegova »rušenja«, Ahmetović je istakla da se sve nastavlja prema zacrtanom planu te da vjeruje da će do konca ove godine, a nakon što budu provedeni i svi ostali koraci u postupku odabira najboljeg i najkvalitetnijeg kandidata, uključujući i razgovor s potencijalnim kandidatima, TZO Omišalj dobiti svog novog prvog operativca ili operativku.