Važna vijest

Cresko – lošinjski arhipelag odabran za jedan od tri prva pilot projekta energetske tranzicije u EU

Edi Prodan



CRES – Cesko-lošinjski arhipelag – otoci Cres, Lošinj, Susak, Ilovik i Unije – odabran je za provedbu pilot projekta energetske tranzicije kao jedan od prva tri takva projekta u Europskoj uniji!


Sjajni je to uspjeh jer u konkurenciji je bilo više od dvije tisuće EU otoka, a kvarnerski biseri prirode i kulture, ali i održivog razvoja odabrani su uz grčki Sinfos i irski Arani u sklopu »Poziva za iskazivanje interesa europskim otocima za stručnu i tehničku podršku za planiranje, pripremu i/ili unaprjeđenje energetske tranzicije«, koju provode Tajništvo za otoke i Europska komisija.


– Iznimno sam zadovoljan da su Tajništvo za otoke i EK odabrali Cresko-lošinjski arhipelag za provedbu pilot projekta energetske tranzicije. Potvrda je to i ispravnosti inicijative osnivanja Tajništva, u čijem pokretanju sudjelovao, a koje je ove godine i zaživjelo. Kada sam amandmanima u Europskom parlamentu tražio novac koji će sada biti upotrijebljen za projekte, mislio sam upravo na pomoć malim otočkim zajednicama u stjecanju vještina potrebnih za pisanje i provedbu projekata koji će im omogućiti dugoročnu energetsku samodostatnost i samoodrživost. Vjerujem kako će otočani znanja koja će steći prenijeti i na druga područja, ne samo energetiku, istaknuo je hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula, inače i sam »bodul« – rođen je 1961. godine u Malom Lošinju, koji je na španjolskom Lanzaroteu prisustvovao drugom Forumu čiste energije za EU otoke.




Inače, Picula je zajedno s kolegama s Malte i Sicilije jedan od ključnih ljudi Tajništva za otoke EU koje izraslo iz inicijative »Čista energija za EU otoke«. S ovim postignućem Cresko-lošinjskog arhipelaga inicijativa nije gotova jer će se u zadnjem kvartalu 2019. godine raspisati dodatnih deset milijuna eura za provedbu projekata energetske tranzicije na otocima tako da se zainteresirani otoci, neovisno o broju jedinica lokalne samouprave na njima, mogu prijaviti na natječaj do 15. siječnja 2019. godine.


Tajništvo za otoke uspostavit će Ured za podršku kako bi pružio informativnu potporu, uspostavio temelje za izgradnju otočnih kapaciteta te omogućio umrežavanje otočana, kao i savjetodavnu podršku oko izrade modela i detektiranja izvora financiranja.