Volontiram – a ne moram

Creski učenici kupiti termo-pisač za Dječju kirurgiju

Walter Salković

Creska akcija »Božić u srcu« traje već nekoliko godina   / snimio R. MUŠKARDIN

Creska akcija »Božić u srcu« traje već nekoliko godina / snimio R. MUŠKARDIN

Realizirana humanitarna akcija koju su gimnazijalci iz Cresa započeli uoči Božića prodajom božićnih kolača



U preduskrsno vrijeme završila je humanitarna akcija započeta uoči Božića, a u kojoj su creski gimnazijalci prodajom božićnih kolačića prikupljali sredstva za nabavku termo-pisača potrebnog Klinici za dječju kirurgiju na Kantridi. Već nekoliko godina mladi Cresani, njihove mame, none i profesorice provode akciju »Božić u srcu« tijekom koje peku keksiće, pakiraju ih u prigodno ukrašene vrećice te prodaju u humanitarne svrhe.


Prvotna ideja prošlogodišnje akcije bila je kupnja »streera« za prijevoz malih pacijenata, no u dogovoru s predstojnikom Klinike za kirurgiju doc. dr. sc. Harryjem Nikolićem ipak su odlučili pokušati prikupiti sredstva za pisač vrijedan 9.375 kuna, budući da su Klinici uoči Božića opatijski ugostitelji donirali prijenosni ultrazvuk koji s pisačem čini komplet. Akciji se pridružilo Društvo Naša djeca, časne sestre benediktinke koje su darovale marmeladu za kolačiće, Nadija Kaštelan sa svojim proizvodima te tri poduzetnika, Željko Ćurković, Samir Mujagić i Tonči Zubović, koji su konačno zatvorili financijsku konstrukciju.


Tvrtka Medexpert koja je isporučila pisač također se uključila u akciju zaokružujući traženi iznos na 9.000 kuna. Početkom ožujka pisač je stigao na Kliniku te je odmah stavljen u funkciju.





U tjednu uoči Cvjetnice, creski gimnazijalci sudjelovali su i na radionicama pletenja maslinovih graničica. Pletenju su ih podučavale mame i none sadašnjih i bivših učenika škole, a nekoliko obitelji za tu je prigodu darovalo rezane grane maslina. Spoj mladosti i iskustva pokazao se dobitnom kombinacijom – ispleteno je više od 150 grančica koje su gimnazijalci zajedno sa svojim profesoricama prodavali ispred creske lože. Prikupljeni iznos od 3.050 kuna namijenili su Centru za rehabilitaciju Fortica iz Kraljevice za nabavku igračaka za štićenike ustanove.



– Za školu s manje od 50 učenika prikupiti ovoliki iznos bio je prilično velik izazov i jako sam ponosna na sve nas i na naše sugrađane koji su kupnjom paketića podržali našu akciju. Pokazalo se točnim ono što je jednom rekao Nelson Mandela, sve se čini nemogućim dok se ne napravi, rekla je Sonja Pokupec Salković, voditeljica školske slobodne aktivnosti »Volontiram – a ne moram« i organizatorica akcije.