Znanstveni skup

Creski anali: Međunarodni stručnjaci predstavili svoja istraživanja o Cresu

Walter Salković

Foto: B. Purić

Foto: B. Purić

Ovaj skup znanstvenicima i stručnjacima različitih profila jednom godišnje omogućuje predstavljanje rezultata vlastitih istraživanja čija je zajednička poveznica otok Cres



CRES – U velikoj dvorani Zajednice Talijana održani su 3. Creski anali, međunarodni skup koji znanstvenicima i stručnjacima različitih profila jednom godišnje omogućuje predstavljanje rezultata vlastitih istraživanja čija je zajednička poveznica otok Cres. Organizator konferencije je Grad Cres, uz podršku suorganizatora: Creskog muzeja, Gimnazije, OŠ Frane Petrića, Župe Sv. Marije Velike te Otočne razvojne agencije. U ime Grada Cresa skup je otvorio Marčelo Damijanjević, predsjednik Gradskog vijeća. Zahvalio se svima koji su dali svoj doprinos trećim Analima te im poželio uspjeh u radu uz uzrečicu starih Cresana »Napred z delom!«.


Prvo predavanje održala je Tanja Kremenić, doktorandica na Sveučilištu u Padovi, predstavivši svoje istraživanje o vrijednostima maslinika u rukopisima Josipa Kremenića, a Krasanka Majer Jurišić govorila je o putopisnim slikama Cresa i Lošinja. Jasminka Ćus-Rukonić istražila je prikaze ploča za igru trilje na spomenicima otoka Cresa, dok je tema predavanja Matka Matije Marušića bila »Povijest i arhitektura crkve i samostana svete Marije od Anđela u Osoru«. Franjo Velčić predstavio je člana rimske Akademije Degli Arcadi Marka Buničića, Marija Andraka i Franju Velčića bečkog sveučilišnog profesora i creskog gradonačelnika Franju Koljevinu, a Alvise i Melita Chiole kapetana Petra Lužinu, sudionika austro-ugarske polarne ekspedicije 1872. godine.



Organizator konferencije je Grad Cres, uz podršku suorganizatora: Creskog muzeja, Gimnazije, OŠ Frane Petrića, Župe Sv. Marije Velike te Otočne razvojne agencije





Marijan Erste istražio je zaboravljene korijene starosjedilačke jezgre otoka Cresa, Mladen Bastijanić obitelj Milivoi-Milevoj iz Labina u župi Beli, a Juraj Sepčić je predstavio vrlo kratko razdoblje »lokalne demokracije« u Cresu od 8. do 16. rujna 1943. U posljednjem bloku Ivo Saganić održao je predavanje o pomorskim vezama creskih brodovlasnika s lukom Ancona u 18 stoljeću, a za kraj je Zvonimir Navala predstavio Cresane koji su sudjelovali u Anglo-burskom ratu 1899.-1902.


Nakon završne rasprave skup je zaključio dr. Ugo Toić, član organizacijskog odbora, istaknuvši da su se čula mnoga zanimljiva, čak egzotična predavanja te poželio da se sudionici ponovo okupe sljedeće godine, na novim Analima.