Velika investicija

Creska Palača Moise u funkciji do kraja godine

Walter Salković



CRES Jučer je održana velika koordinacija najvrednije investicije koja se trenutno izvodi u Cresu – obnove i rekonstrukcije Palače Moise. U Cresu su se okupili predstavnici projektanta, investitora, izvođača, nadzora, konzervatora, Ministarstva kulture, državnih agencija… Zaključeno je da se radovi odvijaju prema planu te su dogovorene daljnje aktivnosti na dovršetku investicije. Na koordinacijski sastanak došao je i prof. dr. Pero Lučin, voditelj projekta za Sveučilište u Rijeci, koji je s gradonačelnikom Kristijanom Jurjakom razgovarao o sadržajima koji će se odvijati u palači Moise nakon njezinog preuređenja.


Projekt obnove palače započeo je 2003. godine upisom zgrade na listu prioritetnih intervencija. Pripremni radovi za obnovu otvoreni su 2008., a 2010. je potpisan sporazum o namjeni građevine između Grada Cresa i Sveučilišta u Rijeci – dogovoreno je da će se u Palači smjestiti sveučilišni istraživački i centar za cjeloživotno učenje s nizom sadržaja kao što su učionice, uredi, polivalentna dvorana, dormitorij za studente, profesorski apartmani, restoran, knjižnica i izložbeni prostor.


– Sveučilište se ozbiljno uhvatilo oživotvorenja projekta kojem smo se priključili, a radi se o tri razine aktivnosti. Prvo je Centar cjeloživotnog obrazovanja, zatim organizacija sveučilišnih seminara, radionica i konferencija, a željeli bismo ovaj projekt iskoristiti kao obrazovni centar izvrsnosti u području obrazovanja na europskoj razini – kazao je Lučin, dodajući da se očekuje da će međunarodne konferencije i drugi programi u Palači Moise započeti na proljeće sljedeće godine jer nakon dovršetka građevinske obnove zgrade još predstoji opremanje prostorija kako bi se ona stavila u funkciju do kraja godine.




– Neki lokalni programi namijenjeni otočnom stanovništvu mogli bi se provoditi i ranije, ali se zahtjevne međunarodne konferencije pripremaju puno ranije pa se njihov početak ne može očekivati prije proljeća – pojasnio je Pero Lučin.