Predstavljen projekt dogradnje

Cres dobiva luku po standardima 21. stoljeća. Trebala bi preporoditi cijeli otok

Walter Salković

Nova zapadna obala Cresu će dati novi izgled

Nova zapadna obala Cresu će dati novi izgled

Kao gradonačelnik, ponosan sam što će ovaj projekt ojačati i integriranost otoka Cresa u širu prometnu mrežu, što izravno utječe na poboljšanje uvjeta obrazovanja i dostupnosti medicinske skrbi stanovnicima otoka, istaknuo je Kristijan Jurjako



CRES Županijska lučka uprava Cres predstavila je javnosti projekt rekonstrukcije i dogradnje zapadnog dijela luke Cres čiji radovi službeno započinju s prvim danima rujna.


Na konferenciji održanoj u velikoj dvorani Zajednice Talijana Cres, uz novinare, prisustvovali su i predstavnici javnog i gospodarskog života Cresa, čelni ljudi Grada Cresa, predstavnici županijskih vlasti i ministarstava te projektanti, nadzorni inženjeri, izvođači radova i mnogi drugi uključeni u posao ukupno vrijedan gotovo 40 milijuna kuna.


Projekt izgradnje vanjskog lukobrana za prihvat linijskih putničkih brodova i uređenja kopnenog dijela luke predstavili su ravnatelj Lučke uprave Anton Opatić, gradonačelnik Cresa Kristijan Jurjako, hrvatski europarlamentarac Tonino Picula, zamjenica župana Marina Medarić te ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.


Bolja povezanost




– Ponosan sam što je Županijska lučka uprava Cres započela s ovim važnim investicijskim projektom kojim ćemo znatno unaprijediti kvalitetu života naših sugrađana. Realizacijom projekta stvorit ćemo temelje za povećanje broja cjelogodišnjih linija prema županijskom središtu i drugim otocima arhipelaga, kao i gospodarskim centrima u okruženju, te ono najvažnije, poboljšati vezu s medicinskim i obrazovnim centrima. Upravo su kvalitetno pristanište i kvalitetna linija preduvjet za očuvanje života na otocima te temelj za daljnji razvoj lokalnog gospodarstva i turizma, istaknuo je ravnatelj Opatić te dodao da će se realizacijom projekta smanjiti gužva i zakrčenost u luci koje su vrlo učestale tijekom ljetne sezone.


Gradonačelnik Jurjako čestitao je timu lučke uprave i svima koji su godinama radili na izuzetno važnom projektu za Cres, te podsjetio na niz drugih projekata, također financiranih europskim sredstvima, poput obnove Palače Moise, izgradnje prometnice na predjelu Melin i kanalizacije u Orlecu, dogradnje vrtića i rekonstrukcije povijesnih staza na otoku.


: Anton Opatić, Marina Medarić, Oleg Butković, Tonino Picula i Kristijan Jurjako / Foto Walter SALKOVIĆ


: Anton Opatić, Marina Medarić, Oleg Butković, Tonino Picula i Kristijan Jurjako / Foto Walter SALKOVIĆ



Nakon Cresa, Martinšćica


– Nova zapadna obala stvorit će jednu potpuno novu vizuru našega grada. Županijska lučka uprava ovime gradi luku koja odgovara standardima 21. stoljeća. Kao gradonačelnik grada u kojem će biti realiziran ovaj vrijedan projekt, ponosan sam što će se na taj način ojačati i integriranost otoka Cresa u širu prometnu mrežu, što izravno utječe na poboljšanje uvjeta obrazovanja i dostupnosti medicinske skrbi stanovnicima otoka, rekao je Jurjako.


Zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula velik je dio svog političkog djelovanja posvetio upravo razvoju otoka, pa je došao podržati kvalitetan projekt u Cresu, u Primorsko-goranskoj županiji.


– Ovo je dokaz da je uspjeh moguć ako postoji jasna vizija, kao i sinergija između lokalne zajednice, ministarstava i nacionalnih agencija, ali i otvorenost prema korištenju europskih sredstava. Drago mi je što novu parlamentarnu sezonu započinjem dobrom europskom pričom, i to baš na otoku Cresu koji je uključen u projekt energetske tranzicija Europske komisije, izjavio je eurozastupnik Picula.U ime Primorsko-goranske županije prisutne je pozdravila zamjenica župana Marina Medarić te se prisjetila sviju koji su na njemu radili dugi niz godina te ga pripremili za uspješno povlačenje europskih sredstava.


Projekt »Rekonstrukcija i dogradnja zapadnog dijela luke Cres« vrijedan je gotovo 40 milijuna kuna, od čega je nešto manje od 30 milijuna sufinancirano kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Dodatnih pet milijuna kuna osigurano je iz Državnog proračuna, a još toliko iz sredstava Lučke uprave i drugih manjih investitora. Projektom će biti izgrađen vanjski lukobran ukupne duljine oko 185 metara i širine oko 6 metara, te uređen kopneni dio luke duljine oko 280 metara. Dovršetak projekta planiran je do kraja 2021. godine, a njime će se osigurati nužna zaštita akvatorija unutar lučkog područja luke Cres, odnosno zaštita uvale od udara valova i vjetra, što izravno utječe i na očuvanje plovila stanovnika Cresa za vrijeme nevremena. Osim toga, bit će omogućen adekvatan privez i sigurnost na vezu za linijske brodove u cjelogodišnjoj linijskoj plovidbi, a uređenjem će biti osiguran i kvalitetniji pristup mjestu ukrcaja za osobe smanjene pokretljivosti. S obzirom na to da će biti spojeni autobusni i pomorski terminali, putnički terminal će biti dostupniji vozilima dostave i hitnih službi, a i pješaci će dobiti kvalitetan i siguran pješački pristup.



Ključni EU fondovi


– Ova investicija u naš lučki sustav događa se u godini kad slavimo 20 godina od osnivanja županijskih lučkih uprava koje su nastale upravo s ciljem unapređivanja izgradnje na pomorskom dobru. Veseli me što ova investicija u luci Cres prati prirodan razvoj luke bez narušavanja izgleda našeg otoka i našeg mjesta, zaključila je dožupanica Medarić, te najavila nove projekte, među njima i luku Martinšćica na otoku Cresu, a zadovoljstvo ovim projektom nije krio ni ministar Oleg Butković.


– Iznimno sam zadovoljan i ponosan kad predstavljamo nove projekte, posebno u prometnu infrastrukturu. Diljem hrvatske obale ugovaraju se bespovratna sredstva za ovakve ili slične projekte što ja zovem renesansom na hrvatskoj obali jer nikada se kao dosad nije ulagalo u lučku infrastrukturu. Tu prije svega moramo zahvaliti europskim fondovima, lučkim upravama koje pripremaju te projekte, ali i Ministarstvu koje im pomaže u samom procesu prijave. Još prije tri godine, kad sam preuzeo ulogu ministra, inzistirao sam na tome da započne gradnja lučke infrastrukture. Danas investicije u prometnu infrastrukturu iznose oko 20 milijardi kuna. Svi mi koji živimo na moru i od mora znamo da kad izgradite lukobran i rivu, to nije samo radi zaštite akvatorija i boljeg otočnog povezivanja, već je to slika jednog mjesta pa ovakvi projekti imaju velik značaj za razvoj hrvatskog priobalja i hrvatskih otoka, naglasio je ministar Butković.