Turistički rekord

Cjelogodišnja outdoor ponuda tajna uspjeha Baške

Mladen Trinajstić

Prvo milijunto noćenje u povijesti bašćanskog turizma ostvareno je u listopadu tijekom najveće i najvažnije izvansezonske manifestacije – Baška Outdoor Festivala



BAŠKA Prema podacima sustava eVisitor kojim se evidentira promet prijavljenih turista, u 2018. godini na području Baške ostvareno je nešto više od 180.000 dolazaka te 1.006.627 noćenja što je apsolutni rekord u dugoj i bogatoj povijesti bašćanskog turizma. Tim nam se podatkom pohvalila, rezimirajući prošlogodišnje turističke rezultate, direktorica TZO-a Baška Ivana Kovačić. Podvlačeći crtu pod do sad najbolju turističku godinu, Kovačić je napomenula i da je u usporedbi s 2017. godinom broj dolazaka u 2018. porastao za čak 5, dok se broj noćenja povećao za 1,25 posto.


Gosti u domaćinstvima


– Najveći broj noćenja ostvaren je u smještajnim kapacitetima naših iznajmljivača u čijim je apartmanima, kućama za odmor i sobama realizirano nešto više od 446.000 turističkih noći, ističe čelnica bašćanskog TZO-a naglašavajući da je nakon smještaja u domaćinstvu, najveći dio turističkog prometa u 2018. ostvaren u kampovima.


– Sve modernije, opremljenije i ljepše kamperske oaze na našem su području u 2018 godini ostvarile gotovo 275.000 noćenja, rezultat koji je i više no solidnih 2,5 posto bolji od lanjskog, nastavlja naša sugovornica ne zaboravivši napomenuti da je još više no u kampovima, broj noćenja u ovoj godini rastao u hotelskom smještaju. Naime, hotelijeri su sa svojih 209.700 noćenja svoje lanjske rezultate premašili za 3,3 posto, a sve spomenute, redom odlične rezultate treba povezati s i više no zamjetnim zamahom turističkog prometa koji se ondje ostvaruje u pred i posezoni.


Listopad za povijest




– Značaj manifestacija i razvoj specifičnih turističkih proizvoda u Baški, posebice izvan glavne ljetne sezone, pokazao se i dokazao kroz rezultate zabilježenih proljetnih posjeta i noćenja pa je tako samo u prvih pet mjeseci ostvareno 93.375 noćenja što je čak 34 posto više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Izvansezonski »bum« Baške ponovljen je i u rujnu tijekom kojeg smo uknjižili 131.417 noćenje ili 12 posto više u odnosu na datumski usporediv period 2017. godine. Slični su se trendovi potom preslikali i na listopad koji je s 18.500 turističkih noćenja od istog mjeseca prethodne godine bio bolji za 2 posto.


Stoga i ne čudi što je upravo na našoj najvećoj i najvažnijoj izvansezonskoj manifestaciji – Baška Outdoor Festivalu što se održava u listopadu, ostvaren povijesni rezultat, prvo milijunto noćenje u povijesti bašćanskog turizma, zaključila je direktorica TU-a TZO-a Baška. Kovačić je pritom ocijenila i da se tim i takvim ostvarenjima smislenim i učinkovitim dokazuje strateška orijentacija te krčke turističke destinacije koja se, umjesto kupališnoj »sunce-more« ponudi, posljednjih godina snažno okrenula osmišljavanju, građenju i razvijanju cjelogodišnje ponude bazirane na sadržajima aktivnog odmora.