otok-krk.org

Čitatelji izabrali: Ivan Šabalja naj Bodul 2015.

P. N.



KRK Otok Krk dobio je novu osobu godine, petu po redu. Ove su godine nominirani Srđan Hulak (31) iz Krka, Ivan Pavačić Jecalićev (79) iz Gostinjca i Ivan Šabalja Guštin (66) iz Porta), a o tome tko će  ponijeti značajnu titulu osobe godine otoka Krka za 2015. godinu odlučili su svojim glasovima čitatelji internetskog portala otok-krk.org. čije uredništvo organizira akciju. Najviše glasova (1.270) dodijelili su Ivanu Šabalji i time odlučili da je on naj Bodul u 2015. godini. Srđan Hulak dobio je 967, a Ivan Pavačić 259 glasova. Dokaz da su ove godine nominirane prave osobe potvrđuje podatak da je svaki od prve dvojice dobio više glasova nego prošle godine svi kandidirani zajedno.


Dakle, osoba godine otoka Krka za 2015. godinu je Ivan Šabalja, 66-godišnji kuhar i hotelijer iz Porta, za kojeg je, između ostalog, u obrazloženju kandidature pisalo: Kao predsjednik, pokretač i idejni vođa Dubašljanskih kolejana 2014./15. godine, najzaslužniji je za to da se taj običaj otrgnuo zaboravu i održao nakon dugih 26 godina. Koliko su Kolejani bili važan događaj za Dubašnicu i cijeli otok, govori velik interes medija, pokroviteljstvo Ministarstva kulture te veliki broj sudionika.


Svega toga ne bi bilo bez iznimnog angažmana Ivana Šabalje, koji je provodio jednu po jednu ideju, osnovao razne komisije i odbore, pisao govore, organizirao i dolazio na probe sa zborom, kantadurima i kantaduricama, folklorom, organizirao poduke u pjevanju, molitvi i općenito o ponašanju u koledvi, sudjelovao u snimanju i izdavanju CD-a »Ovo su van kolejani«, usmjerio i vodio novoizabrane Kralja i Kraljicu u njihovim zadaćama i stalno negdje u sjeni podržavao i bodrio Dubašljane da zajedno pridonesu uspjehu održavanja Kolejana. Nagrada Ivanu Šabalji bit će uručena 10. siječnja.