Ornitološki rezervat

Četrdesetak promatrača ptica u paškom Velikom Blatu

Vesna Karavanić



PAG U Ornitološkom rezervatu Veliko Blato na Pagu održano je promatranje ptica, na kojem je sudjelovalo četrdeset promatrača ptica, uključujući i male izviđače iz Udruge paških izviđača Sv. Vid. Manifestaciju su organizirali udruga Volim Vlašići i Javna ustanova Natura Jadera. Sudionici su se na terenu po idealnom, sunčanom vremenu upoznali s vrstama ptica koje imaju stanište na području ornitološkog rezervata i vrstama koje su u preletu.


Od vrsta koje su sudionici promatrali dalekozorima i teleskopom u šašu i na vodenoj površini na jezeru Velikom Blato su bijele i sive čaplje, kormorani, galebovi, jato liski, divlje patke, žuta i bijela pastirica, eja, labudovi s mladima i grdelini, a uspjeli su čuti i jednog vodomara.Veliko Blato, otkad je zaštićeno kao ornitološki rezervat, predstavlja pravo utočište mnogobrojnih močvarica, naročito u vrijeme gniježđenja, selidbe i zimovanja. Duljina močvarnog staništa je oko dva kilometra, a prosječna širina oko 1,2 kilometra.

U Hrvatskoj je do sada zabilježena 401 ptičja vrsta. Na otoku Pagu ističu se ornitološki rezervati Veliko, Kolansko i Malo Blato. Zadnjim istraživanjem zabilježeno je 168 vrsta ptica.