IZLOŽBA

Češki arhitekti dali pečat i bašćanskom turizmu

P. N.

Na izložbi koja je već gostovala u više čeških gradova te u Rijeci, Zagrebu, Daruvaru i Baški, izloženi su brojni projekti, dokumenti, fotografije, čak i gipsane makete, kojima su predstavljeni dosezi turističke arhitekture realizirane na našoj obali, a iza koje stoje brojni glasoviti češki arhitekti



BAŠKA Češka je prijestolnica tijekom ovog tjedna mjesto održavanja zanimljive, atraktivne izložbene manifestacije. U Parlamentu Češke Republike prigodnom je svečanošću predstavljena izložba »Češki arhitekti i počeci turizma na hrvatskom Jadranu« – prezentacija arhitektonskih projekata, odnosno dosega turističke arhitekture realizirane na našoj obali, dobrim dijelom i u Baški na otoku Krku, a iza koje, u autorskom, odnosno projektantskom smislu, stoje brojni glasoviti češki arhitekti.


Izložbu čine veliki paneli s arhitektonskim projektima, dokumentima i fotografijama turističke infrastrukture, a sve je popraćeno i trojezičnim katalogom na češkom, engleskom i hrvatskom jeziku te reprintom starih turističkih vodiča, a prezentirane su i sačuvane gipsane makete s početka 20. stoljeća, prenijela nam je jučer direktorica TZ-a otoka Krka Majda Šale, predstavivši nam spomenuto događanje čijem je otvorenju i sama nazočila.


Baška u fokusu


Zajedno s njom, otvorenju izložbe prisustvovalo je i više predstavnika Baške, krčkog turističkog središta počeci čijeg se organiziranog turizma, a što je dobro poznato, vezuju upravo uz brojne znamenite Čehe. To se ponajprije odnosi na industrijalca Emila Geistlicha, ali i brojne druge njegove zemljake koji su, i kao gosti, ali i kao ulagači i pokretači provedbe tadašnjih projekata gradnje i uređenja turističke infrastrukture, pred više od stotinu godina ondje zapravo postavili temelje djelatnosti koja i danas čini najvažniji stup gospodarskih aktivnosti te krčke turističke destinacije i cijelog otoka.




Izložba u češkom parlamentu organizirana je i priređena u suradnji s Institutom za turizam iz Zagreba, Kabinetom arhitekture iz Ostrave te Državnim arhivom iz Rijeke. Isti je postav dosad već prezentiran u više čeških gradova, među ostalima i u Ostravi, Opavi, Zlinu i Podebradyu, a u nas u Rijeci, Zagrebu, Daruvaru te naravno, Baški, kaže nam čelnica otočnog TZ-a s kojom su svečanosti otvorenja praške izložbe, kao predstavnici lokalne zajednice u kojoj su davni češki arhitekti ostavili poseban trag, još nazočili i općinski načelnik Toni Juranić, direktorica TU-a TZO-a Baška Ivana Kovačić te predsjednica Općinskog vijeća Tanja Grlj.


Turistička tradicija


– Otok Krk danas je zasigurno najjača otočna destinacija na Jadranu. Svojom veličinom, blizinom emitivnim tržištima, dobrim prometnim vezama s kopnom, uređenom infrastrukturom, kvalitetnim smještajem te izuzetnom gastro i outdoor ponudom, ali i raznovrsnim programima, naš otok i nadalje privlači veliki broj gostiju, među ostalim i Čeha – ustvrdila je Šale, ocijenivši da je jedan od elemenata koji krčki turizam današnjice čini posebnim i snažnim, i onaj vezan uz dugu tradiciju otočnog gostoprimstva.


Da krčki turizam nije »od jučer«, osim izložbe koja svjedoči o njegovim začecima i ulozi Čeha u tim vremenima, potvrđuje i podatak da je lani u Šilu obilježavana 90. godišnjica turizma, da je u Puntu i u Malinskoj proslavljena 110. takva godišnjica, a u Baški 115.



Među prezentiranim projektima ističu se oni koje potpisuju zvučna imena češke arhitekture tog vremena, među ostalima i Jana Kotera, Adolfa Loosa, Carla Seidla, Emila Kraličeka, Blecha Mateja i drugih, a čija vrijedna arhitektonska ostvarenja i danas čine prepoznatljivu vizuru brojnih naših turističkih destinacija, među ostalim i Opatije, Pule, Kupara, Baške…


Izložba je dobrim dijelom »pokrivena« i starim fotografijama, izvornim dokumentima i nacrtima bašćanskih turističkih, odnosno smještajnih i kupališnih objekata, posebice onih s početka prošlog stoljeća (od 1904. do 1915. godine).



Ti veliki jubileji dovoljno govore u kojoj je mjeri Krk važno i prepoznato turističko središte bio i u davnim vremenima, odnosno u razdoblju kad su ovdašnje hotele i pansione najvećim dijelom punili gosti tadašnje Austro-Ugarske Monarhije.


Tijekom proteklih godina organizirane su zanimljive izložbe vezane uz početke našeg turizma, zahvaljujući brojnim sačuvanim i u tim prigodama prezentiranim materijalima, koje su omogućile izvrsnu promociju našeg Jadrana, a osobito otoka Krka, pa nemamo razloga sumnjati da istim učincima neće rezultirati i ova izložbena manifestacija kojoj posebnu težinu i značaj daje već i samo mjesto njena predstavljanja, zaključila je Majda Šale.


Postav izložen u Parlamentu Češke Republike u Pragu bit će posjetiteljima dostupan do 25. siječnja.