Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. listopada 2019.
Rab ponudio brojne sadržaje

foto Čarobni otočni advent: Prilika za druženje i susretanje prijatelja

Snimio Ivica TOMIĆ
Snimio Ivica TOMIĆ
Autor:
Objavljeno: 24. prosinac 2017. u 8:30 2017-12-24T08:30:00+01:00

Advent u malom ima posebnu draž i neku čarobnost. Najviše o tome uvijek ponovo govore začuđene dječje oči pred jaslicama ili radost u vožnji malim vlakom kroz čaroliju tisuća lampica

RAB  »Najljepši otočni advent«. Tako su organizatori nazvali adventska događanja u Gradu Rabu, i vrlo vjerojatno nisu pogriješili. U odnosu na velike gradove, advent je to u malom, ali baš zato ima posebnu draž i neku čarobnost.

Najviše o tome uvijek ponovo govore začuđene dječje oči pred jaslicama ili radost u vožnji malim vlakom kroz čaroliju tisuća lampica. Rab je stanovnicima i gostima u sva četiri tjedna adventa ponudio sadržaje koji grade iščekivanje i zajedništvo.

FO2312TI6
Naljepši otočni advent na Rabu / Snimio Ivica TOMIĆ

– Treću godinu za redom priređujemo ovako sadržajan advent. Samo ove godine u njegovu je realizaciju uključeno više od tisuću ljudi, i svi su se odmah odazvali – može se reći Rabljani za Rabljane i goste Raba. Ideja je bila i u prosincu oživjeti povijesnu jezgru našega grada jer to je doba godine kada na Rabu uglavnom nema gostiju i kada smo dosta slobodni. Željeli smo da Rab ima lijep advent, a onda adventskim sadržajima privući i turiste. I došli su već mnogi tako da je jedan hotel pun. No željeli bismo našim adventom privući i puno više gostiju, u idućim godinama možda dvije-dvije i pol tisuće, poručuje gradonačelnik Raba Nikola Grgurić.

Rapski advent uz Grad Rab organiziraju rapska Turistička zajednica i Pučko otvoreno učilište, a njegovi se sadržaji protežu od parka Boškopini i Trga sv. Kristofora, rivom do Trga Municipium Arba i završavaju u parku Dorka.

– U sklopu adventa je i klizalište i vlakić za naše najmlađe; zatim su tu adventske kućice s raznom gastro ponudom, ali i kućice autohtonih proizvoda naših vrijednih OPG-ovaca okupljenih u udruzi Mocira. Cijeli park Dorka je ambijentalno ukrašen i osvijetljen: tamo je naš adventski vijenac, tamo su jaslice, štoviše i žive jaslice koje je uprizorila Udruga Tunera. Uza sve to, tu su brojni koncerti raznih glazbenika, kako za djecu tako i za odrasle, a veći koncerti i događanja održavaju se na Trgu Municipium Arba. Advent je i prilika za druženje, susretanje prijatelja i rodbine, i ljudi su zadovoljni, tako o »Najljepšem otočnom adventu« kaže Ivana Matušan, direktorica rapske TZ.

Puno je Rab učinio za zajedništvo i radosne trenutke, i velikih i malih Rabljana i njihovih gostiju u predblagdansko vrijeme. A na Badnjak, kada svi adventski programi na otvorenom utihnu, u svakoj obitelji koja slavi Božić počinje »tiha noć, sveta noć«, i za mnoge naravno slijedi odlazak na polnoćku.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.