Razvoj otoka

Cappelli i G. Marić dodijelili Malom Lošinju vojne nekretnine i novac za obnovu Lošinjskog logera

Hina

ministar turizma Gari Cappelli, malološinjskoj gradonačelnici Ani Kučić i ministar Goran Marić, Foto: I. TOMIĆ

ministar turizma Gari Cappelli, malološinjskoj gradonačelnici Ani Kučić i ministar Goran Marić, Foto: I. TOMIĆ

Prilikom potpisivanja ugovora ministar Cappelli je istaknuo kako je »javna turistička infrastruktura integralni dio ukupne turističke ponude svake destinacije te je zato važno da se kontinuirano unapređuje«



Ministar državne imovine Goran Marić i ministar turizma Gari Cappelli potpisali su u ponedjeljak u Malom Lošinju ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt obnove plovila tipa Lošinjski loger te uručili odluku o darovanju bivše vojne nekretnine Gradu Malom Lošinju, izvijestili su iz Grada Mali Lošinj.


Projekt Loger-Nerezinac s Malog Lošinja jedan je od 46 razvojnih projekata koje je Ministarstvo turizma ove godine odabralo za sufinanciranje bespovratnim sredstvima, a riječ je o investiciji koja se odnosi na obnovu posljednjeg primjerka plovila tipa Lošinjski loger i njegovu namjenu u interpretacijski centar na otvorenom.


»Loger-Nerezinac je projekt rekonstrukcije 120 godina starog posljednjeg primjerka plovila tipa Lošinjski loger u interpretacijski centar na otvorenom, koji će krajem iduće godine biti postavljen uz Muzej Apoksiomena na rivi u Malom Lošinju. Projekt je ukupno vrijedan 2,1 milijun kuna, od čega ga Ministarstvo sufinancira sa gotovo 695 tisuća kuna«, objasnili su iz Grada Mali Lošinj, dodajući da je tu riječ i o realizaciji jedinstvene turističke infrastrukture koja će obogatiti vizualni identitet Malog Lošinja s novom atraktivnom vizurom tradicionalnog jedrenjaka dužine više od 16 metara sa dva jarbola.




Prilikom potpisivanja ugovora ministar Cappelli je istaknuo kako je »javna turistička infrastruktura integralni dio ukupne turističke ponude svake destinacije te je zato važno da se kontinuirano unapređuje«.


»Ulaganjem u projekte tipa uređenja ili izgradnje novih plaža, centara za posjetitelje te biciklističkih, jahačkih ili pješačkih staza stvara se nova atrakcijska osnova i dodatni motivi dolazaka turista, što je bitno za razvoj cjelogodišnjeg turizma. Kroz ovaj program želimo povećati cjelokupni dojam i atraktivnost destinacija, a time i njihovu konkurentnost«, naglasio je Cappelli.


Zadovoljan je i odlukom koju je ministar Goran Marić uručio malološinjskoj gradonačelnici Ani Kučić o darovanju bivše vojne nekretnine Dom JNA i »Bećaruša» radi osnivanja Centra za znanost o moru, zajedničkog projekta Grada Malog Lošinja i Instituta za istraživanje mora Plavi svijet.


»Centar znanosti o moru je projekt koji kombinira interdisciplinarnu znanost, znanstvenu kulturu i obrazovanje s ciljem promicanja održivog razvitka i uključivanja najšire zajednice u dijalog o očuvanju prirodnog nasljeđa i okoliša. Služi i za poboljšanje kvalitete života građana te promovira znanstvene inovacije i podupire gospodarski razvoj, posebice stvaranjem kvalitetne turističke ponude i potporom razvoju turizma«, kažu o tome iz Grada Mali Lošinj, uz napomenu da je vizija da to postane regionalni centar izvrsnosti koji će osigurati mogućnosti za znanstveni rad te napredak i usavršavanje studenata i znanstvenika istraživača iz cijele jadranske i sredozemne regije.


Tom je prilikom ministar Marić pohvalio suradnju s Malim Lošinjem te ga istaknuo kao grad primjer jer je na učinkovit i brz način odgovorio na sve zahtjeve Ministarstva.»Otoci su simbol Hrvatske i ne smijemo dopustiti da na njima nekretnine budu prazne. Posebno me raduje što će bivša vojna nekretnina biti stavljena u funkciju znanja, inovacija i istraživanja, i to je sjajan primjer kako bi se trebala odvijati suradnja državnih i lokalnih institucija na dobrobit šire zajednice«, poručio je ministar Marić, dok je malološinjska gradonačelnica Ana Kučić naglasila da su zadovoljni i odobrenim sredstvima i odlukom o vojnim nekretninama.

»Malo je reći da smo zadovoljni, jer sve je to potvrda našeg povjerenju u aktualnu hrvatsku Vladu koja učinkovito promišlja i osluškuje potrebe s terena. Danas smo se u radnom dijelu susreta dotakli i brojnih drugih vojnih objekata na lošinjskom području te vjerujem da ćemo u idućim godinama biti svjedoci rješavanja velikog broja vojnih objekata za koje već imamo i namjene poput onog na Tovaru gdje je planirana i ribarska luka, na Velopinu i na Iloviku te brojnih drugih«, zaključila je Kučić.