Puno dobre glazbe

CREScendo Music Festival na tri lokacije

Walter Salković



CRES Crescendo Music Festival, kojeg već sedmu godinu organizira Astrid Kuljanić, jazz-pjevačica porijeklom s otoka Cresa, ove je godine trajao dva dana, a koncerti su održani na tri različite lokacije. Utemeljiteljica i organizatorica Festivala proteklih je godinu dana provela na prestižnoj Manhattan School of Music gdje je dopunila svoja glazbena znanja i vještine. Bilo je to vidljivo već na prvom koncertu u sklopu Crescenda na kojem je nastupila s bubnjarom Krunom Levačićem. U pomalo neobičnoj, ili kako Kuljanić kaže, praiskonskoj kombinaciji glas-udaraljke, creskoj je publici izvela niz eksperimentalnih obrada poznatih jazz standarda i brazilskih pjesama. Spoj bubnjeva i vokala s electronic live looping tehnikom omogućio je nove interpretacije poznatih skladbi, a izvedeni je program obilovao iznenađenjima u aranžmanima i izvedbi. Pritom je Astrid Kuljanić bila odjevena u vjenčanicu od ovčje vune, originalnu kreaciju creske dizajnerice Vesne Jakić.


   U drugom dijelu nastupio je ansambl Atma Mundi kojeg vodi multiinstrumentalist i skladatelj Zoran Majstorović, a uz njega su nastupili Alfonso Deidda na puhačkim instrumentima, Simone Serafini na kontrabasu i Borko Rupena na udaraljkama.


   Drugi dan festivala započeo je nastupom dua Alba & Leo u klaustru franjevačkog samostana. Pjevačica Alba Nacinovich i gitarist Leo Škec izveli su originalne obrade pjesama najrazličitijih žanrova i govornih područja te autorske skladbe, također koristeći live looping tehniku čime su otvorili dodatni prostor za eksperimentiranje.




   Posljednji koncert ovogodišnjeg Crescendo Music Festivala izveo je duo Sonic Diptych u dvorištu udruge Ruta. Gitarist Ivan Kapec i Borko Rupena na bubnjevima podijelili su s publikom svoju potragu za nekih posve novim i drugačijim zvukovima, na originalan su način interpretirali neke od jazz standarda, te se upustili u razne improvizacije.


   Osim uživanja u glazbi, posjetitelji festivala mogli su pogledati i fotografije s izložbe »Tajna macmalića« za ovu priliku postavljene u ljetnom kinu, a na šetalištu je Nives Soldičić izvela performans na svili. Crescendo su ove godine financijski pomogli Primorsko-goranska županija, Grad Cres, Turistička zajednica te druge lokalne tvrtke