Jalov natječaj

Brojna pitanja muče Rab: Donja ulica, Vila Danica i Dom za starije – na čekanju

Ante Matijević

Za Donju ulicu natječaj je već bio objavljen, no nitko se nije javio. Natječaj će se ponoviti budući da je natječajna dokumentacija pripremljena, a u travnju će se znati hoće li se taj projekt sufinancirati iz fondova Ministarstva, rekao je gradonačelnik Grgurić



RAB Održana je kratka sjednica Gradskog vijeća Raba na kojoj su usvojene dvije točke dnevnog reda – financijsko izvješće dječjeg vrtića »Pahuljica« za period od 1. siječnja do 31. prosinca 2016. i Odluka o razrješenju i imenovanju člana Socijalnog vijeća Grada Raba. Vijećnik Ivica Lupić (SDP) tražio je da se u dnevni red uvrsti problematika komunalnih društava, Dundova d.o.o. i Vrela d.o.o., no prijedlog nije usvojen.


Prethodno, aktualni sat obilježen je brojnim vijećničkim pitanjima. Izdvajamo ona vijećnika Ivice Lupića (SDP) kojeg je zanimalo što je s projektom deponija Sorinj, uređenja Gradske plaže i Donje ulice. Gradonačelnik Nikola Grgurić odgovorio je da je najveći strateški projekt sređivanje gradskih financija iza kojih slijede ostali strateški projekti.


Tvrdi da su sanirali gradski proračun te da je gubitak Grada smanjen za više od pet milijuna kuna. Podsjetio je Lupića da je prethodna gradonačelnica još 2014. godine zaključkom privremeno obustavila radove u Radnoj zoni te da je on samo zatekao takvo stanje.




Što se tiče Donje ulice, natječaj je već bio objavljen, međutim nitko se nije javio. Ističe da će se natječaj ponoviti budući da je natječajna dokumentacija pripremljena. Dodao je da očekuje sufinanciranje iz fondova Ministarstva, gdje je projekt prošao administrativnu provjeru te ulazi u drugi krug, a u travnju će se vidjeti hoće li se taj projekt i financirati iz tih fondova.


Projektiranje plaža


Deponij Sorinj riješit će zajedno u suradnji s Općinom Lopar, a plaže su, kaže gradonačelnik, strateški projekt kod kojeg je došlo do nekih izmjena i dopuna, odnosno u procesu je projektiranja. Pred ishođenjem su lokacijske i građevinske dozvole, a projekt Plaže bit će sufinanciran od strane Ministarstva turizma. Na odgovore gradonačelnika, Lupić je rekao da nije protiv projekta Donje ulice, ali ne zaduživanjem Grada, već smatra da treba iskoristiti sredstva iz EU fondova.


Također, smatra da realizaciju projekata iz sredstava proračuna neće napraviti nikada. Puno se pričalo, ali realizacija je nula – zaključio je vijećnik. Na pitanje vezano za obaveze Grada koje će imati zbog pokretanja upravnog spora djelatnika koji su dobili otkaz, gradonačelnik odgovara da neće komentirati postupak koji je u tijeku, ali da će dobiti pravodobne informacije kada za to dođe vrijeme.


Koliko će biti financijske štete i tko će snositi posljedice, netko hoće – rekao je Lupić.Vijećnik Berislav Dumić, prije postavljanja vijećničkog pitanja, rekao je da se nitko nije javio na natječaje za Donju ulicu, vilu Danicu niti za Dom umirovljenika. Tu nešto ne štima i trebamo se zapitati – zaključio je Dumić, upitavši je li saniran crijep na Domu za starije koji je za vrijeme jakih bura stradao, te zašto su samo dva zvonika osvijetljena, a ne sva četiri, koji su simbol Raba.


Na upit vijećnika Antonija Bega (nezavisni) o zakupu Doma za starije i nemoćne, gradonačelnik Grgurić odgovorio je da je natječaj proveden, no nitko se od zainteresiranih nije javio. Primjedbe zainteresiranih odnosile su se na premali kapacitet kreveta s obzirom na troškove i prevelike troškove ulaganja, rekao je gradonačelnik, napomenuvši da će morati doći do preprojektiranja kako bi se broj kreveta povećao.



Plaćeno ni za što


– Crijep s krova nije moguće sanirati jer, rekao je gradonačelnik, krov nije dobro izveden te se niti jedan od izvođača ne usudi otići na krov zbog upitne sigurnosti. Što se tiče rasvjete, Grgurić je kazao da će se naručiti dekorativna rasvjeta kojom će se osvijetliti zidine, zvonici i katedrala.


Vijećnik Slobodan Frankić (HDZ) pitao je tko će odgovarati i vratiti štetu od 1,6 milijuna kuna koji su isplaćeni za Dom, sada već tvrtki u stečaju, a da nije učinjen nikakav rad ili usluga za unaprijed isplaćeni novac. Nastavno je pitao gradonačelnika da li zaista Grad isplaćuje zakonski minimum Dobrovoljnom vatrogasnom društvu, navodeći da neki u oporbi žele ispolitizirati njihov hvalevrijedan trud i rad.


Gradonačelnik Grgurić konstatirao je da je za Dom plaćeno, a nije ništa dobiveno, dok su DVD-u i Vatrogasnoj zajednici sredstva za razliku od 2014. godine, još povećana.Na Aktualnom satu kroz vijećnička pitanja polemiziralo se i o rasvjeti u Banjolu i Barbatu, prometnoj povezanosti, energetskoj obnovi škola na otoku, komunalnim vezovima, reviziji…