Mitas 4 Islands

Brdski bicikisti startali na Rabu iz trajekta, Čehe srčanost dovela do pobjede

Hina

Česi Filip Adel i Jan Škarnitzl  /  Foto Mitas 4 Islands

Česi Filip Adel i Jan Škarnitzl / Foto Mitas 4 Islands

Česi najvještiji u svladavanju rapske divljine, a Katarci prvi put suočeni sa surovom utrkom brdskog biciklizma



RAB Na rapskoj plaži Lopar okončana je druga etapa utrke Mitas 4 Islands, jedne od najjačih utrka u brdskom biciklizmu, ali zasigurno jedne od najatraktivnijih na svijetu jer se vozi predivnim predjelima Krka, Raba, Cresa i Lošinja, javlja Hina.


Utrka će se pamtiti i po startu utrke u Loparu, koji je upriličen s trajekta, što je zasigurno jedinstveni slučaj u svijetu, što su potvrdili i dužnosnici Međunarodnog biciklističkog saveza.


Jedna je to od posebnosti utrke s kojom se susreo Armando Esteves, sudac Međunarodnog biciklističkog saveza kojeg u domovini zovu i ocem brdskog biciklizma u Portugalu.




„Start s broda jedinstven je u svijetu! Petnaest godina sam međunarodni sudac, ali nikada nisam video takav start. Mitas 4 Islands ima impresivan broj sudionika iz cijelog svijeta i odlično je organiziran. Kod suđenja u ovom sportu najvažnija je sigurnost – kako natjecatelja i organizatora, tako i gledatelja. Jako su mi važni i sportsko zadovoljstvo te timski rad“, istaknuo je Armando Esteves.


Armando Estevez / Foto Mitas 4 Island


Armando Estevez / Foto Mitas 4 Island



U muškoj konkurenciji prvi je na cilj, po jakoj kiši, došao češki tim Mitas, koji su slavili i u prologu utrke.


»Iza nas je jako težak dan. Današnji uvjeti slični su lanjskima, možda je početak bio lakši jer nije padala kiša, ali kasnije kad je počela, bilo je jako teško. Ovo mi je treći puta da nastupam na utrci Mitas 4 Islands. Prije dvije godine naš je tim ukupno bio drugi, prošle smo godine pobijedili, a ove ćemo vidjeti. Rezultat je neizvjestan jer je konkurencija jaka, a veliku ulogu igra i sreća«, kazao je Filip Adel, koji je slavio s timskim kolegom Janom Škarnitzlom.


U ženskoj te kategorijama Mix, Master i Grand Master pobjednici su Focus rapiro racing, Keindl sport, Orbea factory team i Keindl sport – bike and ski.


Dosta iza njih ostali su katarski reprezentativci kojima je ovo prvi susret sa surovom prirodom kvarnerskih otoka.


„Za katarske bicikliste ovo je nešto apsolutno drugačije. Nisu navikli na ovakve prirodne uvjete, okoliš, planine, stijene, kamenje… Sve to njima je potpuno novo! Utoliko im je mnogo teže nego drugim vozačima koji od djetinjstva bicikle voze u ovakvim uvjetima. Odlučio sam dovesti ih na mjesto gdje mogu doživjeti što je to uistinu brdski biciklizam“, kazao je Szymon Wasiak, glavni izbornik biciklističke reprezentacije Katara, doznajemo iz priopćenja organizatora utrke.


Pritom je otkrio da katarske reprezentativce na isto mjesto namjerava dovesti iduće godine kako bi im provjerio napredak.


Rapsku etapu utrke većina natjecatelja smatra najuzbudljivijom. Sastoji se od niza raznolikih kraćih dionica. Nakon starta s trajekta, prolaze se kamene staze, džungle i pustinje, a cilj je na prekrasnoj loparskoj plaži koju kiša pretvori u veliko blato.


Utrka se nastavlja etapama na Cresu i Lošinju.


Mitas 4 Islands


Mitas 4 Islands