Rabljani slavili

Borić: ‘Tenzije su iza nas, nastavljamo raditi na korist Lopara’

Ante Matijević

S 23 milijuna kuna prihoda Općine, komunalnih društava i TZ-a, stvoren je solidan temelj za osmišljen razvoj, realizaciju projekata i manifestacija, a uz pomoć države i Županije može biti još i veći, rekao je načelnik, zahvalivši prethodnoj vlasti na svemu što je postigla u proteklih 11 godina



LOPAR U kongresnoj dvorani TN-a San Marino održana je svečana sjednica Općinskog vijeća povodom Dana Općine Lopar. Bila je to prilika da se prisutne informira o radu Općine, budućim projektima te da se uruče priznanja ovogodišnjim laureatima, ljudima koji su zadužili Općinu. Događaj su svojim dolaskom uveličali ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, mnogi gradonačelnici i načelnici, kao i osobe iz javnog, društvenog i političkog života otoka.


– Drago mi je da ste uspješni, da gurate projekte. U ovih 11 godina učinjeno je jako puno u ovoj najmlađoj Općini u RH, što je rezultat rada općinske vlasti, kazao je ministar Butković, istaknuvši da su ostvareni veliki projekti te da je odgovornost na svima koji su izabrani u svibnju da u budućnosti nastave tu praksu, za što je potrebna politička stabilnost i međusobno razumijevanje.


Čestitao je načelniku Boriću na izboru, uz opasku kako je on jedan od najvrednijih i najmarljivijih saborskih zastupnika koji štiti interese ove županije i interese RH. Istaknuo je da je Vlada RH pomogla Loparu u čitavom nizu projekata te da će to činiti i dalje. – Zahvaljujući Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture kojem sam na čelu, zajedno s Primorsko-goranskom županijom koja je osnivač Županijske lučke uprave Rab, uspješno je završen projekt produljenja gata u trajektnoj luci Lopar vrijedan 9,5 milijuna kuna, od čega je Ministarstvo izdvojilo 7,5 milijuna, kazao je Butković, dodavši da su odobrili i 900 tisuća kuna za rekonstrukciju obalnog zida te je apelirao na ŽLU Rab da požuri jer sredstva treba potrošiti do kraja godine, kao što treba završiti i i dvoranu, kao veliki infrastrukturni objekt.




– Drago mi je što će Rapska plovidba i dalje održavati liniju Mišnjak – Stinica, posebice stoga što je Rapska ozbiljan gospodarski subjekt na otoku, te ćemo već sljedeće subote svjedočiti porinuću njenog novog trajekta, poručio je Butković, podsjetivši da je na raspolaganju 80 milijuna eura iz EU-a za projekte otočnog povezivanja te da njegova i podrška Ministarstva u tome neće izostati.


Raste broj Loparana


Načelnik Općine Josip Borić istaknuo je kako je Lopar, kao najmlađa općina, osnovana 2006. godine, dobila priliku da kao institucija brine o potrebama i životu svojih stanovnika, ali i da svojim razvojem poboljšava ukupne uvjete života na cijelom otoku Rabu.


– S 23 milijuna kuna prihoda Općine, komunalnih društava i TZ-a Lopar, stvorio se solidan temelj i financijski potencijal za osmišljen razvoj i realizaciju projekata i manifestacija, a uz pomoć države i Županije taj potencijal može biti samo veći. Veseli činjenica da je Lopar jučerašnjim danom prešao brojku od 700.000 noćenja te da se s više od 2 milijuna noćenja na razini otoka, Rab stavlja u red top 10 destinacija u RH. Važno je spomenuti da zadnji popis iz 2011. bilježi najveći broj stanovnika u povijesti Lopara, unatoč tome što mnoga otočna mjesta muči depopulacija. Nakon što je prošlo jedno poprilično burno političko razdoblje, nadam se da su se stekli uvjeti da se tenzije smire te da svi zajedno unutar vlastitih ovlasti nastavimo raditi najbolje što znamo, a na korist građana Lopara – rekao je načelnik Borić, zahvalivši svom prethodniku Alenu Andreškiću, njegovom zamjeniku Frani Gabriću i predsjedniku Vijeća Damiru Papariću na svemu što su postigli za Općinu i njene građane u proteklih 11 godina


– Kako u gospodarstvu, tako i u politici mnogi uspješni projekti mogu se ostvariti samo uz punu stabilnost vlasti i mudrost pojedinaca, zaključio je Borić, dodavši kako jedino pojedinci koji se znaju i mogu izdignuti iznad partikularnih interesa mogu doprinositi razvoju i stabilnosti mjesta.



Na kraju svečane sjednice predsjednik Općinskog vijeća Dino Ivanić i načelnik Josip Borić uručili su priznanja ovogodišnjim laureatima: Andrei Andreškić, Ljekarni Dragana Dumičić Debelić, Stanku Jakucu, Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Matahlija, Zari Paparić, Predragu Andreškiću, Brunu Škariću, Miljenku Vidasu – Keriju i Franu Periću. Svečanost su svojim izvedbama uveličali Zara Paparić na mandolini, ženska klapa Užanca i Pučki pjevači.



Napravili čudo


Gradonačelnik Raba Nikola Grgurić čestitao je svima koji su sudjelovali u osnivanju, radu i funkcioniranju Općine Lopar te pridonijeli kvaliteti života na njenom području. – Uvijek u mislima moramo imati otok Rab, da ga zajednički promoviramo, razvijamo i da bez kompromisa zajedničke projekte shvaćamo kao naše, rekao je Grgurić. Posebno je zaželio uspješan rad Općinskom vijeću koje uz odgovoran rad mora opravdati povjerenje građana na dobrobit Općine. Želim da Općina Lopar, Grad Rab i otok Rab budu tamo gdje im je mjesto, a to je ne samo da bude među 10 top turističkih destinacija u RH, već i među najpoželjnijim sredinama za život – zaključio je Grgurić.


– Napravili ste u ovih 11 godina čudo, kazao je izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik i gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić, podsjetivši na ogromna gradilišta i projekte u Loparu. Predsjednik Županijske skupštine PGŽ-a Erik Fabijanić rekao je da ne sumnja da načelnik Borić zna i prepoznaje problematiku otoka te se nada suradnji koja će biti plodonosna i u budućem razdoblju jer, kaže Fabijanić, samo konsenzus, razumijevanje i poštovanje tuđeg interesa dovodi do onoga što je rad za opće dobro, što je i smisao politike. Prigodnim riječima prisutnima su se još obratili i Marjan Tomas, načelnik Općine Vladislavci te pomoćnica ministrice regionalnog razvoja i fondova EU-a u Upravi za otoke, Tajana Huzak.