Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 18° 6
Sutra: 18° 18° 6
18. listopada 2019.
Povijesna 2017.

Bodulija upisala više od 806 tisuća turista i 4,7 milijuna noćenja

Foto: Mladen Trinajstić
Foto: Mladen Trinajstić
Autor:
Objavljeno: 13. siječanj 2018. u 18:55 2018-01-13T18:55:55+01:00

Druga zaredom rekordna godina, u odnosu na 2016. bila je 6,8 posto bolja po broju gostiju te 6,4 posto po broju noćenja u kategoriziranim smještaju. Najviše noćenja ostvareno je u privatnom smještaju (51,6%) i kampovima (29%), po broju gostiju prednjače Krk, Baška i Omišalj, a Nijemci su najzastupljeniji turisti

KRK Ovih su dana konačno i službeno potvrđeni podaci da je prošla, 2017. godina bila najuspješnija turistička godina u povijesti turizma otoka Krka. Prema netom sabranim, obrađenim, a sad i službeno objavljenim statističkim pokazateljima Turističke zajednice otoka Krka, na tom je otoku tijekom lanjskih dvanaest mjeseci samo unutar kategoriziranih smještajnih kapaciteta ostvareno nešto više od 4,73 milijuna noćenja, registriranih i »uknjiženih« od u prošloj godini ondje pristiglih čak 806,2 tisuće gostiju.

Kako nam prenosi mr. Majda Šale, direktorica institucije koja uz sve svoje ostale koordinacijske aktivnosti objedinjava i statističke izvještaje svih sedam lokalnih krčkih TZ-a, spomenuti su pokazatelji osjetno bolji u odnosu na one iz prethodne, 2016. godine. Druga zaredom rekordna godina, u odnosu na 2016. bila je tako 6,8 posto bolja na planu broja posjetitelja te 6,4 posto »jača« u smislu ostvarenih noćenja na tom našem, u turističkom smislu, najrazvijenijem otoku.

Prednjači Grad Krk

– U ukupnim lanjskim krčkim noćenjima smještaj u domaćinstvu sudjelovao s čak 51,6 posto (odnosno s 2,44 milijuna noćenja ostvarenih u apartmanima, sobama i kućama za odmor). Drugi po veličini svog udjela u ukupnom broju noćenja (od gotovo 29 posto) i dalje su kampovi unutar kojih je lani, kroz sustav E-visitora, registrirano 1,37 milijuna noćenja. Treći po snazi najvažniji segment otočne receptivne ponude ostao je onaj hotelski, sa svojih 877 tisuća noćenja, odnosno s udjelom od kojih 18,5 posto – nastavlja Šale ne zaboravivši nam pri tom predstaviti i završnu »top-listu« krčkih destinacija, među kojima je i u prošloj godini najveći broj posjetitelja i noćenja registriran na području Grada Krka.

Taj otočni grad prošlu je sezonu zaključio sa 216 tisuća posjetitelja te respekta vrijednih 1,27 milijuna noćenja, odnosno rezultatom kojim je prethodnoostvareni rekord (iz 2016.) premašen za 10 posto. Druga po snazi krčka turistička destinacija ostala je Baška na čijem je području 2017. zaključena s 994,5 tisuća noćenja, dok je treću poziciju zadržao Omišalj sa 730,8 registriranih noćenja. Na području Malinske ostvareno ih je 667,7 tisuća, Punta 568,9 tisuća, a Dobrinja gotovo 405 tisuća noćenja. Na području koje »pokriva« TZO Vrbnik tijekom 12 lanjskih mjesci zabilježeno je pak 102,6 tisuća noćenja, ali i najveći pozitivan skok od čak 34,6 posto (uzrokovanih najvećim dijelom otvaranjem tamošnjeg Vinotela Gospoja op.a.).

Dodatnih 1,93 milijuna »prijateljskih« noćenja

A da bi turističku statistiku otoka Krka mogli predstavljati u još »ružičastijim« svjetlu, predstavnici TZ otoka Krka otkrivaju naglašavajući da u svoje, netom predstavljene statističke prezentacije ni ovog puta nisu uključili sustavom E-visitor također obuhvaćene brojke iz tzv. nekomercijalnog smještaja. Iako se u ukupnim rezultatima često uključuju i noćenja koja ostvaruju »prijatelji« i svi oni povremeni, vikend stanovnici koji su također obvezni prijavljivati svoj boravak, mi zbog usporedivosti sa statistikima iz godina prije uvođenja tog informatičkog sustava, to ipak ne običavamo činiti.

Ipak, radi ukupne slike krčke turističke živosti, spomenimo i da je u tom nekategoriziranom, odnosno nekomercijalnom smješataju na Krku u prošloj godini ostvareno dodatnih 1,93 milijuna noćenja. Iz toga proizlazi da bismo, u slučaju pribjegavanja takvoj metodologiji praćenja turističkog prometa, odnosno objedinjavanjem obaju segmenata praćenja fizičkog prometa, slobodno mogli reći da je ukupni broj noćenja na Krku lani dosegao broju od čak 6,66 milijuna noćenja, zaključila je Šale, ocijenivši da taj podatak, iako nedvojbeno govori o gužvi koja je na Boduliji tijekom lanjske godine vladala, ipak ne bi bio »pošten« pokazatelj ionako fantastičnih rezultata!

Nijemci »broj 1«

Završni statistički pregled netom zaključene rekordne godine predstavnici otočnog TZ-a popratili su i prezentacijom prosinačkih rezultata. Spomenute brojke, napominje Šale, povezane uglavnom s rezultatima organiziranih novogodišnjih dočeka, govore da je na otoku u završnici godine uživalo ukupno 3.079 gostiju te da je u tom periodu ukupna lanjska statistika noćenja »ojačana« s dodatnih 9,9 tisuća noćenja. – Dvije trećine tog rezultata (6,7 tisuća) ostvarene su u hotelima, dok je ostatak te, za zimski period i više no respektabilne brojke, ostvaren u kapacitetima smješataja u domaćinstvu čiji vlasnici, prema svemu sudeći, također sve više teže cjelogodišnjem radu – ustvrdila je čelnica TZ otoka Krka.

Najveći udio tijekom božićno-novogodišnjeg perioda na Krku u ostvarenim noćenjima imali su Nijemci, za kojima slijede domaći gosti, a potom Austrijanci, Slovenci, državljani BiH te Talijani. Pritom su gosti s njemačkog tržišta ostali uvjerljivi »broj 1« i unutar statistike sveukupnih lanjskih noćenja (1,55 milijuna). Za njima, gledano na godišnjoj »osnovi«, slijede Slovenci, Austrijanci i Talijani, dok listu pet najjačih tržišta krčkog turizma u 2017. zatvaraju Česi.

Zanimljiv je i podatak da je najveći prošloljetni skok, unutar deset među otočnim gostima najzastupljenijih nacija, ostvaren kod Poljaka. Iako su ih noćenja koja su lani ostvarili (230,1 tisuća) pozicionirala tek na 7. mjesto, ipak je broj noćenja poljskih turista tijekom prošle godine bio gotovo za trećinu »deblji« od ostvarenog u 2016. godini, zaključila je mr. Šale, ocijenivši da će to tržište i u idućim godinama nedvojbeno rasti i dobivati na važnosti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.