Lokalna udruga

Bivši riječki beskućnici obnovili zapušteno lubeničko igralište

Walter Salković

Foto: Walter Salković

Foto: Walter Salković

Nakon što je obnovljena krušna peć, uređene zgrade bivše škole i župnog dvora, sada je Ruralna otočna grupa Muzej ovčarstva iz Cresa uredila i boćalište



LUBENICE Jednodnevnim turnirom ponovno je »pušteno u pogon« obnovljeno boćalište u Lubenicama, izgrađeno davne 1981. godine, a posljednja dva desetljeća zapušteno i zaraslo u travu. Boćalište su uredili Romano Faganel i Marijan Diklić, dvojica bivših riječkih beskućnika koji su novi dom našli u Lubenicama, a radili su na raznim projektima Centra za održivi razvoj »Gerbin«.


– Nedavno je organizacijske i logističke aktivnosti Centra Gerbin preuzela Ruralna otočna grupa Muzej ovčarstva iz Cresa koja je, u suradnji s riječkom udrugom Zlatni ljudi, uredila boćalište. Prethodno je u Lubenicama obnovljena krušna peć kao samostojeći objekt, uređena je zgrada bivše osnovne škole i nekadašnji župni dvor. Time je jedna mala lokalna udruga u Lubenicama provela četiri revitalizacijska zahvata i u 16 godina djelovanja u njih uložila oko milijun kuna, što se može smatrati velikim uspjehom za jednu nevladinu organizaciju – rekao je Mario Šlosar, voditelj Muzeja ovčarstva.


– Projekt obnove uspješno je realiziran s malo financijskih sredstava, ali uz veliku pomoć i podršku mnogih. Poduprli su nas Boćarski klub »Lošinj 90«, uz veliko zalaganje Danijela Pupavca koji je osmislio turnir, zatim Samostan sv. Frane iz Cresa, Kamenolom »Bojnak« iz Ustrina, tvrtke Cresanka, Elektro-voda i Gavza d.o.o. te Grad Cres. Uz pomoć županijskog Upravnog odjela za socijalnu politiku i mlade osigurana su sredstva Marijanu i Romanu za podmirivanje nužnih životnih potreba kako bi sigurnije provodili svakodnevicu u Lubenicama – objasnio je Šlosar.




Obnovom boćališta uredio se zapušteni dio lubeničkog prostora, ali i svim posjetiteljima ponudila nova aktivnost. Brigu o boćalištu i dalje će voditi Romano i Marijan kod kojih će se moći iznajmiti boće i dobiti sve potrebne informacije. Posebno je zanimljivo što će time Lubenice, u kojima živi svega desetak stanovnika, uz Muzej ovčarstva, turistima ponuditi još jednu cjelogodišnju atrakciju, što nemaju ni puno veća turistička mjesta.