50 GODINA VJERNOSTI

Bivši njemački rukometaš već 50 godina dolazi u Punat: “Vraćat ćemo se dok god budemo mogli”

Mladen Trinajstić

Foto: M. TRINAJSTIĆ

Foto: M. TRINAJSTIĆ

Nekadašnjeg njemačkog rukometaša i trenera u Punat je dovela sportska veza sa zagrebačkim Puntarom Ivanom Petrocijem koji mu je otad i domaćin i prijatelj. Punat ga je privukao ljepotom, mirom i posvemašnjom sigurnošću koju pruža



PUNAT – Dojam da je Punat jedno od onih mjesta na otoku Krku koje ima najvjernije goste, odnosno da je to turističko i nautičarsko središte jedna od onih krčkih destinacija kojoj se njeni gosti možda najredovitije vraćaju, potvrđuje i primjer njemačke obitelji Müller koja ondje odsjeda već punih 50 ljeta.


Upravo se jučer tako direktor TZO-a Punat Branko Karabaić u društvu svoje kolegice Mirele Zelić susreo s Erhardom Müllerom iz njemačkoga grada Waldbröla, ali i s njegovim domaćinom, zagrebačkim Puntarom Ivanom Petrocijem, a sve da bi u ugodnom druženju i prijateljskoj ćakuli, na prigodan način obilježili i proslavili jubilarno, pola stoljeća dugo prijateljevanje Müllerovih s Puntom i njihovim domaćinima.


Obiteljski odnos


– U ovo prekrasno mjesto koje odavno osjećam svojim drugim domom dovelo me sportsko prijeteljevanje s Ivanom koji je, baš kao i ja, cijeli život proveo u rukometu.




Naše poznanstvo izgrađeno na rukomentim parketima pretočilo se u prijateljstvo i zapravo već pomalo obiteljski odnos koji naše dvije obitelji njeguju od davne 1969. godine, kad smo prvi put zakoračili na ovaj otok, priča emotivno g. Erhard sjetivši se da je, zajedno sa svojim puntarskim domaćinom, zapravo Zagrepčaninom koji se u to mjesto zaljubio kasnih 40-ih godina i koji se već desetljećima osjeća njegovim žiteljem, još početkom 70-ih pomagao Petrociju pri gradnji kuće u kojoj zajedno i danas uživaju.


Ovo mjesto i cijeli ovaj kraj ne samo da obiluje ljepotama i skladom, već je obilježen i mirom, spokojem i osjećajem sigurnosti zbog kojeg sam tu uvijek osjećao da ne moram brinuti za sigurnost svoje djece.


Danas su i oni odrasli i u Punat zaljubljeni baš poput mene i moje supruge pa će već za koji tjedan, slijedom te naše »obiteljske veze« s Puntom i Petrocijevima, na svoje prvo ljetovanje ovdje doputovati i moja unučica, priča nam taj Puntu i otoku Krku vjeran njemački gost.



Koliko je Erhard zaljubljen u Punat, potvrđuje i podatak da je tijekom proteklih desetljeća barem stotinu njemačkih obitelji ovdje doputovalo upravo prema njegovoj preporuci, otkrio nam je Petroci, ocijenivši da Punat, otok Krk i Hrvatska u rijetko kome imaju boljeg promotora nego u njegovom njemačkom prijatelju.



Parter dar domaćinu


Dodaje i da, kao svjedok mijena koje je to otočno mjesto proživjelo kroz proteklih 50 godina, može ocijeniti da je Punat sa svakim njegovim dolaskom bivao sve ljepši, skladniji, uredniji, a ponuda bogatija i sadržajnija.


– U Punat ćemo se vraćati dokle god to budemo mogli i ne pada mi na pamet promijeniti ovu sad već dugu, a svima nama i dragu tradiciju uživanja u ovom mjestu i njegovim dobrim i gostoljubivim stanovnicima – zaključio je Erhard Müller.


Iako je, po običaju, delegacija puntarskog TZ-a vjernim gostima uručila prigodne darove, ovog je puta darivanje išlo i u suprotnome smjeru pa je Müller, kao pasionirani dugogodišnji rukometaš i trener, svom najboljem prijatelju, također nekad iznimno uspješnom rukometašu i rukometnom funkcioneru Ivanu Petrociju, uručio u najmanju ruku neobičan dar – kvadrat originalnog partera mitske rukometne dvorane Reininghauser Strasse Sporthalle, u kojoj su, doznajemo, obojica igrala, ali i koja je bila dom nekad ponajboljih rukometnih klubova u Njemačkoj i Europi, među ostalima i VfL Gummersbacha.