Pionirski poduhvat

Besplatna struja je moguća: Kako je krčki ekoaktivist pretvorio kuću u solarnu elektranu

Mladen Trinajstić

Foto Mladen TRINAJSTIĆ

Foto Mladen TRINAJSTIĆ

Oko 125 tisuća kuna vrijedno ulaganje koje čine fotopaneli, baterije te inteligentni softverski sustav, omogućit će obitelji da energijom gospodari na optimalan način, da višak pohranjene energije čak i distribuira, a uz pažljiviju potrošnju, njihova kuća može samostalno energetski funkcionirati i do sedam dana



NJIVICE  Poznati i uvijek aktivni otočni ekoaktivist Vjeran Piršić svoju kuću u kojoj s obitelji živi u Njivicama »pretvorio« je ovih dana u prvi energetski samodostatan objekt sposoban funkcionirati kao dio budućeg otočnog energetskog sustava. Napominjući da, iako njegova kuća zasigurno nije ni prvi, niti jedini objekt koji se na Krku danas može napajati električnom energijom proizvedenom iz fotopanela postavljenih na vlastitome krovu, naš nam sugovornik kazuje da ono što njegov zeleno-energetski projekt čini drukčijim i »pionirskim«, jest činjenica što on prvi ne funkcionira po sustavu koji je slikovito prozvao »Pale sam na svijetu«.


Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Pametni softver dirigira Piršićevom kućnom elektranom / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ


– Moja kuća sad je zapravo postala prva cigla budućeg inteligentno upravljanog i integriranog, odnosno međusobno povezanog otočnog sustava proizvodnje, distribucije i pohrane električne energije proizvedene od sunca, a kojim se u stvarnom veremenu upravlja i softverski gospodari na ekološki, ali i ekonomski najkvalitetniji mogući način. Nakon što sam još koncem prošle godine najprije dobavio i na krov postavio sklop fotonaponskih panela za čiju sam iskoristio i mogućnost 60-postotnog sufinanciranja od strane Fonda za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša, ovih sam dana sa svojom obitelji projekt »zaokružio« dobavom i instalacijom kompleta vrlo učinkovitih baterija namijenjenih pohrani proizvedene električne energije, objasnio nam je Piršić tijekom našeg susreta u njegovoj netom profunkcioniraloj kućnoj solarnoj elektrani.


Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Fotonaposki sklop sunčane elektrane na pomoćnom objektu / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ


Sofisticirani softver


Sveukupno oko 125 tisuća kuna vrijedno ulaganje, nastavio je naš sugovornik, kuću u kojoj živim s obitelji učinilo je prvim kamenčićem u vjerujem budućem sveotočnom pametnom energetskom sustavu koji takvim čini ovdje uspostavljeni EMS (energy management system), odnosno izuzetno sofisticirani softver za upravljanje njegovim cjelokupnim potencijalom. To u praksi znači da se uz pomoć instaliranih inteligentnih softverskih rješenja sad energijom u kući gospodari na najoptimalniji mogući način te da s jednog mjesta imam mogućnost praćenja i upravljanja svom energijom koja nam je na rasploganju, bilo iz distribucijske mreže, bilo iz naših kućnih panela koji je proizvode, bilo iz baterija u koje pohranjujemo njene »viškove«, objašnjava nam Piršić, naglašavajući da iz netom postavljenih baterijskih spremnika njegova kuća, uz pažljiviju i promišljeniju potrošnju, samostalno može energetski funkcionirati i do sedam dana.


Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Novopostavljene baterije omogućuju »spremanje« struje dostatne za čak tjedan dana autonomnog funkcioniranja domaćinstva / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ




Samodostatnost postignuta korištenjem naše 6,5-kilovatne fotonaponske elektrane samo je jedan, u pomalo kataklizmičkim okolnostima u kojima svi ovih tjedana živimo, sad već također nimalo nebitan element ove priče. Drugi, ništa manje bitan čimbenik u tom istom zeleno-energetskom poduhvatu kojim se ponosim, jest i taj što se instalacijom ovakvog softverskog sustava u kućanstvu omogućava ekološki, energetski i ekonomski najisplativiji način upravljanja potrošnjom energije, i to na način da je njime omogućena i integracija sustava punjenja baterija električnog automobila, sustava energetskog pogonjenja dizalice topline, odnosno klimatiziranja kuće, zagrijavanja spremnika sanitarne tople vode, ali i uspostave te upravljanja sustavom pametnih utičnica.


Uz pomoć njih se na koncu može postići intelignetni sustav »kućne energetike« koji autonomno može upravljati uključivanjem i isključivanjem svih kućnih potrošača energije, odnosno različitih uređaja, a sve sukladno parametrima trenutne proizvodnje električne struje dobivene od sunca, njenim »zalihama« u baterijama i dnevnim potrebama kućanstva.


 


 


Baterijski spremnici na bazi slane vode


Baterijsko postrojenje kojim je nedavno opremio svoju kućnu solarnu elektranu, otkriva nam Piršić, posebna je priča. – Radi se o tehnologiji koja ne funkcionira na bazi litijske tehnologije, već o »eco-friendly« baterijskim spremnicima koji djeluju korištenjem soli, odnosno slane vode. Tehnologija koju planiram i nadalje dograđivati već mi danas omogućava pohranu 7,5 kW energije, a ono što je posebice važno, jest da su baterije potpuno sigurne po pitanju mogućnosti njihova zapaljenja. One, naime, zbog spomenute tehnologije na bazi slane vode – ne gore. I što mi je također bilo važno, baterije ni u fazi njihova zbrinjavanja nisu štetne po okoliš jer ne sadržavaju nikakvih štetnih tvari, za razliku od već spomenutih litijskih. Sve u svemu, ovo što je danas instalirano u mom domu i što kanim pokušati popularizirati i širiti Krkom, zametak je buduće pametne energetske mreže našeg otoka odnosno začetak stvaranja našeg zajedničkog energetskog sustava koji će, uz pomoć block cahin tehnologije, imati mogućnost svima nama koji ovdje živimo i radimo, život učiniti kvalitetnijim i financijski isplativijim. A uz to ćemo, zaključio je Piršić, potrebnu energiju dobivati na po okoliš najmanje štetan način te ćemo uza sve to skupa u konačnici biti i energetski sigirniji, odnosno samodostatniji.

Energija i za susjede


Iako nas je tijekom predstavljanja svog kućnog energetskog sklopa naš sugovornik izbombardirao brojnim. vrlo preciznim i egzaktnim podacima, brojkama i parametrima o svakom segmentu tog samodostatnog i izvorom nepresušnog energetskog sklopa, suhoparne i laicima nerazumljive brojke najbolje ćemo objediniti Piršićevom konstatacijom da njegova obiteljska kuća u ovom trenu dnevno proizvodi za oko četvrtinu više energije od količine koju troši te da na taj način, nakon pohrane vlastitih »energstekih zaliha« u baterijama, kroz upuštanje svojih viškova u elektrodistribucijski sustav stvara energiju i za svoje susjede.


– E sad, zamislite što će i kako će biti kad za koju godinu na Krku proradi tisuću sličnih kućnih elektrana, kaže naš sugovornik, napominjući da je uvjeren da će, dijelom zahvaljujući i njegovim aktivnostima, u dogledno vrijeme tome uistinu biti tako. Nije stvar samo u broju kućnih fotonaponskih postrojenja, niti u pitanju imaju li takva postrojenja baterijsku nadogradnju, već još ključ u korištenju dostupnih nam, inteligentnih softverskih rješenja kojima se njima upravlja i kojima se vrlo učinkovitio povezuje i optimizira sustav distribuiranja i korištenja ekološki čiste, zapravo besplatne energije. A njome, završava naš sugovornik, otok Krk upravo kroz primjenu rješenja kakvo je on sad uspostavio u vlastitom domu, može postati zajednicom sigurne, jeftine, čiste i svima konstatno dostupne energije, zaključuje Piršić, otkrivajući nam usput i da njegovi izračuni govore da će mu se nemala financijska ulaganja nedvojbeno vratiti, i to u roku od najmanje šest pa do najviše devet godina.