Sretno rješenje

Bašćanski đaci na slovenskoj adresi

Mladen Trinajstić

Prigodnom svečanošću učenici su se oprostili od stare škole i preselili u zgradu Dječjeg odmarališta Murske Sobote gdje će polaziti nastavu sljedeće dvije godine dok se ne sagradi nova bašćanska osnovna škola



BAŠKA » Da se na muci poznaju junaci odnosno da se priskakanjem u pomoć u nevolji najbolje pokazuje tko je kome pravi prijatelj, a tko tek usputni poznanik dokazao je rasplet »situacije« oko bašćanke škole, područne školske jedinice otočne OŠ »Fran Krsto Frankopan« koju su zbog derutnosti i statičke ugroženosti koncem prošle nastavne godine silom prilika morali zauvijek napustiti tamošnji osnovci. Da se malim Bašćanima nastava i u novoj nastavnoj godini zadrži u njihovu mjestu te da se za 94-ero osnovaca izbjegne »tramak« autobusnog prijevoza i pohađanja nastave (u nekoj drugoj školi i uz to još u poslijepodnevnoj smjeni) potrudili su se njihovi, sada sasvim očito, veliki prijetelji – predstavnici Općine Murska Sobota koji su Bašćanima na najmanje dvije godine spremno na raspolaganje stavili njihovo dječje odmaralište – velebni kompleks smješten u samom središtu tog krčkog mjesta u kojemu će, sve do završetka izgradnje novog školskog zdanja, osnovci pohađati nastavu.


 


 Dvije i pol godine


Veliko i za sve uključene strane najbolje, najpraktičnije ali i najekonomičnije rješenje jučer je, na prvi dan nove nastavne godine u Baški proslavljeno okupljanjem osnovaca, njihovih roditelja i nastavnika, ali i predstavnika Županije, Općine Baška te Općine Murska Sobota. Proslava je započela je pred stogodišnjim zdanjem stare škole, na čijem bi mjestu tijekom naredne dvije i pol godine trebale izrasti nova škola i školska sportska dvorana. Posebne gošće malih Bašćana koji su se pjesmom oprostili od svoje sad već bivše škole jučer su bile i predstavnice PGŽ – zamjenica župana Marina Medarić te Edita Stilin, pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje koje su sudjelovale u svečnosti preseljenja školaraca u slovensko odmaralište, koji će do završetka izgradnje čak 18 milijuna kuna vrijedne nove škole biti njihov novi dom.





Bašćanska škola ove će godine imati 94-ero učenika. Spomena je vrijedan i podatak kako se na početku nastavne godine 2014/2015. na otoku bilježi blagi porast broja osnovaca. Ove će godine otočna škola tako brojati 1.275 učenika, sedmero više no lani!



  I dožupanica Medarić i pročelnica Stilin kao i općinski načelnik Toni Juranić jučer su isticali ključnu ulogu koju su u operacionaliziranju »projekta Baška« odigrali predstavnici lokalne samouprave Murske Sobote i odmarališta.   – Županija i lokalna samouprava Baške na planu rješanja ovog dugogodišnjeg problema školstva otoka Krka »istegle« su se do maksimuma svojih mogućnosti, naglasila je Medarić napomenuvši da županijska uprava, osnivač otočne škole, uz bašćansku mora brinuti o čak 170 sličnih zdanja što često, u okolnostima u kojima živimo, nije nimalo lak zadatak. Zajedno s Općinom Baška PGŽ će u polovici potrebnih sredstava osigurati trogodišnje financiranje izgradnje nove škole, u koju bi trebalo useliti najkasnije do sredine 2017. godine, naglasila je dožupanica istaknuvši kako »vjetar u leđa« koji su projektu u ovom slučaju dali predstavnici slovenskog odmarališta i Općine Murska Sobota.   Da je stavljanjem odmarališta na raspolaganje bašćanskim osnovcima okrenuta nova stranica u višedesetljetnom prijateljevanju dviju geografski udaljenih, ali po mnogome bliskih sredina potvrdili su jučer i pročelnik Odjela za gospodarstvo i društvene djelatnosti Općine Murska Sobota Štefan Cigan kao i ravnatelj odmarališta Bojan Nemec.

 


 Odmah smo znali


– Već u prvom kontaktu s predstavnicima Općine Baška koji su pitali potoji li mogućnost da u našim odmaralištu privremeno »zbrinemo« školu znali smo da će se to tako uistinu i zbiti jer nam je jednostavno bilo nezamislivo odbiti takvu molbu, prenio nam je Cigan dodavši da je odmaralište, koje ondje djeluje od 1958. godine, i u prošlosti uspješno odrađivalo funkciju zbližavanja stanovnika dviju sredina. Kroz ovaj je objekt do sad prošlo više od 80 tisuća naših mališana i mnogima je Baška i bašćansko odmaralište bilo prva poveznica s morem. Eto, i ja sam ovdje daleke 1977. godine prvi put bio na moru, i to bez pratnje roditelja što nikad neću zaboraviti, prisjetio se pročelnik. Mi smo se ovdje oduvijek osjećali kao kod kuće, a nadamo se i da će ova »epizoda« dodatno učvrstiti naše prijateljstvo te da će ono što mi osjećamo za Bašku i otok Krk u budućnosti ovdašnji mališani osjećati i prema našem kraju kojeg do sad, nažalost, i nisu imali prigodu posjećivati, zaključio je Cigan iz čijeg se istupa dalo naslutiti da su Slovenci otvoreni nastavku gradnje prekograničnog prijateljstva i kroz »ugošćavanje« malih Bašćana i izvan njihova mjesta.



U kolikoj je mjeri dječje odmaralište sretno rješenje svjedoči podatak da većih ulaganja u prilagodbu tog zdanja novim potrebama zapravo i neće biti.   – Osim što je ovdje prenesen inventar odnosno namještaj, značajnijih zahvata gotovo da i nema, kaže ravnatelj OŠ Fran Krsto Frankopan Serđo Samblić dodavši kako će najveće ulaganje predstavljati instalacija klima uređaja koji će služiti za grijanje »učionica«. Radi se od 70-tak tisuća kuna, a koliko znam, tim će se ulaganjem zapravo »prebiti« cijena simbolične najamnine koju ćemo plaćati za korištenje doma, zaključio je ravnatelj. Odmaralište će po završetku idućih nastavnih godina biti vraćano u prvotnu funkciju, a školski namještaj ljeti će se pohranjivati u bašćanskom mjesnom domu.


  Bašćanskim će osnovcima u slovenskom odmaralištu do daljnjega na raspolaganju biti 400-tinjak kvadarata domskih spavaonica (koje su sad pretvorene u učionice) kao i prostor kantine, informatičkog kabineta odnosno prostorije u kojima će biti zbornica. Jučerašnji, po mnogočemu drugačiji i poseban dan takav je posebice bio i za 11-ero bašćanskih prvašića koji su prijepodne konačno uselili u svoj novi razred gdje će za njih skrbiti njihova nastavnica Sonja Polonijo.