Važni infrastrukturni projekti

BUTKOVIĆ OBIŠAO LUKE MIŠNJAK I LOPAR Rab u sezonu 2019. ulazi spreman i za veće trajekte

Hrvoje Hodak

Ministar Butković sa suradnicima i domaćinima prilikom dolaska u luku Mišnjak / Snimio Hrvoje HODAK

Ministar Butković sa suradnicima i domaćinima prilikom dolaska u luku Mišnjak / Snimio Hrvoje HODAK

Za projekte u rapskim lukama Ministarstvo je lani dodijelilo ukupno 13.875.000 kuna. Za rekonstrukciju lukobrana i prilazne rampe u luci Lopar išlo je 875.000, podizanje obale i izgradnju platoa s dvije rampe u luci Mišnjak 8 milijuna te sanaciju i I. fazu rekonstrukcije luke Melak 5 milijuna kn



RAB/LOPAR Rab bi, sudeći po viđenome, turističku 2019. trebao dočekati daleko spremniji za prihvat sve većih i modernijih trajekata iz flota koncesionara Rapske plovidbe i Jadrolinije, a zadovoljniji će biti i ostali brodari, vlasnici turističkih i ribarskih brodova.


Da izvođenje radova ide dobrim tempom, uvjerio se i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, koji je sa svojim suradnicima danas na otoku Rabu obišao radove u lukama Mišnjak i Lopar, nakon čega je održao i dogovorene radne sastanke u Rabu s gradonačelnikom Nikolom Grgurićem i u Loparu s načelnikom Josipom Borićem.


Oleg Butković / snimio Hrvoje HODAK


Oleg Butković / snimio Hrvoje HODAK





Čelni ljudi jedinica lokalne uprave na otoku Rabu, kao i Županijske lučke uprave Rab iskazali su zadovoljstvo financijskom potporom resornog ministarstva koje će i dalje pratiti projekte i ulagati u lučku infrastrukturu u cilju što boljeg razvoja pomorskog prometa otoka.



Ministar Butković osvrnuo se i na Ustavnu tužbu u vezi s Krčkim mostom.– Vidi se da se približavaju europski i predsjednički izbori pa su neke stranke malo intenzivirale svoj rad s kojekakvim inicijativama ali, šalu na stranu, mi provodimo projekt restrukturiranja čitavog cestarskog sektora i duga koji je zaista velik. U sklopu toga je i Krčki most, tako da razgovaramo s međunarodnim kreditnim institucijama kako bi došli do odluke koja bi ukinula cestarinu za sve, iako, naglašavam, svi stanovnici, i fizičke i pravne osobe s otoka Krka, Cresa, Raba, ne plaćaju most. Za to država izdvaja 27 milijuna kuna, a ova jutrošnja inicijativa kako bi se dio sredstava usmjerio k izgradnji prometnica na samom otoku Krku, nije loša, tako da ćemo sjesti sa svim načelnicima otoka Krka i gradonačelnikom Grada Krka i razmotriti tu inicijativu – poručio je Butković, referiravši se i na ovogodišnje prihode HAC-a i Autoceste Rijeka – Zagreb.– Odustali smo od prodaje i od monetizacije autocesta, već smo išli na restrukturiranje čitavog duga. To nam je uspjelo u suradnji s međunarodnim kreditnim institucijama i tu su uštede bile oko 50 milijuna eura godišnje. S druge strane, moramo napraviti restrukturiranje, učiniti sve u HAC-u i ARZ-u da oni budu stabilni, da mogu vraćati taj dug i u tom smislu je naravno pohvalno da raste prihod na samim cestarinama. Drugim riječima, povećanje gospodarske aktivnosti i bruto domaćeg  proizvoda, sve to je rezultat i toga da se povećava i promet, osobito kamionski promet, na autocestama. Mislim da je to dobro, vjerujem da će prihod rasti i u 2019. i da će biti bolja turistička sezona, a ove nas godine očekuje i određivanje novog sustava naplate cestarine. Znači, ove godine znat ćemo koji će biti budući sustav naplate na samim autocestama. 


Za projekte u spomenutim lukama pod upravljanjem ŽLU-a Rab, Ministarstvo je u 2018. dodijelilo ukupno 13.875.000 kuna. Riječ je o projektu rekonstrukcije obalnog zida lukobrana i prilazne rampe u trajektnoj luci Lopar (875 tisuća kn), podizanju obale na kotu i izgradnji platoa s dvije rampe u trajektnoj luci Mišnjak (8 milijuna) te sanaciji i rekonstrukciji luke Melak I. faza (5 milijuna kn).


Navedena sufinanciranja dio su projekta kojim Ministarstvo sufinancira izgradnje i sanacije objekata podgradnje namijenjenih za prihvat trajektnih, putničkih i ribarskih brodova u lukama otvorenim za javni promet od županijskog i lokalnog značaja. Samo je lani kroz taj projekt, s gotovo 80 milijuna kuna, sufinancirano 27 projekata u 16 ŽLU-a, a isto je planirano i u ovoj godini, za što je javni poziv objavljen u siječnju.


Oleg Butković, snimio Hrvoje HODAK


Oleg Butković, snimio Hrvoje HODAK



U očekivanju prijava


Ministar Oleg Butković  je pohvalio rapsku Lučku upravu, kao i sve druge lučke uprave koje pripremaju projekte, istaknuvši kako bez toga oni u Ministarstvu ne bi mogli ništa ni odobriti.


– Radovi u luci Mišnjak trebaju biti gotovi do početka turističke sezone, dok u Loparu očekujemo završetak do kraja ove godine. Vidim da na otoku ima dosta i drugih pripremljenih projekata i u Gradu Rabu, i u Općini Lopar, tako da nastavljamo dalje s dobrom suradnjom – rekao je Butković, informiravši o značajnim rapskim investicijama.


– Posjetili smo radove u sklopu dva velika projekta ukupne vrijednosti preko 30 milijuna kuna, one u luci Mišnjak vrijedne 16,2 milijuna i prvu fazu radova u luci Melak. Ministarstvo je u 2018. za luku Mišnjak izdvojilo 8, a u 2019. ćemo izdvojiti 6,5 milijuna kuna. Za luku Melak izdvojili smo 5 milijuna kuna, a i u ovoj godini vjerojatno nastavljamo s financiranjem. Naime, nakon otvorenog poziva čekamo prijavu od strane Lučke uprave te bi od spomenutih nešto više od 30 milijuna, Ministarstvo trebalo uložiti 27-28 milijuna kuna. Naravno, tu je i sufinanciranje od strane Primorsko-goranske županije koja prati ove projekte jer je riječ o njihovoj Lučkoj upravi – rekao je Butković, odgovorivši i na nekoliko novinarskih pitanja vezano uz gradnju Pelješkog mosta, naplatu cestarine za Krčki most te HAC i ARZ.



Naše Ministarstvo danas provodi čitav niz sličnih projekata na Jadranu. Prošle godine izdvojili smo 83 milijuna kuna iz nacionalnih sredstava, ove godine u prijedlogu proračuna je 65 milijuna kuna, a prvi put imamo na raspolaganju i 80 milijuna eura za financiranje lučke infrastrukture, projekata izgradnje riva, lukobrana, novih platoa koji su u funkciji prvenstveno otočnog povezivanja. To je ono što ja zovem renesansom na hrvatskoj obali jer će se graditi u svih sedam županija, i to treba pohvaliti – istaknuo je Butković.



Ne zaboraviti Stinicu


Ravnatelj ŽLU-a Rab Nenad Debelić naveo je što je sve dosad izvedeno: – Više od polovice radova u luci Mišnjak je realizirano, radi se o proširenju platoa s dvije rampe i tri privezne utvrdice, što će zasigurno znatno poboljšati maritimne karakteristike same luke. Sve to ne bi bilo moguće bez potpore ministra Butkovića i njegovog ministarstva, kao ni bez PGŽ-a, koji su u 2018. projekt zajednički podržali s više od 10 milijuna kuna.


Također smo završili ulaganje vrijedno milijun kuna u trajektnu luku Lopar, dok se na području luke Melak izvode radovi vrijedni 15,5 milijuna kuna, gradi se primarni zaštitni lukobran, čime ćemo, osim dobivanja novih vezova, dobiti i operativni dio obale koji će moći koristiti i turistički i ostali brodovi – zaključio je Debelić.


Gradonačelnik Raba Nikola Grgurić istaknuo je kako je svaka investicija u bolje povezivanje Raba s kopnom dobrodošla.


snimio Hrvoje HODAK


snimio Hrvoje HODAK



– Trajektne luke su naš most s kopnom, no u budućnosti trebamo učiniti značajan pomak i prema što boljem međusobnom povezivanju kvarnerskih otoka i ja se nadam da ćemo, s obzirom na razumijevanje koje su ova Vlada i Ministarstvo pokazali, ali i kroz novi Zakon o otocima te Upravu za otoke, u budućnosti graditi prometnu infrastrukturu na korist svim žiteljima i turistima – poručio je Grgurić, na kojeg se nadovezao i načelnik općine Lopar Josip Borić, istaknuvši kako će ulaganja u luke Lopar i Melak, odnosno potpuno uređenje cijelog akvatorija, uz postojeći plažni dio, tom dijelu Lopara donijeti velike benefite za kvalitetnije bavljenje turizmom.


Direktor Rapske plovidbe Dragan Andrić izrazio je želju da se takvi radovi pokrenu i u luci Stinica, jer ona zapravo predstavlja ulazna vrata Raba, a stanje u Stinici nije primjereno Rabu kao destinaciji koja ove godine obilježava 130. godišnjicu bavljenja turizmom.