Projekt rekonstrukcije i dogradnje

BESPOVRATNA POTPORA OD 7 MILIJUNA KUNA U Vrbniku novi vrtić i bolji uvjeti za osnovce

Mladen Trinajstić

Osnovcima će biti vraćene prostorije u kojima je danas smješten vrtić te će se još kvalitetnije i komotnije moći organizirati njihova nastava, a dvije će ustanove biti povezane toplom vezom što će omogućiti uspostavu zajedničke kuhinje koja će nastaviti djelovati u školi



VRBNIK Potpisivanjem ugovora o dodjeli potpore Općini Vrbnik za projekt rekonstrukcije dijela prizemlja osnovne škole i dogradnje dječjeg vrtića i jaslica napokon su stvoreni preduvjeti nužni za realizaciju tog za Vrbenčane prevažnog i dugo čekanog projekta. Izgradnja novog predškolskog kompleksa, doznajemo od općinskog načelnika Dragana Zahije, sad se primakla ostvarenju kojeg, više no išta do sad, sigurnim čini dobivena bespovratna potpora u iznosu 6,98 milijuna kuna kojom će taj projekt biti potpomognut europskim novcem.


– Velik iskorak postignut je zahvaljujući Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRR), odnosno našoj uspješnoj prijavi na mjeru 7.4.1. Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. koja podrazumijeva, odnosno financijski prati ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu, objašnjava nam Zahija koji je dobru vijest za svoje sumještane donio iz Zagreba gdje je, u nazočnosti ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, pred samo koji dan supotpisao ugovor o dodjeli te potpore s predstavnicima navedene državne agencije.


Veći kapacitet vrtića značit će još jednu mješovitu vrtićku skupinu, dok će u jasličkoj skupini biti otvoreno 20-ak novih mjesta / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ


Veći kapacitet vrtića značit će još jednu mješovitu vrtićku skupinu, dok će u jasličkoj skupini biti otvoreno 20-ak novih mjesta / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ



Gotovo do rujna 2020.




– Procijenjena vrijednost projekta izgradnje i opremanja novog vrtića je 12,25 milijuna kuna, tako da nam dobivena bespovratna sredstva »pokrivaju« više od polovine cjelokupne investicije. Ostatak potrebnog novca osigurat ćemo posredstvom Hrvatske banke za obnovu i razvoj s kojom smo već započeli postupak dogovaranja modela dugoročnog kreditnog financiranja, kaže Dragan Zahija, ocijenivši da je skorašnja gradnja suvremenog vrtićkog kompleksa najveći i najvažniji projekt aktualnog saziva vrbničke izvršne i predstavničke vlasti.


Općinski načelnik je ustvrdio i da planirani hodogram aktivnosti na ostvarenju projekta koji su općinari već odavna »pokrili« građevinskom dozvolom sad podrazumijeva pokretanje postupka javne nabave posredstvom kojeg će se u idućim mjesecima izabrati najpovoljniji izvođač, odnosno graditelj samog objekta. Procjenjujemo da bi radovi na izgradnji novog vrtića i jaslica trebali krenuti već po završetku ljetne sezone, odnosno u rujnu, te da će naš predškolski kompleks, bude li sve teklo kako vjerujemo da hoće, vrtić biti dovršen već početkom odgojne godine 2020./2021., odnosno u rujnu iduće godine.


Veza škole i vrtića


Područna jedinica Dječjeg vrtića »Katarina Frankopan« Krk, u okrilju koje djeluje i vrbnička predškolska ustanova, već desetljećima radi u ograničavajućim uvjetima predškolcima prilagođenih prostorija prizemlja Područke škole Vrbnik.


Iako suživot osnovaca i predškolaca u praksi dobro funkcionira, manjak raspoloživog prostora u školi priječi širenje odgojnih usluga Područnog vrtića na pružanje usluge brige o mališanima jasličkog uzrasta.



Vrbnički općinski načelnik Dragan Zahija otkrio nam je i da nasušnu potrebu za gradnjom novog, u odnosu na današnje kapacitete značajno većeg, modernijeg i funkcionalnijeg vrtića potvrđuje podatak da je uz 24-ero predškolaca koji trenutno pohađaju tu odgojnu ustanovu, čak 13-ero mališana iz tog otočnog lokalnog središta silom prilika moralo biti upisano u druge područne vrtiće otoka Krka, one u kojima je bilo mjesta. – K tome, već neko vrijeme bilježimo i određeni broj djece koja ostaju na listi čekanja koja će, nakon što za nešto više od godinu dana uselimo naše klince i klinceze u njihov novi dom – otići u povijest, završio je naš sugovornik.


Povećanje kapaciteta vrtića s njegove današnje mogućnosti prihvata tek jedne mješovite vrtićke skupine (u kojoj može najviše biti 24 polaznika) za još jednu, jasličku skupinu, prihvatni potencijal tog objekta bit će povećan za dodatnih dvadesetak mjesta, osiguranih za mališane uzrasta od prve pa do treće godine života te će tako novi vrtić u konačnici moći primiti tek nešto manje od pedeset malenih stanovnika te krčke lokalne zajednice.


Nije nevažno ni to što će planiranim izmještanjem vrtića iz prostorija područne škole u novu zgradu koja biti izgrađena u njenom neposrednom susjedstvu (i koja će sa školom biti povezana toplim hodnikom) profitirati i vrbnička škola. Tamošnjim će osnovcima, naime, na uporabu biti vraćene danas od vrtića okupirane prostorije u kojima će se potom još kvalitetnije i komotnije moći organizirati njihova nastava.


Snimio Mladen TRINAJSTIĆ


Snimio Mladen TRINAJSTIĆ



Zajednička kuhinja


– Topla veza koja će biti izgrađena između škole i vrtića koji će uskoro početi nicati u njenom neposrednom susjedstvu bitna je i stoga što će se njihova povezanost iskoristiti za uspostavu zajedničke kuhinje koja će nastaviti djelovati u školi, a što smo ocijenili najboljim i najracionalnijim rješenjem – objašnjava nam načelnik. Nije nebitan niti podatak da će izgradnja novog vrtića i ojačavanje njegovih kapaciteta uvođenjem jedne jasličke skupine (koja, po potrebi, u budućnosti može biti transformirana i u kombiniranu jasličko-vrtićku skupinu) rezultirati i uvijek dobrodošlim otvaranjem novih radnih mjesta, kako za odgojiteljice, tako i spremačice, odnosno kuharice. Seljenje vrbničkih predškolaca i njihovih »teta« iz prostorija koje danas koriste, a koje se rasprostiru na tek 90-tak kvadrata u nov, vremenu u kojem živimo primjereniji prostor, površina kompleksa namijenjenog djeci predškolskog uzrasta, sukladno projektu po kojem će gradnja uskoro započeti, narast će na tek nešto manje od 550 kvadrata »razbacanih« unutar njegovih triju etaža.