Svečano otvorenje

Advent u Krku: Predbožićna čarolija na krčkoj Veloj placi

Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Foto: Mladen Trinajstić

Petkom  i subotom navečer odvijat će se glazbeni programi, a bit će tu i sajam lokalnih proizvoda. Svečano otvorenje  je u subotu ujutro, a navečer nastupaju grupe Open road, Belfast food,  Krešo i kisele kiše



KRK Ni ove godine, u vrijeme adventa, članovi »Kreativnog Krka«, udruge koja je na sebe preuzela organiziranje cijelog niza zabavnih i kulturnih manifestcija na području grada Krka, neće mirovati. Agilni krčki kreativci za nadolazeće su dane osmislili i spremili mnoštvo prigodnih zbivanja u sklopu kojih će Krčani i njihovi uvijek brojni blagdanski gosti iznova moći guštati u čarima predbožićnog ugođaja, odnosno ozračju kakvo u svojim sve okićenijim i osvjetljenijim gradovima i mjestima sad, s više ili manje uspjeha, svi nastoje postići.


Udruga »Kreativni Krk«, kaže nam njen čelnik Luka Adžić Kapitanović, za završnicu ove godine pripremila je slavlje koje će se na glavnom gradskom trgu – Veloj placi – odvijati kroz tri uzastopna vikenda, počevši od nadolazećeg. Petcima i subotama, u večernjim satima, otočani će tako moći uživati u bogatim i raznovrsnim glazbenim programima koje će kroz prosinačke vikende dodatno obogaćivati sudionici Adventskog sajma lokalnih proizvoda i rukotvorina, ističu organizatori manifestacije koja polako ali sigurno postaje sve važnija sastavnica zimskog programa krčkih kulturnih i zabavnih manifestacija.



Veselja i šušura narednih dana ne bi trebalo nedostajati niti u brojnim drugim otočnim mjestima, a posebice u Baški koja ove godine, više no ikad prije, također diše u adventskom ritmu. Ondje će se tijekom cijele ove subote odigravati 11. po redu Lignjada – Kup svetog Mikule. Natjecanje u lovu na lignje kojim se ujedno obilježava 60.obljetnica ŠRD-a Škrpina, a koje će na moru potrajati od 13 do 19 sati, završit će na Paladi vaganjem ulova, svečanom podjelom nagrada te u završnici feštom uz »Frula band«.




Tijekom 5. i 6. prosinca ondje će se odvijati i program vezan uz doček svetog Nikole, nakon čijeg će se odlaska Bašćani okrenuti humanitarnom djelovanju pa će se 10. prosinca nizom sportsko-rekreativnih i kulturnih zbivanja prikupljati pomoć za liječenje malog Tea Jelenovića iz Klimna.


Bašćani su ove godine posebnu pažnju poklonili uređenju mjesta pa je postavljen i veliki adventski vijenac na samom ulazu, a u njegovoj ljepoti moći će se uživati i »izdaleka«, i to uz pomoć web kamere koja njegovu sliku prenosi posredstvom internetskih stranica Općine i KTD-a – www.baska.hr i www.tdbaska.hr.



Prigodnom glazbenom programu i predbožićnom ugođaju doprinos će dati dvadesetak izvođača među kojima članovi brojnih lokalnih udruga, ali i već etablirana estradna imena koja će se, u hodu, izmjenjivati na sceni krčke Vele place tijekom cijelog prosinca. Istovremeno će se središnjim gradskim trgom širiti i miris kuhanog vina, kobasica i slasnih kolača, a u sajmena zbivanja uključeni obrtnici, OPG-ovci, rukotvorci i hobisti sve će posjetitelje razveseljavati prigodnom ponudom svojih proizvoda po popularnim cijenama.


»Advent u Krku« će se već danas u večernjim satima zakotrljati nastupom krčkih DJ snaga – naslovom »prve dame hrvatske elektronike« i službeno ovjenčane Ane Antonove s kojom će se svojim sugrađanima predstaviti i njen kolega Morikone. Subotnje će pak prijepodne otvoriti krčki limenjaci nakon čijeg bi kraćeg promenadnog nastupa u 10 sati, na trgu trebala biti upriličena i svečnost otvaranja Adventa u Krku. Istog dana u nastavku glazbenog programa na placi će nastupiti još i grupa »Love runners« i zbor krčke SŠ »Hrvatski kralj Zvonimir«.


Onaj glavni, večernji dio subotnje adventske fešte na svojim će leđima pak iznijeti grupe »Open road«, »Belfast food« te »Krešo i kisele kiše«.