Jaje od 2 metra

ATRAKCIJA U BAŠKI Iznad Vele plaže postavljena jumbo pisanica

Mladen Trinajstić

Snimio Luka Tabako

Snimio Luka Tabako

Na poziv Turističke zajednice Baške akademski slikar Toni Franović izradio je pisanicu koja se u noćnim satima pretvara u atraktivnu svjetlosnu instalaciju



U organizaciji Turističke zajednice općine Baška, u tjednu pred Uskrs na atraktivnoj lokaciji vidikovca s pogledom na bašćansku Velu plažu postavljena je velika uskrsna pisanica viša od dva metra. Izrađena od staklo-plastike otporne na atmosferilije, spomenuta je pisanica osim po svojim dimenzijama posebna i po tome što se u noćnim satima pretvara u atraktivnu svjetlosnu instalaciju.


– Pozvali smo akademskog slikara Tonija Franovića, inače ljubitelja Baške koji je svoje radove prije tri godine izlagao u našoj galeriji Zvonimir, da svojim poznatim kolorističkim rukopisom kreira vizual naše inačice najpoznatijeg uskrsnog motiva – pisanice, prenijela nam je predstavljajući novu, preduskrsnu atrakciju tog otočnog turističkog središta direktorica Turističkog ureda TZO-a Baška Ivana Kovačić, uvjerena da će netom postavljena uskrsna instalacija jednako dotaknuti srca Bašćana, ali i posjetitelja tog krčkog turističkog središta.


Franović je bašćansku jumbo pisanicu oslikao kombiniranom tehnikom izraženog kolorita, što je njegov prepoznatljiv likovni izričaj. Ideja o rasvjeti postavljenoj unutar instalacije, ocjenjuju bašćanski turistički djelatnici, pokazala se posebno zanimljivom i atraktivnom jer se perforirajuće suptilno svjetlo noću idealno stapa s okolnom rasvjetom stvarajući poseban i nadasve neobičan vizualni ugođaj. Predstavljajući »svoju« svijetleću pisanicu, njen autor Toni Franović istaknuo je pak da je Baška njegova »matrica u kojoj može improvizirati«.




– Ovdje uvijek doživim neka nova senzacionalna stanja koja se potom reflektiraju u harmoniji, kompoziciji ili ritmici djela koja ovdje stvaram, zaključio je spomenuti zagrebački akademski slikar čiji se radovi izlažu, ali i čuvaju u mnogim zbirkama u SAD-u, Izraelu te mnogim europskim gradovima u kojima je imao priliku izlagati.