Veliki jubilej

130 priznanja za 130 godina rapskog turizma

Hrvoje Hodak

Foto: Hrvoje HODAK

Foto: Hrvoje HODAK



RAB – Svečanu Skupštinu Turističke zajednice Grada Raba povodom 130. obljetnice organiziranog bavljenja turizmom u gradu Rabu otvorila je u dvorani Kina Rab direktorica Ureda TZG-a Raba Ivana Matušan koja je u kratkim crtama predstavila bogatu i zanimljivu povijest razvoja turizma na otoku Rabu, od 23. travnja 1889. godine kada su prof. Leopold Schröter i prof. Froschauf iz Austrije načelniku općine Rab predali pismeni prijedlog za intenzivniji razvitak rapskog turizma.


Nikola Grgurić, gradonačelnik Raba, ujedno i predsjednik TZG-a Raba, kazao je da je turizam bez daljnjega najznačajnija djelatnost za gospodarstvo otoka Raba te da je njegov današnji razvijeni oblik rezultat koordiniranog i sustavnog djelovanja kako gospodarskih subjekata grada Raba, tako ulaganja znanja i talenata rapskih turističkih djelatnika na svim razinama.


Ogromna snaga


Uz kontinuirani rad gradske vlasti na osnaživanju kvalitete turističke ponude, bilo obnovom revitalizirane Donje ulice, bilo manifestacijama poput Fjere, Kantuna, Rab Film i Jazz festivala, Grgurić je pohvalio i poticajne kritike građana prema onom što nije dobro i što svakako treba mijenjati. Uskoro će krenuti i projekt uređenja gradskih plaža, Imperial Riviera i Valamar ubrzano rade na repozicioniranju rapskog turizma, a ogromna snaga leži u malim iznajmljivačima i njihovih 15 tisuća ležajeva u privatnim smještajnim kapacitetima koji se iz godine u godinu prilagođavaju zahtjevima modernog turista.




Rabljanima se obratila i izaslanica župana Zlatka Komadine, direktorica TZ-a Kvarnera Irena Peršić Živadinov.


– Kvarnerski turizam čini 18% hrvatskog turizma, a rapski čak 12% u turizmu naše županije, a to samo za sebe govori o značaju onoga što rapski turistički djelatnici čine, i načinu na koji pridonose ukupnoj slici hrvatskog turizma, na čemu svima vama od srca zahvaljujem – kazala je Peršić Živadinov.


Pomoćnik ministra turizma Robert Pende, u svojstvu izaslanika ministra Garija Cappelija, kazao je da je uočljivo da Rab prepoznaje svoje kvalitete i da posljednjih godina bilježi značajan napredak u prepoznatljivosti i pozicioniranju na turističkom tržištu.


Foto: H. HODAK


Foto: H. HODAK



Poziv na suradnju


Na pozornici Kina Rab zaplesali su najmlađi članovi Folklornog društva Rapski tanac, nakon čega je uslijedila dodjela priznanja pojedincima, institucijama, tvrtkama, udrugama, ugostiteljima, restoraterima, hotelijerima, turističkim agencijama, medijima, stranim turoperatorima te iznajmljivačima, drugim riječima svima onima koji su rapski turizam obogatili i osnažili. Komisija za dodjelu priznanja povodom 130. obljetnice organiziranog bavljenja turizmom u gradu Rabu, imala je težak posao te se odlučila prigodno dodijeliti 130 priznanja za 130 godina rapskog turizma. U ime svih laureata riječi zahvale, uz poziv na još prisniju suradnju sviju u pravcu daljnjeg podizanja kvalitete rapskog turizma, izrekao je Nedjeljko Mikelić.


Program Svečane skupštine završen je nastupom mlade pijanistice Petre Macolić. Uslijedilo je zajedničko fotografiranje svih dobitnika priznanja na Bobotinama i odlazak na domjenak u Valamar Collection Imperial hotelu.


U večernjim satima održana je Kanata, tradicionalna fešta i kulinarsko natjecanje u spravljanju brudeta u bakrenim kotlićima, a za gastro užitak onih kojima brudet nije bio dovoljan, pobrinuli su se vrijedni djelatnici hotelskog poduzeća Imperial Rivijere.