Proslavili veliki jubilej

110 godina hrvatske škole u Cresu: Slavlje uz igrokaz, pjesmu i ples

Walter Salković

Program se sastojao od igrokaza, pjesme i plesa kroz koje se željelo pokazati kako je creska škola suvremena i otvorena, te obrazuje i odgaja slobodne osobe. Na kraju je prikazan dokumentarni film o školi u režiji bivšeg učenika Luke Sepčića snimljen uz pomoć školske filmske sekcije pod vodstvom profesorice Antonele Dunković.



CRES  Proslava Dana Osnovne škole Frane Petrića, koji ove godine slavimo uz obilježavanje 110. godišnjice hrvatske škole u Cresu, festival je obrazovanja i važnosti obrazovanja za pojedinca i za društvo.


Ova proslava pokazuje da se danas kao i prije 110 godina za obrazovanje treba boriti, da od obrazovanja ne treba odustati, jer bez kvalitetne škole društvo nema budućnosti, rekao je Josip Pope, ravnatelj OŠ Frane Petrića, na početku priredbe koju su pripremili učenici i nastavnici škole.


Na svečanosti su bili predstavnici županijskih i gradskih vlasti, ravnatelji ustanova s cresko-lošinjskog područja, te veliki broj Cresana koji rado sudjeluju u svim školskim događanjima čime pokazuju da školu smatraju svojom.


Pozdravne riječi uputili su gradonačelnik Kristijan Jurjako i župan Zlatko Komadina.– Svim djelatnicima škole, ravnatelju, nastavnicima i tehničkom osoblju čestitam ovaj dan. Nastavite s modernizacijom jer i ja se volim pohvaliti da imamo jednu od najopremljenijih škola koja prati trendove. Grad će i dalje rado surađivati na raznim projektima, a vjerujem da će i županija nastaviti podržavati ovu našu otočnu školu kako bi bila još bolja, poručio je Jurjako.– Županija je osnivač škole i naša je dužnost brinuti o prostorima i o uvjetima rada. Tako i na Cresu brinemo o školama u kojima ima djece, ali i o onima u kojima ih više nema. Ovoj školi smo dogradili dio za gimnaziju kako bismo omogućili osnovnoškolcima da imaju veći prostor, ali isto tako staru školu u Orlecu pretvaramo u Centar otočnog folklora, sa stanovima za učiteljice i učitelje, a u školi u Belom ćemo za koji dan otvoriti cjeloviti Centar za zaštitu bjeloglavih supova. Želim vam čestitati 110. obljetnicu škole i da se lijepo zabavimo uz priredbu naše krasne dječice, rekao je župan Komadina.Program se sastojao od igrokaza, pjesme i plesa kroz koje se željelo pokazati kako je creska škola suvremena i otvorena, te obrazuje i odgaja slobodne osobe. Na kraju je prikazan dokumentarni film o školi u režiji bivšeg učenika Luke Sepčića snimljen uz pomoć školske filmske sekcije pod vodstvom profesorice Antonele Dunković. Kroz fotografije i razgovore s bivšim i sadašnjim djelatnicima škole prikazan je razvoj školstva na otoku od 1907. godine kad je u Cresu otvorena Prva pučka hrvatska škola.Proslava Dana škole započela je jutarnjim programom, kratkim skečem kojim je prikazano kako se mijenjao način obrazovanja na otoku od prvih učitelja-svećenika, preko učenja uz pomoć pločice i krede, do današnjih dana kad su svi razredi creske osnovne škole opremljeni pametnim pločama, a nastavnici koriste e-dnevnike. U prostorima škole postavljene su i dvije izložbe koje će se moći razgledati do kraja mjeseca kolovoza. Izložbu “110 godina hrvatske škole u Cresu” postavile su profesorice Ana Boca-Velčić i Marijela Nedić uz pomoć vanjskih suradnica, umirovljene nastavnice Marije Rogić i ravnateljice Creskog muzeja Jelene Dunato.Uz niz panoa koji prikazuju razvoj školstva na Cresu, najzanimljiviji izložak je potpuno opremljena učionica iz tridesetih godina 20. stoljeća prenesena iz bivše škole u Predošćici.Autorica izložbe “110 molitvenika za 110 godina – Librići do Đanina Mornarića” je profesorica Ida Surdić, a izložen je dio molitvenika iz zbirke Đanina Sučića Mornarića.

Početkom 20. stoljeća molitvenici na hrvatskom jeziku bili su najčešće sredstvo poučavanja koje su koristili svećenici kako bi djecu u selima učili čitati i pisati na hrvatskom jeziku.