Popustila pravosudna barijera

Usvojena tužba još jednog malog dioničara: treba li Opatija zbog LRH-a ostati bez vrtića i škola?

Davor Žic

Nakon bračnog para Telebec, još je jedan mali dioničar iz Zagreba dobio presudu kojom se Gradu Opatiji nalaže da od njega otkupi deset dionica po kupoprodajnoj cijenio od 6.263,28 kuna, uvećano za 14 posto godišnje kamate



Popustila je pravosudna brana koja je male dioničare Liburnia Riviera Hotela dijelila od opatijske gradske blagajne, a kroz nju su se počele »slijevati« presude u njihovu korist. Trgovački sud u Rijeci, nakon prošlomjesečnog pravorijeka kojim se Gradu nalaže »prisilni« otkup dionica od bračnog para Telebec, 23. travnja objavio je presudu kojom se usvaja zahtjev još jednog malog dioničara iz Zagreba za otkupom njegovih dionica temeljem rješenja Hanfe iz 2009. godine koje je četiri liburnijske jedinice lokalne samouprave, na čelu s Gradom Opatijom, obvezala na podnošenje ponude za preuzimanjem čitave tvrtke Liburnia Riviera Hoteli, »teške« 1,36 milijardi kuna. Prema presudi, kupoprodajna cijena dionica iznosi 6.263,28 kuna, Grad Opatija treba od tužitelja otkupiti deset dionica, a ukupnoj vrijednosti dionica treba pridodati i 14 posto godišnje kamate. Ovakvih presuda u korist malih dioničara vjerojatno će se u dogledno vrijene skupiti popriličan broj, jer se sve tužbe uglavnom temelje na istoj argumentaciji, koju je riječki Trgovački sud već dvaput proglasio ispravnom.   


– Ovo je po mom saznanju druga usvojena tužba, a navodno je pismena presuda i obrazloženje za prvu presudu dostavljeno stranama ovih dana i počeo je teći rok za ulaganje žalbe koju je gradonačelnik Opatije unaprijed najavio. Svi argumenti koje je Opatija isticala i pokušavala osporiti svoju obvezu su odbačeni, kao i traženja da se odredi prekid postupka do odluke Upravnog suda, a kao irelevantno je ocijenjeno i mišljenje Ministarstva financija, objasnio je predsjednik Udruge malih dioničara LRH Dražen Nikolić.


    Gradonačelnik Grada Opatije Ivo Dujmić kazao je kako presudu Grad još nije službeno zaprimio, te kako će nakon primitka presude svakako uložiti žalbu Visokom trgovačkom sudu. Prema njegovim riječima, Opatiju trenutačno više brine proces koji se po njihovoj žalbi vodi pred Upravnim sudom, s ciljem da se Hanfino rješenje proglasi nevažećim. Taj postupak traje već gotovo tri godine.   




– Bili bismo najzadovoljniji da Upravni sud donese odluku, ma kakva ona bila. Tada bismo mogli koristiti druge pravne mogućnosti, pa i one međunarodne, a sada smo u pat-poziciji dok čekamo odluku. Međutim, treba promotriti malo povijest slučaja s dionicama Liburnia Riviera Hotela, pa se brzo shvati da su se neki prijelomni trenuci događali redovito u vrijeme oko izbora, pa tako me i odluka Hanfe dočekala na sam dan preuzimanja gradonačelničke funkcije. Zato će biti zanimljivo vidjeti kada će se objaviti prva pravomoćna presuda u slučaju LRH, jer opet nam se bliži izborno vrijeme, kazao je gradonačelnik Dujmić. Ponovio je da je Opatija potpisivanjem Sporazuma kojim je preuzela kontrolni paket dionica dovedena u zabludu od strane najvišeg državnog vrha, te da je zbog toga Grad podnio i kaznene prijave protiv aktera uključenih u tu priču. 


    – Zbog toga očekujemo da se u rješavanje ovog problema aktivno uključi Vlada i ostale institucije, kako bi se ispravila prevara koja je počinjena. Očekujemo i od Hanfe da odgovori na pitanje zašto se čekalo dvije godine s objavom njenog rješenja, kazao je Dujmić. Na novinarsko pitanje strahuje li da bi i SN Holding, kao najveći dioničar, mogao poći stopama malih dioničara i tražiti otkup svojih dionica od Grada, Dujmić je kazao kako svatko ima pravo na takav postupak.   


– U igri je veliki novac, i svi se bore za svoj dio. A mi se borimo da zaštitimo javni interes, nije to borba nas političara, nego svih građana Opatije za svoju imovinu. Hoće li biti moguće da Opatija zaustavi financiranje školstva, zdravstva, socijale, komunalnog standarda? Kako će se plaće 500 ljudi koji izravno ili neizravno ovise o gradskom budžetu prepoloviti? Tko će moći platiti vrtić deset puta skuplje nego što ga sada roditelji plaćaju? To je ono što nam prijeti ako izgubimo, zaključio je Dujmić. 


    Osnovna strategija obrane od Hanfina rješenja koje ga gura prema bankrotu za Grad Opatiju jest pozivanje na izvorno stjecanje dionica velike hotelske kompanije, koje su – prema tom argumentu – dobivene tijekom pretvorbe poduzeća devedesetih godina kao naknada za nekretnine unesene u temeljni kapital društva, ali nisu nikad i službeno »prepisane« na Grad do Sporazuma s HFP-om 2007. godine.


Kako bi pobili tumačenje Grada Opatije da su dionice izvorno stečene, predstavnici malih dioničara angažirali su dva profesora s Katedre trgovačkog prava Pravnog fakulteta u Zagrebu, prof. dr. sc. Sinišu Petrovića i doc. dr. sc. Hrvoja Markovinovića, zatražili mišljenje o pravnim posljedicama koje za Opatiju nosi stjecanje dionica. 


    – Sporazum ne može biti temelj za originarno stjecanje dionica koje bi bilo izuzeto od obaveze stavljanja ponude za preuzimanje, jer se Sporazum nije sklapao u okviru spora o inicijalnoj dioničkoj strukturi dioničkog društva, već o pripadnosti dijela nekretnina, stoji u mišljenju dvojice pravnih stručnjaka. Komentirajući takvo mišljenje, pročelnica Ureda gradonačelnika Helena Masarić istaknula je da u ovom trenutku svaka strana pokušava naći argumente za svoje teze, te »kada bi svi isto mislili, ne bi niti bilo potrebe za vođenje spora«.