Radničko vijeće zauzelo negativan stav na prijedlog uprave

Šehanović potvrdio dobit LRH, no od otkaza se ne odustaje

Marina Kirigin

Uprava je obavijestila Radničko vijeće kako u razdoblju od 90 dana namjerava utvrditi prestanak potrebe za radom 87 radnika društva, a Mirjana Mikleus, predsjednica RV-a i sindikalne podružnice SIK-a na jučerašnjem se sastanku o prijedlogu Uprave očitovala negativno



OPATIJA » Radničko vijeće negativno se očitovalo na prijedlog Uprave Librunia Riviera Hotela po pitanju kolektivnog viška radnika. Poručili su to Upravi i na jučerašnjeg sastanku kojem su prisustvovali predstavnici Uprave, sindikata i Radničkog vijeća najveće hotelske kuće na Kvarneru. Naime, Uprava kuće obavijestila je RV kako u razdoblju od 90 dana namjerava utvrditi prestanak potrebe za radom 87 radnika društva te je zbog toga podnijela zahtjev za savjetovanjem, odnosno davanjem suglasnosti, a radi postizanja sporazuma s ciljem otklanjanja ili smanjenja potrebe za prestankom rada radnika. Mirjana Mikleus, predsjednica RV i predsjednica sindikalne podružnice SIK-a na jučerašnjem sastanku po svim stavkama prijedloga Uprave očitovala se negativno. 


 Tvrtka nije u poteškoćama


Smatra kako elementi navedeni u pisanom prijedlogu Uprave kuće nisu prihvatljivi. Ponovila je kako firma nije u poteškoćama, kako se od 2010. godine stalno naglašava kako su prihodi porasli za 15 posto, a dobit za čak 500 posto, te da je zbog navedenih činjenica neprihvatljivo obrazloženje Uprave koja među ostalim tvrdi kako su razlozi za otkazivanje ugovora o radu i gospodarske prirode. Istakla je kako radnik ne može biti kriv što nije ostvario potreban broj radnih sati, jer je Uprava ta koja se povodila samo efikasnošću i i zadavanjem sve manjih volumena. Isto tako tvrdi da se ne može kao razlog otkazivanja ugovora o radu navoditi provedena organizacija poslovnih procesa. Naime Uprava tvrdi da se provedenom organizacijom poslovnih procesa dosadašnji poslovi u pojedinim odjelima hotela i stručnim službama planiraju obavljati s manjim brojem radnika ili s radnicima koji imaju različita znanja i kompetencije od trenutačno zaposlenih, pa nije moguće osigurati rad dosadašnjem broju radnika na pojedinim radnim mjestima. 



Predstavnica STUH-a Loredana Gluhak ukazivala je kako su na listi dobri radnici, te kako je proteklog ljeta u objektima LRH radio velik broj mladih preko student-servisa što govori da je namjera pronaći jeftinu, a ne kvalitetnu radnu snagu. Uprava kuće bi, kako kaže, ipak još jednom trebala razmotriti socijalni aspekt jer na listi postoje i samohrani roditelji, bračni parovi… Na temu otkazivanja ugovora o radu za 87 djelatnika LRH danas će se govoriti na dvije press konferencije. Jedna je sazvana od strane SIK-a u Rijeci, a o kolektivnom višku radnika govorit će i opatijski SDP-ovci.





  – Radničkom vijeću nije poznato da je napravljen proces reorganizacije iz kojeg bi eventualno proizašao višak radnika – podvlači Mikleus. 


  U pismu Uprave Radničkom vijeću stoji kako će radnici na listi dobiti otpremnine prema kolektivnom ugovoru, no Mikleus postavlja pitanje kojim će ih se novcem isplatiti. Kaže kako je za ljude koji su dosad otišli, njih oko 140, izdvojeno 15 milijuna kuna na osnovi prodaje Ville Magnolije.  

Uprava nastavlja zacrtano


– Interesantan je podatak primjerice da je za 48 ljudi koji su na »otkaznoj listi« u Cavtat hotelima osigurano 13,5 milijuna kuna za otpremnine, a kako je u Opatiji tijekom ove godine otišlo njih 140 za koje je osigurana otpremnina u iznosu 15 milijuna kuna. Zbog djelatnika koji su dosad otišli iz LRH nismo dizali prašinu jer je većina njih imala uvjete za prijevremenu mirovinu, a samo nekolicina njih bila je »pogurana« da ode – kaže Mikleus koja se ponovno pita zbog čega se danas govori o višku radnika kada je u studenom 2010. godine na skupu predsjednik većinskog vlasnika Darko Ostoja izjavio kako »viška radnika nema« i najavio kako će se dogoditi samo reorganizacija unutar tvrtke. 


  Argumentirano obrazlaganje predstavnika RV na jučerašnjem sastanku ipak nije previše pomutilo razmišljanja predstavnika Uprave LRH čiji je predsjednik Igor Šehanović po završetku svog obrazloženja konstatirao kako Uprava ne želi odustati, već nastavlja zacrtani i najavljeni proces. U svom obraćanju rekao je i kako je jedan od razloga otkazivanja ugovora o radu i taj što se ne ide u prethodno planiran investicijski ciklus, a zbog porasta PDV-a na 30 posto. Među ostalim iznio je i podatak kako će tvrtka ovu godinu završiti sa višemilijunskom dobiti.