Zeleno svjetlo za UPU Sveti Ivan

Najskuplji vinograd u Mošćeničkoj Dragi na novom natječaju

Marina Kirigin

Za 11 milijuna procijenjeni bivši vinograd uz more, gdje je dozvoljena izgradnja luksuznih vila i obiteljskih kuća, nije bilo interesa. Natječaj će biti ponovljen i to po istoj cijeni – 490 eura za kvadrat zemljišta



MOŠĆENIČKA DRAGA UPU Sveti Ivan i UPU proširenja groblja Brseč usvojeni su na posljednjoj sjednici Vijeća Općine Mošćenička Draga. Sa osam glasova »za«, jednim »protiv« i jednim suzdržanim glasom prihvaćen je Urbanistički plan uređenja Svetog Ivana, jedne od najatraktivnijih draških lokacija u samo more. UPU-om je predviđena izgradanja turističkih zona (T1 i T2) kapaciteta 200-ak kreveta, zona uz plažu mještovite namjene i dvije stambene zone kojim će biti omogućena izgradnja 20-tak manjih objekata.


U najužem obalnom pojasu, i dalje će prema postojećem stanju biti dvije manje plažice i ona veća Svetog Ivana. Izglasavanjem UPU-a napravljen je iskorak u intenciji da taj dio liburnijske općine bude jače turistički valoriziran, međutim konkretna ulaganja moći će se dogoditi tek nakon izgradnje ceste Sveti Ivan.


Na vijeću je odlučeno da se ponove i natječaji za prodaju dvije vrijedne draške nekretnine. Jedna od njih je upravo ona najskupljeg »vinograda« uz more koji se prodaje za 11 milijuna kuna, a na terenu površine 3.270 kvadrata na kojem je novim UPU-om Sveti Ivan omogućena stambene izgradnje luksuznih vila i obiteljskih kuća. Naime, pred nešto više od mjesec dana Općina Mošćenička Draga oglasila je prodaju vrijednog zemljišta po početnoj cijeni od 11 milijuna kuna, no interesa za »kvadrat« vinograda po cijeni od 490 eura nije bilo.




Draški vijećnici odlučili su ponoviti natječaj za ovu atraktivnu lokaciju na Svetom Ivanu i ponovno istaknuti istu cijenu, ali rok za javljanje zbog blagdana koji slijede bit će produžen. Podsjetimo, procjena ovog zemljišta uz more bila je niža od one cijene po kojoj je draška vlast odlučila prodati atraktivan teren uvjerena da se radi o jedinstvenoj lokaciji koja to i zaslužuje. Druga draška nekretnina u Mošćenicama, za koju će se natječaj također ponoviti, prodavat će se ipak po nešto nižoj početnoj cijeni od prethodno istaknute.