Liburnia Riviera hoteli u značajnom plusu

Kupovina hotela Cavtat »pozlatila« dionice LRH

Davor Žic

U hotelima ove tvrtke bilježi se porast noćenja od 24 posto, a račun dobiti i gubitka pokazuje 30 milijuna kuna više poslovnih prihoda nego u istom razdoblju 2012. godine. Tržište je dobro reagiralo i na kupnju cavtatskih hotela koju predsjednik Uprave Igor Šehanović ocjenjuje »pozitivnim poslovnim potezom«



OPATIJA » Liburnia Riviera Hoteli ostvarili su u prvih šest mjeseci tekuće godine izvrstan financijski rezultat, ako je suditi prema izvješću koje je objavila Zagrebačka burza. Naime, prema tom dokumentu, koji je prošao relativno nezamijećeno u dioničarskim krugovima, u razdoblju od siječnja do lipnja ove godine zabilježen je porast od čak 24 posto noćenja i 15 posto više neto operativnog prihoda, i to u situaciji u kojoj je sama destinacija Kvarnera pala za oko jedan posto noćenja u turističkom smještaju.


   – Nizom mjera na rashodovnoj strani uspješno se uspostavljala korelacija između varijabilnih, relativno fiksnih i fiksnih troškova s fizičkim (broj noćenja) i financijskim (poslovni prihod) kategorijama, naveo je predsjednik Uprave Igor Šehanović. Pojednostavljeno, to znači da je LRH uspio smanjiti »trošak proizvodnje« po svakom prodanom krevetu – dijelom boljom prodajom kapaciteta, dijelom rezanjem rashoda.


  

Prodaja Ville Magnolije


Račun dobiti i gubitka bilježi tako gotovo 30 milijuna kuna više poslovnih prihoda u prvoj polovici 2013. godine u odnosu na isto razdoblje 2012. godine – iako tu velikim dijelom ulazi i prihod od prodaje Ville Magnolije poduzetniku Draženu Srdoču, samo prihodi od prodaje usluga bilježe rast od desetak milijuna kuna. Doduše, finalni rezultat u konačnici je »papirnato« negativan, no tome je razlog visoka stopa amortizacije, čak 30 milijuna kuna ove godine, koja može dati varljivu sliku o financijskoj stabilnosti liburnijskog hotelskog diva – financijski rezultat mjeren kategorijom neto dobiti i amortizacije u prvom polugodištu ove godine iznosi 18,3 milijuna kuna, dok je lani u istom razdoblju bio četiri i pol puta manji, i iznosio 4,1 milijun kuna.





Kako je najavljeno u investicijskim studijama LRH, tijekom jeseni 2013. godine i u 2014. godini će ova tvrtka u vile i hotele na Opatijskoj rivijeri investirati približno 200 milijuna kuna. Rekonstruirat će se tri hotela i pet vila te uložiti novac u standarde za kategorizaciju, kao i nabavku opreme i osnovnih sredstava. Kako su naveli iz Uprave LRH, rekonstruirat će se hoteli Kvarner, Palace-Bellevue i Admiral te vile Amalia i Slatina u Opatiji, odnosno vile Atlanta, Elsa i Belvedere u Lovranu. Svi obnovljeni hoteli i vile nosit će kategoriju od 4 zvjezdice te će zadovoljavati uvjete standarda novog branda Remisens.



   – Pozitivno sam iznenađen polugodišnjim rezultatima i izvješćem. Iako je rezultat »naoko« negativan, odnosno prikazan je gubitak, isti je nastao kao rezultat povećanih stopa amortizacije i nekih jednokratnih troškova i rezervacija. Kad se podaci pogledaju malo bolje, vidljivo je da je u prvom polugodištu rezultat poslovanja pozitivan i bez zarade od prodaje vile. Porast poslovnih prihoda od 15 posto i neto zarada od 18,5 milijuna kuna je pogotovo u uspredbi s ostalima više nego odličan rezultat. Uvećana amortizacija zbog koje je prikazan gubitak nije trošak koji za rezultat ima odljev novca iz tvrtke te će se isti koristiti za najavljene investicije. Na skupštini sam postavio nekoliko pitanja o vrijednosti imovine, revalorizaciji i rezervacijama i dobio sam vrlo jasne i razumne odgovore. Uprava ima dinamički pristup i stav da je vrijednost kompanije u mogućnosti ostvarivanja rasta prihoda i zarade te da bi revalorizacija imovine imala smisla samo kada bi se ista imovina prodavala, što nije u planu. Najavljen je agresivan rast prihoda i zarade i vidimo da se to ostvaruje, a od jeseni kreću i investicije u podizanje kvalitete i proširenje kapaciteta koje bi još više trebale povećati prihode, a kroz to i vrijednost tvrtke što je uprava predstavila kao svoj konačni cilj, kazao je predsjednik Udruge malih dioničara LRH Dražen Nikolić komentirajući ove rezultate.


  



Veća vrijednost tvrtke


Bitan dio poslovanja LRH u ovoj godini odnosi se i na akviziciju hotelske kuće Hoteli Cavtat, što Šehanović ističe pozitivnim poslovnim potezom koji omogućava stvaranje preduvjeta za »sinergijske efekte«, ali i smanjenje rizika diferzifikacijom imovine i destinacija u kojima tvrtka djeluje. Čini se da je i tržište dobro reagiralo na ovu kupnju, jer je 4. srpnja, na dan objave preuzimanja, dionica LRH narasla gotovo do 2.500 kuna, da bi se kasnije ipak spustila do najniže razine od 2.210 kuna. Doduše, kod dionice LRH teško je govoriti o »tržištu« jer se uglavnom kupuje i prodaje mali broj dionica, koji se kreće u »jednoznamenkastim gabaritima«, no ovakvi podaci mogu biti indikativni.


   – Prema onom što sam uspio doznati o tim hotelima radi se o jako dobrom i uhodanom poslu. Iako još nemamo podatke o vrijednosti ove akvizicije, prem izjavama iz LRH ista će imati pozitivan efekt na poslovanje matične tvrtke, odnosno kupljeni hoteli bi trebali donositi zaradu dovoljnu da pokriju troškove otplate kredita kojim su hoteli Cavtat kupljeni. Ako je to tako, onda je jasno da to dugoročno povećava vrijednost cijele tvrtke, a time i vrijednost dionica LRH, zaključio je Nikolić.