Fešta u Humu

Održana smotra istarskih žestica i Festival industrijske konoplje

Gordana Čalić Šverko

Degustacija: od biske, do medenice i tako u krug / Snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO

Degustacija: od biske, do medenice i tako u krug / Snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO

Elvis Perčić iz sela Marči Brig dobitnik je velike platinaste povelje za najbolju rakiju u Istri 2018. godine. Za doprinos u popularizaciji rakije, vitezom od istrijanske rakije proglašen je  član žirija Renis Gržinić, a princezom Ana Pisak



HUM Elvis Perčić iz sela Marči Brig kod Huma dobitnik je velike platinaste povelje za najbolju rakiju u Istri 2018. godine, dodijeljene na 18. izdanju tradicionalne smotre domaćih rakija koja je pod sloganom »Domaća rakija je naša medižija« održana u najmanjem gradu na svijetu i postojbini biske.


Najbolja od najboljih ovosezonskih žestica bira se među biskama pa je tako Perčić prethodno osvojio prvo mjesto u kategoriji biske, drugo mjesto pripalo je OPG-u Maurizio Radovan, a treće mjesto buzetskoj AURI d.o.o. Za doprinos u popularizaciji rakije, vitezom od istrijanske rakije proglašen je dugogodišnji član žirija Renis Gržinić, a princezom novinarka Ana Pisak.


Elvis Perčić pobjedničkom je žesticom obranio boje Huma grada biske jer iako bisku spravljaju proizvođači rakija širom Istre, prvi cjeloviti recept ostavština je pokojnog humskog župnika Josipa Vidaua.


Industrijska konoplja, podvrsta sativa (Cannabis sativa), Festival indijske konoplje, Hum, snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO


Industrijska konoplja, podvrsta sativa (Cannabis sativa), Festival indijske konoplje, Hum, snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO





Biljna rakija u ovom se dijelu Istre od davnine spravlja od kvalitetne domaće rakije i listova imele, grma polunametnika na listopadnom i crnogoričnom drveću.


– Tajna dobre biske je u dobroj sirovini, dobroj komovici i dobroj imeli ubranoj u pravo vrijeme i sušenoj kako Bog zapovijeda, povjerio nam je Elvis pobjednički recept.


Nakon biske povelje su se dijelile i u kategoriji domaće obične, gdje je prvo mjesto pripalo obrtu Martesi, drugo Istarskoj kapljici, a treće obrtu Đanić. Najbolja je bila medenica obrta Martesi, drugo mjesto zauzela je Aura, a treće poljoprivredni obrt Novak. U kategoriji brinjevača/smrička prvi je OPG Zidarić, drugi Bruno Gržinić, a treći OPG Maurizio Radovan.


Što napraviti da se zadrži tradicija obiteljske proizvodnje domaćih žestica, upitali smo županijskog pročelnika za poljoprivredu Ezia Pinzana koji kaže da će se istarska rakija (komovica), medenica, ruda i biska zaštititi oznakom izvornosti.


– Nakon što smo zaštitili istarski pršut, ekstra djevičansko maslinovo ulje, sada je pri samom kraju specifikacija za istarski med, sljedeće o čemu smo razgovarali s resornim ministarstvom će biti zaštita rakija oznakom izvornosti, rekao je županijski pročelnik.


Dvojac iz OPG-a Zornada, Festival indijske konoplje, snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO


Dvojac iz OPG-a Zornada, Festival indijske konoplje, snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO



Smotra rakija po prvi je puta objedinila i sadržaje 4. Festivala industrijske konoplje, jedinog nacionalnog festivala ove biljke koji je obuhvatio predavanja Marka Šentica o tome kako konoplja djeluje na ljude i njihovo zdravlje, Boruta Šketa o njezinoj svrsi u građevini te Dejana Rengea koji smatra da poslije 100 godina možemo i nešto naučit o konoplji.


Na festivalu je sudjelovalo desetak izlagača – OPG Zornada, OPG Prenc, Bebinatura iz Slovenije, OPG Majcan, Slastice Dženi. Humska smotra prigoda je za degustaciju proizvoda od konoplje tako je OPG Zornada specijalno za festival predstavio sir s konopljom.