Dječja radost

OPĆINA – PRIJATELJ DJECE Sva naselja u Klani sad imaju dječja igrališta

Biljana Savić

snimio Vedran Karuza

snimio Vedran Karuza

akle, u Liscu je, ispred tamošnjeg društvenog doma, izgrađeno novo dječje igralište na koje su postavljeni novi tobogani, ljuljačke i opružna njihalica za manju djecu. Kako pojašnjava stručna suradnica u Općini Klana Mirela Marot, Općina je ovim projektom nastojala pokriti potrebe i interese svih dječjih dobnih skupina. Postavljene su i klupe za roditelje, a igralište će još biti i hortikulturno uređeno.



KLANA – Općina Klana, svi njeni mještani, a posebice djeca, imaju puno razloga za veselje. Svako naselje na području klanjske općine dobilo je prekrasna i funkcionalna dječja igrališta. Zapravo, sva postojeća su detaljno obnovljena, izuzev igrališta u Liscu koje je novoizgrađeno.


– Za ovaj projekt osigurali smo sredstva u proračunu, ali ona su vrlo mala, pa smo se javili na natječaj Primorsko-goranske županije i za ovaj projekt dobili 100 tisuća kuna – kaže načelnica Klane Željka Šarčević Grgić i ističe da im je u ovom projektu bilo iznimno važno da sva naselja ravnomjerno budu pokrivena, odnosno da svako naselje u općini ima vanjski kutak za djecu, u cilju poticanja pronatalitetne politike, ali i brige za djecu i kvalitetno provođenje dječjeg vremena, da im lijepo i funkcionalno uređeni parkovi i igrališta budu poticaj za izlazak na zrak umjesto sjedenja za računalom.


Dakle, u Liscu je, ispred tamošnjeg društvenog doma, izgrađeno novo dječje igralište na koje su postavljeni novi tobogani, ljuljačke i opružna njihalica za manju djecu. Kako pojašnjava stručna suradnica u Općini Klana Mirela Marot, Općina je ovim projektom nastojala pokriti potrebe i interese svih dječjih dobnih skupina. Postavljene su i klupe za roditelje, a igralište će još biti i hortikulturno uređeno.


Igralište u Škalnici




Postojeće dječje igralište u Škalnici sad izgleda kao neko posve novo, jer je oplemenjeno novim sadržajima i bit će uređeno do najsitnijeg detalja.


– Kupili smo novi vrtuljak i tobogan, a postojeće koje su bile dotrajale za koji dan će biti zamijenjene posve novima, a bit će montirana i baby sjedalica za ljuljačku. Naši komunalni radnici ofarbat će sve klupe u parku u Škalnici i osvježiti postojeću urbanu opremu – kaže Marot i napominje da su za park u Studeni kupili novu klackalicu, opružna njihala i s klupe kao dodatnu urbanu opremu kako bi poboljšali ugođaj boravka u parku za sve građane.


– Sve klupe su betonske, a sva igrala metalna, kako bismo ih zaštitili od devastacije – kaže Mirela Marot.


Inicijativa mještana


Novost u Klani je i odmorište na predjelu Strmašćica na ulazu u Klanu, gdje je postavljeno pet novih betonskih klupa, stol, žardinjere sa cvijećem, a načelnica Šarčević Grgić najavljuje da će uskoro biti postavljen i stalak za bicikle te da će se postojeća vegetacija dodatno oplemeniti postavljanjem niskog raslinja.


– Ovo je sad odmorište, a prije tamo ničega nije bilo. Bilo je brdašce koje je zaklanjalo vidik i vožnju činilo nepreglednom i opasnom. Stoga smo uklonili brdašce i napravili odmorište koje će, nadam se, koristiti i brojni biciklisti koji voze Klanom i ostali građani, a ne samo stanovnici Klane, kaže klanjska načelnica i ističe da su u okviru ovoga projekta kupljene klupe i stol na šetnici u Škalnici.


– Bila je to inicijativa mještana Škalnice koji su sami uredili šetnicu, a Općinu su zamolili za stol i klupe, što smo im i osigurali – kaže Željka Šarčević Grgić i već najavljuje sljedeći projekt – fitness na otvorenom.


– Bit će to na krasnom predjelu uz Ričinu, to je livada okružena borovima. U prtoračunu smo osigurali sredstva, ali ona su nedovoljna, pa ćemo se opet javiti na natječaj – najavljuje klanjska načelnica Željka Šarčević Grgić.


Biljana Savić